• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Degryse: "Sympathiek dat Hazard bij Chelsea bleef, maar hij had sneller moeten vertrekken"

  Marc Degryse was gisteren een laatste keer te gast als analist bij Sporza voor de Europa League-finale. Vooraf beantwoordde hij ook vragen op Facebook. Uiteraard over de wedstrijd, maar ook over de transfer van Eden Hazard naar Real Madrid, Philippe Clement bij Club Brugge en zijn vetpercentage.

  "De transfer van Hazard komt een jaar te laat"

  "De transfer van Eden Hazard naar Real Madrid komt een jaar te laat", zei Degryse in onze Facebook Live. "Hoewel, als je kijkt naar het moeilijke seizoen van Real, kan het nu eigenlijk alleen maar beter worden. Maar 7 seizoenen als topspeler bij dezelfde club, dat is uitzonderlijk. Maar dat is ook Hazard. Hij kiest niet altijd de moeilijkste oplossing. Als hij happy is, is het goed. Dat is sympathiek, maar puur voor zijn carrière had hij iets eerder moeten vertrekken."

   

  "Real moet weer naar de top groeien en Hazard is een van de spelers die daarvoor zal kunnen zorgen. Die club heeft een opfrisbeurt nodig. Er moeten nog wat andere spelers komen ook. Eden Hazard zal niet de doelpunten maken die Ronaldo maakte, maar hij zal wel beslissend zijn."

   

  "Hij moet naar daar gaan om de Champions League te winnen. Met zijn status, toch bij de beste 10 spelers van de wereld, moet je Champions League spelen. Dan moet je toch doorstoten tot de halve finales of de finale en dat is bij Chelsea onvoldoende gelukt."

  "Genk zou een grote uitdaging zijn voor trainer als Mazzu"

  Heeft Clement een goeie keuze gemaakt door naar Club Brugge te trekken? "Ik denk het wel. Het is toch een beetje een gevoelskeuze van hem. Een keuze van het hart en het gevoel dat het bij Genk moeilijk zou worden om hetzelfde te doen als dit jaar. Kampioen is het hoogste dat Genk kan halen. "

   

  "Het is inderdaad wel straf dat Clement de groepsfase van de Champions League opgeeft, maar hij voelt ook dat er veel spelers zullen vertrekken, zoals Trossard, Berge, Samatta, ... Ze hebben al eens Champions League gespeeld en hebben toen vaak zwaar verloren en dat wil hij niet meemaken. Hij voelt dat Genk een moeilijk seizoen tegemoet gaat."

   

  "Bij Club Brugge is die uitdaging groot om opnieuw kampioen te worden. Daar hebben ze de winnaarsmentaliteit gekweekt die ze vroeger bij Anderlecht hadden. Ieder jaar moeten ze absoluut een prijs pakken."

   

  Zou Mazzu een goeie vervanger zijn bij Genk? "Hij ligt denk ik in polepositie, maar het zal niet gemakkelijk zijn. Dat is een andere voetbalcultuur. Bij Charleroi speelt hij toch vanuit de organisatie. Dus dat zou een uitdaging zijn om te testen of hij ook aanvallend voetbal kan brengen. Ik dacht dat Bernd Storck (van Moeskroen, red.) ook een goeie kandidaat zou zijn. Leko? Dat denk ik niet."

  "Denk niet dat scheidsrechters die 12 procent zullen halen"

  Zou Marc Degryse nog scheidsrechter mogen zijn? "Neen", lacht hij. "Maar toen ik speler was, was mijn vetpercentage 11 procent. Als voetballer moet je ook een beetje vet hebben om een beetje weerstand te hebben."

   

  "Ik denk niet dat de scheidsrechters het zullen halen, die 12 procent. Dat is heel scherp. Maar het is wel een uiting van het feit dat het professioneler moet. Ze moeten fitter worden."

  Herbekijk de Facebook Live met Marc Degryse