• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Ploegmaat Hamilton zei dat hij goed was, maar achteraf niet beter dan ik"

  Jan Bakelants en Thomas De Gendt hebben de zeventiende etappe in de Giro kleur gegeven, maar voor een eerste Belgische zege bleek hun strategie achteraf gezien niet te kloppen.

  Bakelants: "Iedereen was niet wakker toen Peters ging"

  Op 70 kilometer van de finish zag Jan Bakelants zijn moment gekomen om weg te rijden uit de kopgroep. Een erg opportunistische, maar blijkbaar ook altruïstische actie. "Wij zaten met twee van de ploeg in de ontsnapping en ik wou Chris Hamilton in een zetel zetten." 

   

  "Hij zei me dat hij heel goed was, maar ik denk achteraf dat hij zeker niet beter was dan ik, dat zijn idee beter was dan de werkelijkheid. Ik hoopte dat het achter mij zou ontploffen en dat er na de klim nog 5 renners terug zouden komen bij mij. Helaas kwam iedereen uiteindelijk terug en werd er te veel naar elkaar gekeken."

   

  Bakelants werkte daarna opnieuw voor Hamilton, maar winnaar Nans Peters was te sterk en te slim. "Toen Peters ging was Chris niet wakker. Zoals iedereen trouwens. Peters nam meteen veel voorsprong. Het was een ontsnapping van sterke renners en dan heb je wat geluk nodig. Dat had hij. Hij kreeg meteen 50 seconden, maar heeft dan wel sterk gereden. Zijn zege is dus zeker verdiend."

  De Gendt: "Forcing op de klim waren weggesmeten krachten"

  Ook Thomas De Gendt had achteraf wat spijt van zijn strategie. "Er zaten met Jungels, Chaves en Peters, die al de jongerentrui droeg in de Giro, sterke renners in de kopgroep, maar niemand die ik in principe niet aankan. Op de laatste klim bewees ik dat ook."

   

  "Bakelants reed steeds verder weg. Op die klim wou ik de forcing voeren. Maar iedereen kwam terug en dan bleken het weggesmeten krachten voor mij. Op het einde deed mijn lichaam niet meer wat mijn hoofd wou."