• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dirk Gerlo: "Tegenstandster Elise Mertens was al een keer gestopt"

  Anastasija Sevastova schakelt Elise Mertens uit na een marathonmatch van meer dan 3 uur.

  Na dag 6 van Roland Garros heeft Dirk Gerlo het uiteraard over de prestaties van Elise Mertens en David Goffin. Die eerste werd uitgeschakeld door Anastasija Sevastova, een Letse die aan haar tweede carrière bezig is. Nicolas Mahut heeft dan weer definitief een punt gezet achter zijn loopbaan.

  Tip: Rosmalen is maar net over de grens

  De match van de dag is ongetwijfeld die tussens Elise Mertens en Anastasija Sevastova. In tennis bestaat er geen gelijkspel, maar de twee waren het erover eens dat het verschil miniem was en dat het dubbeltje aan de twee kanten had kunnen vallen.

   

  Mertens toonde tijdens en na afloop heel veel maturiteit en sereniteit. Ze mag met haar goed  gevoel nog even doorduwen hier, want kanshebster met Sabalenka voor de dubbeltitel.

   

  Daarna kan Mertens met vertrouwen de grasbanen opzoeken. Tip, Rosmalen is echt niet ver over de grens dus de uitstap waard.

  Niet alleen Mertens staat er op deelnemerslijst, ook David Goffin. Goffin moest op "Le Chatrier" eerst zoals een bokser de klappen van Rafael Nadal incasseren. Toen hij zijn tactiek een beetje aanpaste, de opslag begon te draaien en de drop shots en de forehand gingen renderen was er echt een match.


  Het volstond uiteindelijk niet, maar de conclusie mag zijn dat Goffin weerwerk bood tegen de beste gravelspeler ooit en dat hij zijn vechtlust, zijn betere tennis in Parijs terug gevonden heeft. Net als voor Mertens kan het vanaf nu alleen maar beter gaan in de tweede helft van het seizoen.

  Gestopt op haar 23e

  Terug naar Anastasija Sevastova. De 29-jarige speelster komt uit een onooglijk klein dorpje in Letland, Liepaja. Daar kwam ze eerder toevallig in een tennisclub terecht. Haar moeder - die haar alleen opvoedde - en haar grootmoeder wilden haar energie kanaliseren en dat kon in de club. Niet evident, want alleen buitenbanen, in de winter trainde Sevastova in een sportzaal op een houten vloer.

   

  Toen kreeg ze via een andere Letse speler, Ernests Gulbis weet van de club van Niki Pilic in München. Op alle mogelijke manieren werd geld bij mekaar geschraapt om de opleiding te financieren. Maar verder dan in de buurt van de top 100 geraakte Sevastova niet en dus besloot ze op haar 23e om te stoppen en wat les te geven in Wenen.

   

  Loopt ze daar Ronald Schmidt tegen het lijf. Dat is haar huidige coach, maar ook haar vriend. Na een onderbreking van twee jaar nam Sevastova de draad weer op en nu staat ze dus, na al een halve finale op de US Open in de 1/8e finales in Parijs.

   

  Misschien hebt u Schmidt in de tribune zien zitten met een pet waarop "IHEART Liepaja", staat. Schmidt kocht vorig jaar de pet in een kleine shop, hij draagt ze nu elke match, zeg maar bijgeloof.

  Anastasija Sevastova had even goed les kunnen geven in Wenen.

  Au revoir, Nicolas Mahut

  Voor ons Belgen was Mertens-Sevastova de match van de dag, voor de Fransen was dat ongetwijfeld Nicolas Mahut tegen Leonardo Mayer.

   

  Mahut is 37 jaar. Hij kwam hier met een uitnodiging aan de start en overleefde 2 rondes. Vandaag was het einde verhaal want verslagen door Mayer in 4 sets.

   

  Voor Mahut - hij is de man van de marathonmatch tegen John Isner op Wimbledon
  in 2010 - betekent dit het definitieve afscheid van Roland Garros. En dat ging gepaard met de nodige emoties en een intens moment met zijn zoontje.

  Dirk Gerlo