• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Walle na comeback op World Tour Beachvolley: "Weer wennen aan niveau"

  Tom Van Walle probeert de Nederlander Meeuwsen af te stoppen.

  Tom Van Walle probeert de Nederlander Meeuwsen af te stoppen.

  Dries Koekelkoren en Tom Van Walle hebben hun comeback gemaakt op de World Tour beachvolleybal. Van Walle was maanden buiten strijd na een schouderoperatie. "Ik kan gewoon spelen met de schouder die ik nu heb, maar ik mis nog kracht en wedstrijdritme", zegt Van Walle.

  Het Belgische duo werd niet gespaard bij hun wederoptreden op de World Tour in Ostrava (Tsjechië) en kreeg meteen de Nederlanders Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen voorgeschoteld. Zij staan 7e op de wereldranglijst en wonnen brons op de Spelen in Rio. Het werd een "logische" nederlaag: 21-12 en 21-18 voor Brouwer/Meeuwsen.

   

  "Los van het feit dat het m'n comeback was, is het altijd moeilijk spelen tegen hen. Ze zetten ons meteen onder druk en tegen dat soort teams is het heel moeilijk om een achterstand nog goed te maken", begint Van Walle. "We kennen hen wel goed want we trainen er vaak mee. En als we top spelen kunnen we er iets tegen doen, maar vandaag voldeed m'n spel niet om tegen zo'n team te winnen."

   

  Ondervond Van Walle dan nog hinder van zijn schouder? "Ik kan gewoon spelen, de medische staf heeft heel hard gewerkt om me voor dit toernooi klaar te krijgen. Natuurlijk mis ik nog wel kracht, dat komt niet op 1, 2, 3 terug. En ik mis ook wedstrijdritme, maar dat komt sneller terug. Ik moet gewoon even aanpassen aan het niveau van de World Tour. Als we trainen met teams in België is dat toch niet te vergelijken met de ploegen hier."

  "Top 16 is een moeilijke opdracht"

  Morgen krijgen Koekelkoren/Van Walle in hun 2e groepsmatch een meer haalbare kaart voorgeschoteld. Dan spelen ze tegen de Tsjechen Myslivecek/Pihera, nummer 148 van de wereld. "Zij kregen een wildcard voor dit toernooi, al wil dat niet zeggen dat het een hapklare brok is. Maar we moeten gewoon ons eigen spel op orde hebben, ik hoop dat dat ok zal zijn."

   

  Dit seizoen staat al in het teken van kwalificatie voor de Spelen. Daarvoor moeten de Belgen over een jaar in de top 16 van de (uitgezuiverde) wereldranglijst staan. "En daarvoor tellen de 12 beste resultaten in het jaar voor die Spelen. Elk toernooi is vanaf nu dus belangrijk."

   

  Is die top 16 haalbaar? "Er zijn enorm veel teams met die ambitie. De tickets zijn duur en het niveau ook, het is dus een moeilijke opdracht. Maar als we ons niveau van 2 jaar geleden kunnen halen, toen we 12e van de wereld stonden, dan denk ik dat het mogelijk is", besluit Van Walle.