• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gerlo: "Wie gaan we bij de vrouwen in de gaten houden in week twee?"

  Serena Williams

  Serena Williams zal nog even moeten wachten op haar 24e grandslamtitel.

  Na een week tennissen op Roland Garros vindt Dirk Gerlo het tijd om een balans op te maken: van de gesneuvelde namen, jong bloed en een Belg.

  Round-up na een week

  Een week ver zijn we in Parijs, tijd voor een balans. Wat een gigantisch verschil in resultaten in de mannen- en de vrouwentabel. Bij de vrouwen liggen de nummers 1 en 2 op de plaatsingslijst, Naomi Osaka en Karolina Pliskova, er al uit. Maar ook de outsider der outsiders, Serena Williams, kan een 24e titel vergeten. Niet fit genoeg aan de start gekomen en koud gepakt door haar landgenote Sofia Kenin.

   

  Maar daar houdt het niet op. Ook de nummers 4 en 5, Kiki Bertens en Angelique Kerber, geraakten niet door die eerste week van het grandslamtoernooi. Wie gaan we dus in de gaten houden in de tweede week? In de bovenste helft van de tabel Ashleigh Barty - de Australische die in alle stilte haar weg naar de top baant - en verder Madison Keys en uiteraard Simona Halep. Aanvankelijk wat aarzelend, maar nu toch op kruissnelheid aan het komen.

   

  In de andere helft is het uitkijken naar de Kroatische speelster Martic die redelijk vrij spel krijgt. Wel nog wat grotere namen hier met Stephens, ex-winnares Muguruza en Joanna Konta. En ja, remember Aliona Bolsova, de Spaanse met de tattoos. Zij speelt het toernooi van haar leven en zit ook in de tweede week. 

   

  Bij de mannen bleef de schade bij de toppers beperkt. Iedereen uit de top 10 (alleen de geblesseerde Kevin Anderson is niet van de partij) gaat door naar week 2. Djokovic, Nadal en Federer maakten de beste indruk. Hun grootste rivalen op papier, Stefanos Tsitsipas, Dominic Thiem en vooral Alexander Zverev, lieten al veel meer zweet dan hen lief is.

  Aliona Bolsova

  Wordt Aliona Bolsova de verrassing van het toernooi?

  Kennismaking

  Het vers bloed bij de vrouwen luistert naar de naam Iga Swiatek bijvoorbeeld. Ze is vrijdag 18 jaar geworden en zit in de achtste finales bij de vrouwen. Swiatek speelde vorig jaar nog bij de junioren. In Parijs won ze toen het dubbelspel, in Wimbledon won ze de enkeltitel.

   

  Swiatek kwam zonder enige verwachting aan de start van het toernooi. "Daarom ook dat ik zonder enige stress op de baan sta. De overgang van junioren naar het echt proftennis is echt vlot verlopen", vertelt ze.

   

  Maar Swiatek is niet de enige youngster die goed scoort. Nog een jaar jonger zelfs, Amanda Anisimova, ook al achtste finale en de derde tiener in de tweede week is Marketa Vondrousova. Deze drie, met ook nog die andere tieners Bianca Andreescu en Anastasia Potopova, worden nu al omschreven als de Next Generation.

  3e ronde Roland Garros

  Mónica Puig (151)
  set
  Iga Swiatek (15)
  6
  1
  0
  3
  2
  6
  3
  3
  6
  Iga Swiatek

  Iga Swiatek heeft deze haar 18e verjaardag gevierd in Parijs.

  Applaus

  Helemaal in de schaduw - en door omstandigheden zonder zijn vaste partner Sander Gillé - maar Joran Vliegen zit in de kwartfinale van het dubbelspel met Michail Koekoesjkin. Springplank naar meer.