Advocaat Steemans: "KV Mechelen zo goed als zeker in beroep"

  De advocaten Joris Van Cauter (l) en Kris Luyckx (r) in De zevende dag.

  Het blijft reacties regenen op de uitspraak van de Geschillencommissie in de matchfixingzaak rond KV Mechelen-Waasland-Beveren van vorig seizoen. De advocaat van financieel directeur Thierry Steemans van KV Mechelen zegt dat de club "zo goed als zeker" in beroep zal gaan.

  Advocaat Steemans: "Dit is niet verwacht"

  KV Mechelen moet degraderen en zijn toplui Oliver Somers, Johan Timmermans, Thierry Steemans  en Stefaan Vanroy worden jarenlang geschorst. Joris Van Cauter staat Steemans, ondertussen ex-financieel directeur van KVM, bij. Van Cauter was te gast in De zevende dag.

   

  Van Cauter zei eerst iets over de club KV Mechelen, dat gisteren nog eens zijn onbegrip en onschuld uitschreeuwde: "Dit is absoluut een klap. Ik ben niet de advocaat van de club, maar ik weet wat binnen de club leeft. Dit is niet verwacht, ook niet vanuit juridisch oogpunt: de verdediging van de club was mijns inziens toch nogal stevig met behoorlijke argumenten die nu genegeerd zijn."

   

  "Dit is een beslissing in eerste aanleg. Het staat zo goed als zeker vast dat er een procedure in hoger beroep komt. In eerste instantie vanuit de club, wat mijn cliënt betreft ben ik 99 procent zeker dat we daarin gaan volgen."

  "Ik wil het hele dossier zien"

  Van Cauter is stellig: "Ik en mijn cliënt aanvaarden de beslissing niet. Het probleem met de verdediging voor de Belgische voetbalbond is dat het een verdediging was met de handen op de rug en de blinddoek om."

   

  Hij verklaart zich nader: "Er is een gerechtelijk onderzoek gestart in Tongeren. Daar wordt een boek geschreven van vele duizenden pagina's. Uit dat boek zijn er 35 weerhouden. Die heeft de voetbalbond te zien gekregen en wendt de bond aan tegen ons. Mijn eerste reactie en ook die van de club is geweest: het is misschien interessant om alle andere pagina's ook te lezen om een juist beeld te krijgen. Ik wil het hele dossier zien."

   

  "We hebben een aantal fundamentele argumenten aangehaald, maar die negeert men gewoon. Zo hebben we bijvoorbeeld slechts een samenvatting gekregen van de afluistergesprekken op papier. We kregen niet eens de volledige gesprekken op papier, laat staan dat we de volledige gesprekken mochten beluisteren."

   

  Van Cauter stelt zich ook vragen bij de procedure: "Ik heb in mijn carrière als advocaat al veel ambtenaren bijgestaan. Daar werd telkens de uitspraak van de strafprocedure afgewacht om dan een tucht uit te spreken. Dat is in feite de regel. Maar ja, blijkbaar is het voetbal "royaler" en geldt dit hier niet."

  Dejan Veljkovic (r) en zijn advocaat Kris Luyckx.

  Advocaat Veljkovic: "Nog steeds niet duidelijk hoe wij als niet-aangeslotene gestraft kunnen worden"

  Ook advocaat Kris Luyckx schoof aan in de studio van De zevende dag. Hij verdedigt spelersmakelaar en spijtoptant voor het gerecht Dejan Veljkovic, die 10 jaar een verbod kreeg op een registratie. "Dat is weinig verrassend, maar we blijven op onze honger wat de motivering betreft."

   

  "Over de grond van de zaak bestaat er weinig discussie. Mijn cliënt heeft een belangrijke, zo niet een centrale rol gespeeld in deze zaak. Deze sanctie hadden we dus zien aankomen", aldus Luyckx, die benadrukt dat Veljkovic niet aangesloten is bij de bond.

   

  "Het is nog steeds niet duidelijk hoe wij als niet-aangeslotene gestraft kunnen worden. Dat is een formele discussie."

   

  Hij bekijkt nog of het nuttig is om naar het BAS te trekken. "We moeten nog afwachten tot de spijtoptantenregeling wordt bekrachtigd. Ik heb nog geen datum gekregen van het federaal parket, maar dat zou deze maand moeten gebeuren."

   

  "Voor ons is het belangrijk om eerst dat strafrechtelijke dossier af te ronden. Zodra de bekrachtiging er is, is voor ons alles achter de rug. De termijn van zeven dagen? Die zal moeilijk haalbaar zijn. Maar we zullen het eens bekijken met het parket. Eventueel gaan we enkel op formele gronden in beroep bij het BAS."

  Spelersmakelaar Walter Mortelmans vecht schorsing aan.

  Mortelmans vecht schorsing aan: "Meerdere juridische acties"

  Spelersmakelaar Walter Mortelmans werd 1 jaar effectie en 2 jaar met uitstel geschorst. Hij laat het daar echter niet bij, bevestigde zijn advocaat Hugo Vandenberghe.

   

  Mortelmans zou via zijn vennoot Thomas Troch op vraag van Thierry Steemans aan speler Olivier Myny gevraagd hebben om niet voluit te gaan wegens Mechelse interesse. "Men is in de motivering totaal niet ingegaan op de essentiële argumenten (omtrent onder meer rechten van verdediging en eerlijk proces) die we in onze conclusies hebben aangebracht. Daarop dient geantwoord te worden. Het is evident dat we in beroep zullen gaan bij het BAS. We zullen zelfs meerdere juridische acties instellen tegen die beslissing."