• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Joos: "Arsenal heeft meer kwaliteit, maar Chelsea heeft Eden Hazard"

  Wordt de Europa League-finale het laatste kunststukje van Hazard voor Chelsea?

  Chelsea en Arsenal strijden vanavond (21u) in Bakoe om de Europa League-trofee. Hun Europese prijzenkasten staan al even stof te vergaren - bij Arsenal (1994) al wat langer dan Chelsea (2013) - dus mogen we een pittige finale verwachten. Commentator Filip Joos wikt en weegt hun kansen.

  "Fenomenaal stadion, maar finale zou er niet mogen doorgaan"

  Het olympisch stadion van Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan, vormt het decor voor de Europa League-finale. "Een fenomenaal stadion", zegt Filip Joos. "Als je er voorbij rijdt, vraag je je af waarom België zo geen nationaal stadion kan bouwen."

   

  "Bakoe is ook een stad met weelderige lanen, propvol luxemerken. De rijkdom is echt niet meer alleen in Europa en Amerika te vinden. Maar dat de UEFA de finale aan Azerbeidzjan heeft geschonken, heeft vooral met sponsors, geld en gas te maken. Dat is een doodzonde: alleen daarom zou je hier geen finale mogen spelen."

   

  "Het feit dat een speler van Arsenal, Henrich Mchitarjan, zich onveilig voelt omwille van een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië, zou niet mogen kunnen. Ik heb alle begrip voor zijn beslissing om de finale over te slaan, en veel minder begrip voor de UEFA om de wedstrijd toch in Bakoe te laten doorgaan. Er moet maar één gek zijn die het op Mchitarjan gemunt heeft."

   

  "Maar misschien krijgen we wel een fantastische finale. Zodra de bal rolt, heeft de sport de kracht om de voetballiefhebber alle bedenkingen te doen vergeten."

  Het olympisch stadion van Bakoe heeft bijna 70.000 zitplaatsen.

  "Arsenal heeft iets meer kwaliteit"

  Met Chelsea-Arsenal heeft de Europa League net zoals de Champions League (Liverpool-Tottenham) een Engelse finale. "Ergens was het wel te verwachten dat Chelsea en Arsenal het zouden halen", aldus Joos. "Ze hebben toch de tegenstanders die uit de Champions League waren gerold, uitgeschakeld."

   

  "Ik behoed me ervoor om een favoriet te zoeken in de finale. Arsenal en Chelsea hadden amper twee punten verschil in de Premier League, dat is verwaarloosbaar. Velen vinden Chelsea favoriet, maar ik denk dat Arsenal iets meer kwaliteit heeft. Toch speelt de beste speler op het veld bij Chelsea: Eden Hazard."

   

  "Chelsea had het echter heel moeilijk tegen Frankfurt, Arsenal wipte Valencia en Napoli. Dat is toch geen klein bier. Ik heb Arsenal dit seizoen zich een paar keer echt zien vastbijten in wedstrijden."

   

  "Onderschat ook de rol van coach Unai Emery niet. Hij heeft de Europa League drie keer gewonnen met Sevilla en kent het klappen van de zweep. Zijn kenmerk, ook in finales, is één helft vlammen. Zo hebben ze bijvoorbeeld Napoli uitgeschakeld. En met Sevilla klopte hij Liverpool in de finale met een abnormaal goede tweede helft."

  Coach Unai Emery kent het klappen van de zweep in de Europa League.

  "Sarri kan door de grote poort naar Juventus"

  "Deze finale zou het afscheid van Chelsea-coach Maurizio Sarri kunnen zijn", weet Joos. "Het is nooit grote liefde geweest tussen de Italiaan en The Blues. Nochtans verdient hij op basis van de resultaten toch een pluim: derde in de Premier League, de finale van de League Cup verloren met penalty's en nu toch ook de Europa League-finale. Daar hadden ze in het begin van het seizoen voor getekend."

   

  "Maar in Londen vinden ze Sarri een vreemde snuiter. Ze hebben al veel rare Italiaanse snuiters gehad, maar hij spant toch een beetje de kroon. Hij is een peukenbijter, een zenuwpees, en dat zien ze niet graag in Engeland."

   

  "Maar als Chelsea de finale van de Europa League wint, vertrekt Sarri toch door de grote poort naar Juventus, wat nu toch wordt verwacht."

  In Londen vinden ze Chelsea-coach Maurizio Sarri een vreemde snuiter.

  "Het is tijd dat Hazard verkast naar Real Madrid"

  Niet alleen voor Sarri kan het de laatste wedstrijd zijn, ook Eden Hazard lonkt naar een transfer. "Het is nu toch bijna zeker dat hij naar Real Madrid verhuist", zegt Joos. "Het is ook tijd dat hij verkast. Hazard is nog altijd een speelvogel, maar hij is ook ambitieuzer geworden. Hij wil prijzen winnen en dat wordt steeds moeilijker bij Chelsea door slokoppen als Manchester City en Liverpool."

   

  "Hazard moet ook iets te veel alleen aan de kar trekken bij Chelsea. Als je het aanvallerspark van The Blues vergelijkt met de offensieve weelde van City, dan is het een wonder dat Chelsea derde is geworden in Engeland."

   

  "Hazard kan zichzelf een geweldig afscheid bezorgen met de trofee van de Europa League. Het kan ook een uitstekende opstap zijn om volgend jaar bij Real echt te strijden voor de Champions League."

   

  "Er is slechts een heel kleine "maar".  Het rommelt blijkbaar in Parijs en er zijn geruchten dat Neymar en Mbappé misschien weg zouden willen, interessante doelwitten voor Real. Aangezien de transfer van Hazard maar blijft aanslepen, kan dat voor twijfel zorgen. Dan is het misschien toch eens nodig dat hij flitst in de finale. Maar hij blijft een geweldige voetballer: als hij een Kazak was, zou ik ook nog altijd uitkijken naar Hazard."

  Eden Hazard

  Filip Joos: "Zelfs als hij een Kazak was, zou ik ook nog altijd uitkijken naar Hazard."