• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Giro-winnaar Richard Carapaz: "Ik kan het nog niet geloven"

  Richard Carapaz pronkt met de Giro-trofee in de arena van Verona.

  Richard Carapaz pronkt met de Giro-trofee in de arena van Verona.

  Als eerste Ecuadoraan in de geschiedenis heeft Richard Carapaz een grote ronde gewonnen. De renner van Movistar greep de roze trui in de Giro na een solo in de 14e etappe en gaf die niet meer uit handen.

  Richard Carapaz was na de rit van zaterdag eigenlijk al zo goed als zeker van de eindzege, met een voorsprong van bijna 2 minuten op Vincenzo Nibali. Rechtblijven in de afsluitende tijdrit was dan ook de voornaamste opdracht voor de Ecuadoraan. Na de finish barstte de de Movistar-renner, die afgelopen woensdag zijn 26e verjaardag vierde, in tranen uit.

   

  "Dit is een ongelooflijk moment. Het werk van de hele ploeg heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik kan het nog niet geloven dat ik de Giro gewonnen heb. Ik ben sprakeloos", stamelde Carapaz.

   

  Carapaz' ouders waren speciaal voor de gelegenheid afgezakt naar Verona om hun zoon de Giro te zien winnen, de eerste keer nota bene dat ze een vliegtuig namen. "Ik wist niet dat ze hier zouden zijn. Ik draag mijn overwinning op aan hen en aan mijn gezin. Zij zijn de reden waarom ik leef en ze stuwen mij vooruit."

  Wie is Richard Carapaz?

  • Naam: Richard Antonio Carapaz
  • Geboortedatum: 29 mei 1993
  • Geboorteplaats: El Carmelo (Ecu)
  • Nationaliteit: Ecuadoraan
  • Lengte: 1,70m
  • Gewicht: 62 kg
  • Prof sinds: 2017
  • Team: Movistar
  • Belangrijkste zeges: Rit en eindzege in Ronde van Asturië (2018 en 2019), rit in Giro (2018), 2 ritten en eindzege in Giro (2019)

  Nibali: "Nergens spijt van"

  Vincenzo Nibali kon in de tijdrit nog wel wat aan de voorsprong van Carapaz knabbelen, maar strandde uiteindelijk op 1'05" van de winnaar. Toch blikt de Italiaan tevreden terug. "Ik heb nergens spijt van. Ik vind dat ik een goeie Giro gereden heb", zegt de renner van Bahrain-Merida.

   

  "Het was een zware strijd. De concurrentie was heel sterk en het was gewoon niet eenvoudig om de zege mee naar huis te nemen. Carapaz heeft getoond dat hij uitstekend in vorm was en kon met Movistar ook rekenen op een sterke ploeg."

   

  "We hebben geprobeerd om hem aan te vallen, maar dat is niet gelukt. Op weg naar Courmayeur heeft hij zijn slag geslagen en in de achtervolging zat iedereen toen op zijn tandvlees."

   

  "Wat nu voor mij? Ik ga naar de Tour, maar niet om een klassement te rijden. We zullen wel zien hoe het verloopt en hoe mijn lichaam de inspanningen verteert."

  Vincenzo Nibali

  Vincenzo Nibali

  Roglic: "Ik ben heel gelukkig en trots"

  Primoz Roglic maakte in de tijdrit nog wat tijd goed op Mikel Landa, waardoor de Sloveen van Jumbo-Visma nog naar de 3e plaats in de eindafrekening wipte. "Ik ben heel gelukkig en trots. Iedereen wil natuurlijk winnen, maar dit voelt voor mij wel als een overwinning", aldus de Sloveen.

   

  Roglic wordt weldra vader en het liet hem dan ook niet koud dat zijn podiummakkers Carapaz en Nibali hun kinderen betrokken in de festiviteiten. "Het was mooi om mijn concurrenten te zien met hun kinderen. Ik hoop dat ik in de toekomst ook mijn kindje kan meenemen op het podium van een grote ronde."

  Primoz Roglic

  Primoz Roglic