• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Vandenbroucke heeft me wel 100 keer gezegd hoe vernederend hij dat vond"

  Frank Vandenbroucke

  Februari 2002: Frank Vandenbroucke wordt met boeien door het gerechtsgebouw van Dendermonde geleid.

  In de voorlaatste aflevering van de Canvas-reeks "VDB. Ik ben god niet" komt Frank Vandenbroucke na een mislukte comeback bij Lampre weer in het warme nest van Patrick Lefevere terecht. Tot de politie bij hem thuis (vervallen) dopingproducten vindt. Kijk hieronder naar 3 fragmenten.

  Michel Wuyts: "Ik zag een mummie"

  Na zijn zware periode bij Cofidis vindt Frank Vandenbroucke in 2001 onderdak bij Lampre. Hij wil zijn comeback maken bij de Italianen, maar bij de ploegvoorstelling ziet hij er niet meteen gelukkig uit.


  "Ik schrok", getuigt onze reporter Michel Wuyts. "Ik zag geen Frank Vandenbroucke, ik zag een mummie. Iemand die zich met beide handen aan de muur vasthield."

   

  "Ik probeerde een gesprek met hem aan te knopen, maar ik bereikte hem niet. Ik was niet gerust in de Vandenbroucke die voor mij zat. Zo kon je hem niet interviewen."

   

  "Is hij de avond voordien doorgezakt? Heeft hij middelen gebruikt? Hij voldeed alleszins niet aan de verwachtingen van een topsporter. Dat stond als een paal boven water."

  Kanaalzwemmen met Lieven Maesschalck

  Na nog geen half jaar was het verhaal Lampre al voorbij voor Frank Vandenbroucke. Zijn vrouw Sarah Pinacci zocht hulp en vond die bij dokter Yvan Van Mol, kinesist Lieven Maesschalck en psycholoog Jef Brouwers. Samen met manager Paul De Geyter boden ze de gevallen wielerheld een structuur aan.


  Maesschalck liet hem sporten, maar niet met zijn fiets. Vandenbroucke ging rondjes lopen, speelde badminton en hij dook zelfs het kanaal in om te zwemmen. "En dat kon je niet doen als je aan het spul zat", weet Brouwers.

  Moeder: "Toen was het helemaal afgelopen"

  In 2002 komt Frank Vandenbroucke bij de ploeg van Patrick Lefevere weer in een warm nest terecht. Op training voor het Vlaamse voorjaar laat hij straffe dingen zien, maar dan wordt Bernard Sainz, beter bekend als dokter Mabuse, opgepakt door de verkeerspolitie van Oost-Vlaanderen. In zijn koffer treft de politie flesjes en spuiten aan.


  De man had de nacht doorgebracht bij Vandenbroucke en daar vond de politie epo, morfine en clenbuterol. Oude en vervallen producten waarvan de coureur niet meer wist dat hij ze in huis had. "Anders had ik ze al lang weggegooid", klinkt het.

   

  Een geboeide Vandenbroucke werd door de gangen van het gerechtsgebouw in Dendermonde geleid. Een vernedering voor de trotse renner. "Toen was het echt helemaal afgelopen", weet zijn moeder.

   

  "Het was een circus. Dat is hij nooit te boven gekomen", herinnert psycholoog Jef Brouwers zich. "Wel 100 keer heeft hij me gezegd hoe vernederend hij dat vond."

  Extra fragment: "Vast met Lamborghini op vluchtheuvel"

  Psycholoog Jef Brouwers herinnert zich nog hoe Frank Vandenbroucke op weg was, maar vertraging opliep omdat hij zich met zijn Lamborghini had vastgereden op een vluchtheuvel. "Op de takelwagen stond zijn Ferrari klaar", vertelt hij in een extra fragment.