• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Liverpool hoeft de Champions League niet te winnen om zijn seizoen 5 sterren te geven"

  Origi zette Liverpool in vuur en vlam met 2 doelpunten in de terugwedstrijd van de halve finales tegen Barcelona.

  Liverpool en Tottenham Hotspur spelen vanavond de Champions League-finale in Madrid. Peter Vandenbempt becommentarieert de wedstrijd voor Proximus Sport. Wat verwacht hij van de Engelse clash? "Het wordt geen doordeweekse Premier League-topwedstrijd."

  "Er wordt ook over het Kanaal fantastisch gevoetbald"

  De allergrootste clubwedstrijd ter wereld, waar iedereen naar kijkt, is een typische Engelse voetbalwedstrijd. Maar typisch Engels voetbal bestaat eigenlijk niet meer. het is niet zoals we dat 30 jaar geleden konden definiëren. Er wordt nu ook over het Kanaal fantastisch gevoetbald.

   

  Ik zou alleen al kijken om Liverpool aan het werk te zien. Dat is toch dé ploeg waarop een voetballiefhebber verliefd moet worden. Dat kan niet anders. Zeker na die geweldige remonte tegen Barcelona. Ik denk dat iedereen er wel naar uitkijkt om te zien of Liverpool de kroon op het werk kan zetten na een fantastisch seizoen. Het is hun laatste kans om dit seizoen een prijs te pakken.

   

  De wedstrijd is ook een interessante clash tussen verschillende stijlen. Het zijn op papier twee ploegen die altijd graag willen aanvallen, maar ze doen dat toch op verschillende manieren. Bij Liverpool is het ook tactisch vrij simpel. Ze spelen bijna altijd 4-3-3. Je kan de namen ook bijna allemaal invullen, behalve de keuze tussen Milner of Henderson naast Wijnaldum en Fabinho.

   

  Aan de overkant is het een beetje uitkijken. Pochettino doet allerlei dingen met zijn systeem. Hij speelt soms met vier achterin, soms met drie. Er zijn dus heel wat elementen die van deze wedstrijd een boeiende en interessante wedstrijd kunnen maken. Vooraf dan toch.

  De wedstrijd is een interessante clash tussen verschillende stijlen.

  Peter Vandenbempt

  Voor deze trofee spelen Liverpool en Tottenham vanavond.

  "Gaan ze gewoon zichzelf zijn?"

  Ik denk dat het niet zomaar een Premier League-wedstrijd wordt. Dat was ook woensdag tijdens de Europa League-finale niet het geval tussen Chelsea en Arsenal. Die twee ploegen hadden elkaar vooraf ook een paar keer gekruist. Zeker in de eerste helft miste die wedstrijd de intensiteit en het tempo die we gewoon zijn van een Premier League-wedstrijd.

   

  Ik hoorde collega Filip Joos toen zeggen dat het te maken had met de temperatuur in Bakoe. Wel, ik kan je zeggen dat het hier in Madrid bloedheet is. Vanavond zal het rond het uur van de aftrap nog 30 graden zijn. Dat kan dus zeker een rol gaan spelen.

   

  Het zal ook enigszins een andere wedstrijd worden dan in de Premier League omdat er vanavond geen herkansing is. Voor die twee clubs is het een ongelooflijk grote wedstrijd waar zoveel van afhangt. De twee teams zullen elkaar ook een beetje ontdekken, denk ik.

   

  Gaan ze gewoon zichzelf zijn en spelen zoals ze dat ook in de Premier League zouden doen tegen elkaar? Of gaan ze toch proberen om iets anders te doen? Ik denk dus zeker niet dat het een doordeweekse Premier League-topwedstrijd zal worden in Madrid.

  Vanavond zal het rond het uur van de aftrap nog dertig graden zijn. Dat kan dus zeker een rol gaan spelen.

  Peter Vandenbempt

  Het zal broeierig warm zijn in Madrid tijdens de finale.

  "Liverpool moet zichzelf belonen"

  Wat mij betreft, hoeft Liverpool de Champions League niet te winnen om zijn seizoen vijf sterren te geven. Ze hebben in de Premier League buitengewoon goed gevoetbald, alleen een buitenaards Manchester City was beter. De manier waarop ze in de Champions League hebben gevoetbald, met die onvergetelijke wedstrijden tegen Napoli en Barcelona, was geweldig. Nu moeten ze vooral zichzelf belonen.

   

  Liverpool krijgt lof van iedereen en iedereen is er eigenlijk verliefd op. Maar in het voetbal gaat het om prijzen winnen. Klopp werkt al 3,5 jaar bij Liverpool en heeft de club enorm getransformeerd. Voor hij kwam was het een zoekend team en Liverpool werd niet meer tot de absolute top gerekend. Dat is sinds vorig jaar wel het geval.

   

  Vorig jaar waren ze al blij dat ze de finale haalden, nu willen ze die gewoon winnen. Als ze er opnieuw naast grijpen, zou dat toch een enorme teleurstelling zijn. Klopp moet vooral zelf een beetje uitkijken dat hij geen Poulidor van het Europese voetbal wordt. Hij heeft al 6 finales verloren met Dortmund en Liverpool. Vanavond is het moment om ervoor te zorgen dat Liverpool niet het etiket van "net niet-ploeg" krijgt.

   

  Maar om te zeggen dat ze het alleen goed hebben gedaan als ze de beker pakken, dat is ook niet het geval. Het gaat in voetbal wat mij betreft, en dat is mijn persoonlijke mening, om veel meer dan enkel prijzen pakken.

  Wat mij betreft moet Liverpool niet de Champions League niet te winnen om zijn seizoen vijf sterren te geven.

  Peter Vandenbempt

  Jürgen Klopp, een dag voor de finale.

  "Tottenham is een fremdkörper"

  Ook Tottenham wil de beker graag. Ze zijn een beetje onverwacht in de finale geraakt, maar het zou voor hen ook een enorme teleurstelling zijn om er nu nog naast te grijpen.

   

  Als je Tottenham vergelijkt met Liverpool, Man.City, Man.United, Barcelona, Real Madrid of Bayern München,... is het echt een fremdkörper. Het is een atypische Engelse ploeg, die anderhalf jaar ook geen transfers deed. Qua loonmassa is het ook maar de zesde club van het land. Toch staan ze elk jaar in de top vier van Engeland en spelen ze nu zelfs de finale van de Champions League.

   

  Het is een onverwachte finalist, maar natuurlijk geen kleine ploeg. Maar we moeten eerlijk zijn: ze zijn op een heel andere manier in de finale geraakt dan Liverpool. Ik weet niet of er nog iets kleiners bestaat dan het oog van de naald, want daar is Tottenham twee keer door gekropen tegen Man.City en Ajax.

   

  Anders dan Liverpool is Tottenham vooral een ploeg geweest van overlevers. Ze hebben het op collectiviteit en mentaliteit gedaan en zijn er blijven in geloven. Ze vochten altijd terug en dat zonder Harry Kane in drie van hun laatste vier wedstrijden. Met Ajax en City hebben ze twee betere teams uitgeschakeld. Dat is dus een waarschuwing voor Liverpool.

   

  Toch is iedereen ervan overtuigd dat de druk om het een keer waar te maken bij Liverpool ligt. Zeker omdat het "maar" tegen Tottenham is en niet tegen een superieur Real Madrid of het allergrootste Barcelona. Dat maakt het voor Liverpool extra moeilijk om achteraf een eventuele nederlaag te kunnen aanvaarden.

  Anders dan Liverpool is Tottenham vooral een ploeg geweest van overlevers. Ze hebben het op collectiviteit en mentaliteit gedaan.

  Peter Vandenbempt

  Lucas Moura viert het doelpunt van de kwalificatie tegen Ajax.

  Vertonghen en Alderweireld zijn steunpilaren bij Tottenham.

  "Tottenham is gespecialiseerd in het overleven van stormen"

  Er staan vanavond ook vier Belgen op het wedstrijdblad. Vertonghen en Alderweireld zijn uiteraard steunpilaren bij Tottenham. Ze hebben een heel grote bijdrage geleverd richting de finale. Denk maar aan de belangrijke goal van Vertonghen tegen Dortmund.

   

  Het zou doodzonde zijn, maar het zou zomaar kunnen dat Origi, één van de helden van Liverpool tegen Barcelona, gewoon op de bank moet zitten. Als Firmino fit is, zal die toch spelen.

   

  Naar Liverpool moet je dus niet kijken om de Belgen in actie te zien, want Mignolet zit ook gewoon op de bank. Naar Tottenham natuurlijk wel. Ik denk dat ze ongelooflijk belangrijk zullen zijn. We kennen de offensieve kracht van Liverpool en er zal door Tottenham toch een overlevingsstrijd moeten gevoerd worden. Dat hebben ze eigenlijk de hele knock-outfase moeten doen.

   

  Ze werden vaak overklast, maar op een of andere manier is Tottenham als ploeg gespecialiseerd in het overleven van stormen. Dat er straks met Liverpool een storm opsteekt, daar kan je vanop aan. Klopp gaat zijn elftal gewoon laten voetballen. Het zal Liverpool zijn dat de wedstrijd maakt. Tottenham zal overleven en proberen toe te slaan. Dat hebben ze dit seizoen al vaker gedaan. 

   

  De twee ploegen hebben in de Champions League al een ongelooflijk sprookje geschreven. Liverpool lag er zelfs bijna uit in de groepsfase. Enkel de laatste pagina van dat sprookje moet nog volgepend worden. Voor de ene wordt het een happy end, voor de andere zal het droevig zijn.

  Dat er morgen met Liverpool een storm opsteekt, daar kan je vanop aan.

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt was dit seizoen al een keer in het Wanda Metropolitano-stadion voor Atletico Madrid - Club Brugge.