• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Fantastisch voor Origi, maar dit veegt moeilijke jaren niet uit"

  Divock Origi

  Divock Origi kust de cup met de grote oren.

  Divock Origi

  De Belgische aanvaller van Liverpool heeft de 2-0 gemaakt in de finale tegen Tottenham.

  0 / 0

  De Champions League-finale tussen Tottenham en Liverpool is niet het spektakelstuk geworden waar het afgelopen seizoen recht op had. "Het was een reuzegrote teleurstelling", zag Peter Vandenbempt, gisteravond commentator voor Proximus Sports. "Maar over het hele seizoen bekeken is Liverpool wel een heerlijke winnaar."

  Champions League-finale 2019

  einde
  02

  De sterren hebben niet geschitterd, Salah zat in de zak van Vertonghen

  Een anticlimax, een reuzegrote ontgoocheling. Zo zou ik de finale omschrijven. We hadden er veel van verwacht en dachten dat het een Premier League-wedstrijd zou worden met intensiteit en een hoog tempo. Maar die vroege penaltygoal was een klap voor Tottenham en voor de wedstrijd.

   

  Een vroege goal was welkom, maar ze is aan de verkeerde kant gevallen. Liverpool leunde toch een beetje achterover en kon counteren. Tottenham miste het technische vernuft in de laatste 30 meter om het verschil te maken en echt kansen te creëren. Ik weet natuurlijk niet hoe het gelopen zou zijn zonder die vroege penaltygoal, maar Tottenham werkt toch drie weken toe naar die match en na 24 seconden valt alles in duigen.

   

  Ik denk dat de warmte ook wel een grote rol heeft gespeeld en ook de sfeer was er, ondanks de vele Engelse supporters, niet echt. Maar bovendien zat er ook enorm veel afval in het spel, ook bij Liverpool. Dat bleef aan de bal toch ver beneden zijn normale niveau. De sterren hebben niet geschitterd. Salah zat in de zak van Vertonghen. 

  Jan Vertonghen houdt Mo Salah goed in de gaten.

  Aandeel van Klopp in revival van Liverpool is niet te overschatten

  Liverpool is wel de verdiende winnaar van de Champions League. Die wedstrijd gisteren was wel een klein beetje een anticlimax, maar als je het hele seizoen bekijkt in de Champions League dan is Liverpool een heerlijke winnaar. Vooral door de manier waarop het gevoetbald heeft. Liverpool zorgde voor spektakel met positief en aanvallend voetbal. 

   

  Klopp moest een beetje opletten dat hij niet de zwarte kat werd voor zijn elftallen, met al die verloren finales op zijn palmares. Maar je kan zijn impact op de revival van Liverpool niet overschatten. Liverpool was geen factor meer aan de top van het Europese voetbal, maar hij heeft die club weer tot leven gewekt.

   

  Klopp past bij die club. Liverpool is de meest emotionele club ter wereld en hij is de meest emotionele coach ter wereld. De passie en overgave die hij in zijn coaching en spel legt, dat is precies wat Liverpool nodig heeft. Hij is blijkbaar ook een aantrekkingspool voor sponsors.

  Liverpool was geen factor meer aan de top van het Europese voetbal, maar Klopp heeft die club weer tot leven gewekt

  Peter Vandenbempt

  Belangrijke goals vegen niet uit dat Origi bijna geen rol heeft gekregen dit seizoen

  Bij Liverpool is Divock Origi ook heel goed ingevallen. Zijn match was in elk geval beter dan de man voor wie hij op de bank moest beginnen. Klopp wou absoluut met Firmino beginnen en daar is iets voor te zeggen want dat drietal met Firmino, Salah en Mané is de voorbije twee seizoenen dodelijk geweest. Maar je zag dat hij niet fit was, niet zo energiek. Hij zat niet in de wedstrijd.

   

  Je krijgt nu de indruk dat Origi een fantastisch seizoen gespeeld heeft. In de competitie maakte hij twee belangrijke goals en dan in de Champions League natuurlijk. Het jaar is voor hem op een geweldige climax geëindigd, maar dat veegt toch niet weg dat hij het hele seizoen uit beeld is geweest.

   

  Als hij straks moet nadenken over zijn toekomst zal hij dat toch eens moeten overwegen. De pikorde is na zijn belangrijke goals niet gewijzigd, denk ik. Na een moeilijk seizoen en een paar moeilijke jaren was het wel een fantastisch moment voor hem. Een beetje vergelijkbaar met zijn doelpunt tegen Rusland op het WK, toch al 5 jaar geleden. 

  Zie Tottenham niet meteen nog eens finale halen

  Tottenham was de verrassing in de finale want het heeft toch wat geluk gehad onderweg. Het heeft ver boven zijn niveau gepresteerd in deze Champions League en het zal denk ik niet meteen weer gebeuren dat het de finale speelt.

   

  Tenzij de club het geweer van schouder verandert en wel grote transfers begint te doen. Dat het aansluit bij de budgetten die de andere topclubs hebben. Dat is ook wat Pochettino wil.

   

  Het zal het moeilijk worden voor Tottenham. Zeker omdat dit seizoen Barcelona en Real Madrid  toch niet op hun top waren. Bayern zal investeren, Juventus ook.

   

  Dus voor Jan Vertonghen wordt het moeilijk om nog eens een kans te krijgen. Ik gun het hem van harte, maar hij is ook al 32. Alderweireld krijgt misschien nog wel eens een kans om de Champions League te winnen. Hij is nog veel jonger en gaat misschien naar een grote ploeg. 

  Peter Vandenbempt