• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Jonge Noor schittert op WK U20 met 9 goals in 12-0-zege

  Erling Haland mocht 9 keer juichen.

  Erling Haland mocht 9 keer juichen.

  De jonge Noor Erling Haland heeft donderdag geschiedenis geschreven op het WK U20. In een 12-0-pandoering tegen Honduras scoorde de aanvaller 9 keer, een record in die leeftijdscategorie.

  Noorwegen had zijn eerste twee wedstrijden verloren op het WK, maar haalde tegen Honduras verschroeiend uit, met dank aan Erling Haland. De spits van RB Salzburg scoorde in de 7e, 20e, 36e (penalty), 43e, 50e, 67e, 77e, 88e en 90e minuut.

   

  Met zijn 9 doelpunten doet hij beter dan de Braziliaan Adailton, die in 1997 6 keer scoorde tegen Zuid-Korea (10-3). De 12-0 overwinning is ook meteen de grootste op een WK U20.

   

  Haland, die op het WK U20 nog niet gescoord had, is meteen ook favoriet om topschutter van het toernooi te worden. Eerste achtervolgers Amadou Sagna (Senegal) en Juan Hernandez (Colombia) hebben 3 goals achter hun naam.

   

  Noorwegen is wel nog niet zeker van een plaats in de achtste finales. Het moet de resultaten in de andere groepen afwachten in de hoop om als één van de vier beste derdes door te gaan.

  Een bekende vader

  Erling Haland werd begin dit jaar door Salzburg voor 5 miljoen euro weggeplukt bij Molde. Bij de Noorse club brak hij door onder Ole Gunnar Solskjær, die voor zijn periode bij Manchester United trainer was bij Molde. Solskjær dichtte zijn jonge landgenoot in het verleden al een mooie carrière toe.

   

  Bij voetballiefhebbers doet de naam Haland misschien ook een belletje rinkelen. Erling Haland is immers de zoon van Alf-Inge Haland, die in zijn periode als speler onder meer de kleuren van Leeds en Manchester City verdedigde.

   

  Vader Haland is vooral bekend door een criminele tackle van Roy Keane, die in 2001 de knie van de Noor aan flarden stampte. Voor Haland was dat het begin van het einde van zijn carrière. Keane gaf later in zijn biografie toe dat hij Haland met opzet van het veld geschopt had als revanche voor een overtreding van de Noor enkele jaren eerder, waarbij Keane een zware blessure opliep.