• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Stadion in Wilrijk is super, maar hockey heeft nationaal stadion nodig"

  De nationale hockeyteams spelen momenteel in Wilrijk.

  De nationale hockeyteams spelen momenteel in Wilrijk.

  Het Wilrijkse Plein is tijdens de Hockey Pro League en het nakende EK de thuisbasis van onze nationale hockeyteams. Toch is de infrastructuur er nog steeds grotendeels van tijdelijke aard. Vanuit de hockeywereld blijft de roep om een permanent nationaal stadion dan ook luid klinken.

  Terwijl er nog steeds gedroomd wordt van een nationaal stadion in Brussel blijven ze in Antwerpen niet bij de pakken zitten. In Wilrijk wordt mondjesmaat gebouwd aan een topinfrastructuur waar de nationale hockeyploegen in de beste omstandigheden kunnen trainen en spelen.

   

  "Het veld in Wilrijk is splinternieuw en kwam er met de financiële steun van de Stad Antwerpen en Sport Vlaanderen. Het is echt gericht op de nationale teams en er is ook plaats om rond het veld tribunes te bouwen. Dat is echt noodzakelijk", vertelt Serge Pilet, secretaris-generaal van de Belgische hockeybond.

   

  "Als enige topland in het hockey heeft België geen eigen stadion. Om aan de eisen van de internationale federatie te voldoen, moeten we steeds werken met een tijdelijke infrastructuur. Dat is best frustrerend. Die tribunes en verlichting zijn erg duur. Daarom spelen we de komende weken ook vaak na elkaar, omdat we het stadion dan optimaal benutten. Met permanente tribunes zouden we veel flexibeler zijn om matchen te organiseren."

  "We bouwen ook een Center of Excellence"

  Serge Pilet benadrukt dat het hockey niet het onmogelijke vraagt. "Je kunt een hockeystadion niet vergelijken met een voetbalstadion voor pakweg 60.000 toeschouwers. Wij zouden al heel blij zijn met permanente tribunes in de lengte van het veld, voor zo'n 4.000 à 5.000 supporters. Dan kunnen we bij grote evenementen nog tijdelijke tribunes vorzien achter de doelen", klinkt het.

   

  "Voor de Pro League is de capaciteit in Wirlijk nu 3.500 toeschouwers. Voor het EK wordt de infrastructuur helemaal opnieuw opgetrokken en bouwen we een stadion dat plaatsbiedt aan 7.500 mensen."

   

  Op termijn wordt de site in Wilrijk nog voort uitgebouwd. "Er komt hier een "Center of Excellence", waar de nationale ploegen kunnen trainen en spelen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de Stad Antwerpen en Sport Vlaanderen ook mee investeren om rond het veld in Wilrijk vaste tribunes te bouwen."

  "De investeringen zullen niet stoppen"

  Patrick Keusters van de Vlaamse Hockeyliga bevestigt de ambitieuze plannen in Wilrijk. "De investeringen zullen niet stoppen. De bouw van dat Center of Excellence, een investering van zo'n 2 miljoen euro, is opnieuw een belangrijke inspanning", weet Keusters.

   

  "Daarna hopen we dat de volgende stap het creëren is van een stadion met vaste tribunes. Dat stadion zou dan een van de thuishavens kunnen worden voor de nationale ploeg. De locatie in Wilrijk is perfect gelegen, dat is een bijkomende troef."

  Bondspreses: "Liefst nationaal stadion in Brussel"

  Ondanks de vele investeringen in Antwerpen blijft bondsvoorzitter Marc Coudron wel voorstander van een nationaal stadion in de hoofdstad. "Maar een stadion bouwen in Brussel is een grote uitdaging. Het kost veel tijd en energie", zegt Coudron.

   

  "Wilrijk is momenteel een supermooie oplossing, maar we moeten ook echt over een nationaal stadion beschikken. Liefst in Brussel, dan is het centraal gelegen, al kan het natuurlijk ook op een andere plaats. We zijn bezig met verschillende dossiers."

   

  "Hopelijk kunnen we binnen 2 jaar in een nieuwe stadion spelen. Dat hoeft niet supergroot te zijn. 6.000 à 7.000 toeschouwers volstaat. De wereldkampioen moet zijn eigen stadion hebben. Het is een kwestie van tijd en we werken enorm hard om het voor mekaar te krijgen."