• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gezien in Parijs: een onderhandse service en een excentrieke winnares

  De excentrieke Aliona Bolsova staat in de 3e ronde.

  De excentrieke Aliona Bolsova staat in de 3e ronde.

  Sporza-journalist Dirk Gerlo heeft zijn tent op geslagen in Parijs, waar hij het grandslamtoernooi van Roland Garros op de voet volgt. Donderdag sprong onder meer een opvallende opslag van Alexander Bublik in het oog, net als de exentrieke Aliona Bolsova.

  Momentje van de dag: onderhandse service van Bublik

  Match van de dag: Osaka-Azarenka

  Al meteen bij het begin van de dag. De huidige nummer 1 Naomi Osaka tegen een ex-nummer 1 Victoria Azarenka. Bijna 3 uur spektakel, met Osaka die met de rug tegen de muur het verschil maakte met haar iets grotere fysieke paraatheid. Maar als je dit, waar dan ook als finale hebt, dan klaagt niemand.

   

  Zuur natuurlijk voor Azarenka, die terug probeert te komen aan de top na een paar moeilijke jaren. Azarenka was lange tijd met haar ex-vriend verwikkeld in een hevige strijd  over het hoederecht over haar zoontje. Die problemen zijn nu van de baan. Maar doordat Azarenka van nul af aan moest herbeginnen staat ze nu op plaats 40 en heeft ze nog geen statuut als reekshoofd. Zo kan ze dus snel tegen andere toppers uitkomen.

   

  Maar Azarenka, met de Belg Wim Fisette als coach, gaat hier goed mee om. Geen geklaag op de persconferentie : “ Ik weet dat ik er weer heel dicht bij ben. Ik leer veel uit deze wedstrijd. In het begin van mijn comeback was ik vaak gefrustreerd, maar ik doe nu een aantal zaken anders en daardoor ben ik weer optimistisch. Ik geniet er weer van. Het is een zware opgave, maar ik blijf vechten tot de dag dat ik het niet meer de moeite vind. “

  Roland Garros

  Naomi Osaka (2, 1)
  set
  Victoria Azarenka (16)
  4
  1
  6
  7
  2
  5
  6
  3
  3
  Naomi Osaka

  Naomi Osaka

  Excentrieke winnares: Aliona Bolsova

  U kent haar niet wellicht. Toegegeven, voor Roland Garros had ik ook nog niet van haar gehoord. Aliona Bolsova staat in de 3e ronde, ze overleefde hier ook al de kwalificaties. Bolsova werd in Moldavië geboren en verhuisde toen ze 2 jaar was met haar familie naar Spanje. Daar, in de buurt van Barcelona begon ze met tennis toen ze 7 jaar was.

   

  Bolsova is nu 21 jaar, heeft de Spaanse nationaliteit en is het buitenbeentje in het vrouwentennis.  Op haar 17e trok ze naar de Verenigde Staten. Eigenlijk was dat om afstand te nemen van het tennis, maar ze miste het en ging uiteindelijk tennis en studie mode-ontwerp combineren. Ook nu combineert ze haar tenniscarrière met een universitaire opleiding kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit van Catalonië. Vooral met haar visie op haar sport en  haar uitstraling wil Bolsova zich onderscheiden van de andere speelsters.

   

  Bolsova heeft kortgeknipte haren, ze draagt een haarband, speelt altijd in een short en ze heeft 6 tatoeages die de verschillende belangrijke episodes in haar leven illustreren. Haar linkerarm staat van boven tot onder vol, op haar rechterschouderblad staat een Engelse tekst "Limitations only exist if you let them“.

   

  In de Spaanse krant El Pais liet Bolsova optekenen: "Ik wil  authentiek zijn, me onderscheiden. Tegenwoordig lijken alle speelsters danig op elkaar. Het rokje, het kleedje, staartje, het petje. Ik hou daar niet van.  Er is te weinig persoonlijkheid in dit wereldje. De meeste gesprekken gaan ook niet verder dan de sport, de clichés. Ik wil dieper gaan. Met collega-speelster Carla Suarez kan dat. Musea bezoeken, kathedralen, boeken lezen. Dat wil ik ook doen. Nu wil ik zo goed worden als mogelijk is in mijn sport, maar ik wil ook  de beste mogelijke mens worden. ‘

   

  Het verhaal van Bolsova in Parijs is nog niet afgelopen. Derde ronde tegen de Russin Alexandrova.

  Afscheid van de "Arena": Nadal koopt een steen

  Tijdens deze editie van Roland Garros wordt voor het laatst gebruik gemaakt van "Le court numéro 1", bijgenaamd de arena. Het is een prachtige, eigenlijk mythische baan die voor het eerst in 1980 gebruikt werd, toen nog als tweede grootste baan.

   

  Le nr. 1 heeft echt de vorm van een arena en deed me altijd denken aan een andere arena, het amfitheater van Arles. Het is een intimistisch ovaal met een geweldige akoestiek, waar de toeschouwers ook heel dicht bij de spelers zitten.

   

  Drie Belgen kenden er een "moment de gloire". Kimmer Coppejans en Justine Henin wonnen er het juniorentoernooi. Bart Wuyts zorgde er in 1992 voor een stunt door er de huidige toernooidirecteur, Guy Forget in de tweede ronde te verslaan. Maar ook Rafael Nadal speelde er in 2005 zijn eerste wedstrijd op Roland Garros, Chris Evert in 1988 haar laatste.

   

  En ik was er  getuige van een van de meest onwaarschijnlijke comebacks ooit. In 1993 stond Marie Jo Fernandez in de kwartfinale tegen Gabriela Sabatini 1-6 en 1-5 achter. Fernandez werkte  bij die achterstand 5 matchpunten weg om uiteindelijk te winnen en door te stoten naar de finale zelfs. Het was zo ongeveer de pijnlijkste nederlaag ooit van Sabatini.

   

  De baan wordt straks afgebroken, er komt een groot grasveld om meer ruimte te bieden aan de toeschouwers. Goed idee, want het is hier krap bemeten. Maar er gaat ook een echt stuk tenniserfgoed verloren. Aan de buitenkant van het stadion, helemaal bovenaan staan de namen van de winnaars vanaf 1891 in steen gegraveerd. Rafael Nadal heeft alvast één van die stenen met zijn naam erop gekocht. 

  Court 1 op Roland Garros verdwijnt weldra.

  Court 1 op Roland Garros verdwijnt weldra.

  Dirk Gerlo