• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Serneels: "Verwacht WK van heel hoog niveau, een clash van stijlen"

  De Amerikaanse vrouwen verdedigen hun wereldtitel.

  De Red Flames grepen nipt naast een WK-ticket, maar dat betekent volgens bondcoach Ives Serneels niet dat het toernooi niet de moeite zal zijn. "Het chauvinisme kan gastland Frankrijk ver brengen", schat hij.

  Op 7 juni rolt de eerste bal op het WK vrouwenvoetbal. "Het zal toch een beetje ambetant zijn dat de Red Flames ontbreken", geeft bondscoach Ives Serneels toe. "Maar ik zal nog altijd met veel "goesting" en nieuwsgierigheid naar het WK kijken. Ik verwacht een toernooi van heel hoog niveau."

   

  Serneels schat de kansen van gastland Frankrijk hoog in. "Hun chauvinisme kan hen heel ver brengen. Kijk maar naar Nederland, dat in eigen land Europees kampioen werd."

   

  "Maar er zijn nog favorieten. Duitsland dat fel verjongd is en altijd goed presteert op grote toernooien. Japan heeft een geweldig technisch team. Spanje is dan weer heel leuk om naar te kijken. Het  wordt een clash van verschillende stijlen."

   

  "Ook titelverdediger VS mag je niet uitsluiten. Ze hebben een uitgebalanceerd team: een uitstekende mix van ervaring en jonge talenten. En met Alex Morgan en Carli Lloyd hebben ze speelsters die op elk moment het verschil kunnen maken. Ze zijn vooral fysiek geweldig sterk."

  "Jammer dat Hegerberg er niet bij zal zijn"

  Naar welke toppers kijkt Serneels uit? "De Amerikaanse vrouwen heb ik al genoemd, maar ook Nederland heeft speelsters om in de gaten te houden. Lieke Martens is een geweldige voetbalster en Vivianne Miedema heeft een echt doelpunteninstinct."

   

  "Bij Duitsland heb je Alexandra Popp, ook eentje om naar uit te kijken. Maar er zijn ongetwijfeld nog speelsters die ik nu even vergeet."

   

  De Noorse Ada Hegerberg, de eerste winnares van de Gouden Bal voor vrouwen, slaat het WK over omdat ze niet akkoord gaat met de financiële voorwaarden. "Als speelster zullen we ze zeker missen", zegt Serneels.

   

  "Ze heeft een uitgesproken mening over gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Maar die gelijkheid realiseer je niet van vandaag op morgen. Als je kijkt van waar we komen, dan zal het ooit wel lukken om dichter naar de mannen toe te groeien. We zijn op de goede weg."

  Zeler: "VS, Nederland en Frankrijk in top 3"

  Ook Aline Zeler, 15 jaar de aanvoerder van de Red Flames baalt nog steeds dat de Red Flames er niet bij zijn in Frankrijk. "Het is pijnlijk. Het was een goede kans om nog een stap te zetten in onze ontwikkeling."

   

  "Maar ik ga nu commentaar geven op de Franstalige televisie. Het blijft een feest voor het vrouwenvoetbal. Ik denk dat de Verenigde Staten heel sterk zullen zijn. Nederland zal misschien ook wel de top 3 halen, net als thuisland Frankrijk."

  Sporza zendt het WK vrouwenvoetbal uit

  Elke dag van de groepsfase zendt Sporza een wedstrijd uit op Eén, Canvas of het kanaal van Ketnet. De andere wedstrijden kunt u met livestream bekijken op onze website of app. Alle wedstrijden van de eindfase van het WK kunt u live bekijken op tv of met livestream.