• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Als 2 honden vechten om een been: heeft Nibali de verkeerde klepper geviseerd?

  Nibali (m.) blijft bij Roglic (l.) en ziet hoe Carapaz (r.) wegsnelt. Naar de eindzege?

  Richard Carapaz (26) beschikt 5 ritten voor het einde van de Giro over de beste kaarten. De Ecuadoraan heeft 1'47" op Vincenzo Nibali en 2'09" op Primoz Roglic. De Movistar-klimmer heeft in enkele ritten zijn achterstand helemaal omgebogen in een voorgift, ook al omdat Nibali en Roglic elkaar het licht in de ogen niet gunnen/gunden. Een overzicht van de tijdschommelingen.

  1e etappe: Roglic geeft iedereen meteen klop

  Primoz Roglic (Jumbo-Visma) had het hele voorjaar al indruk gemaakt en stond er ook meteen op de openingsdag van de Ronde van Italië. In Bologna beukte hij de deur open met een knal.

   

  De buit van de winnaar na de tijdrit van slechts 8 kilometer, weliswaar met een venijnig klimmetje: 23 seconden op nummer 3 Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida), 47 seconden op nummer 14 Richard Carapaz (Movistar).

   

  Klassement:

  1. Primoz Roglic
  3. Vincenzo Nibali - op 23"
  14. Richard Carapaz - 47"

  3e etappe: Carapaz verliest tijd na valpartij

  In het eerste deel van de Giro is het woord aan de sprinters, maar in alle hectiek vallen ook slachtoffers bij de klassementsmannen. Na een valpartij bereikt Richard Carapaz de finish niet in het wiel van zijn concurrenten. Carapaz, op dat moment schaduwfavoriet, verliest 46 seconden.

   

  Klassement:

  1. Primoz Roglic

  3. Vincenzo Nibali - op 23"

  38. Richard Carapaz - 1'33"

  4e etappe: Carapaz wint na hectische finale

  Ook in de 4e rit is er ravage bij de favorieten na een valpartij. Tom Dumoulin is het grootste slachtoffer en in alle stilte doet Richard Carapaz een zaakje.

   

  Op een lastige finish spoelt de Ecuadoraan de kater van daags voordien door. Primoz Roglic moet zijn meerdere erkennen, Vincenzo Nibali kan in het slagveld de schade nog min of meer beperken.

   

  Klassement:

  1. Primoz Roglic
  3. Vincenzo Nibali - op 39"
  16. Richard Carapaz - 1'21"

  9e etappe: Carapaz staat na tijdrit meer dan 3 minuten in het krijt

  Primoz Roglic heeft zijn roze trui intussen met plezier afgestaan, maar daags voor de eerste rustdag haalt de Sloveen nog eens fors uit. Roglic domineert de lastige tijdrit in San Marino. Nibali en Carapaz mogen weer rekenen: 1'05" voor de Italiaan, 1'55" voor de Ecuadoraan in de daguitslag. In het klassement oogt de achterstand al aanzienlijk.

   

  Klassement:

  1. Valerio Conti
  2. Primoz Roglic - op 1'50"
  11. Vincenzo Nibali - 3'34"

  20. Richard Carapaz - 5'06"

  13e etappe: Carapaz profiteert eerste keer van tactisch steekspel

  De Giro trekt de bergen in en op weg naar Lago Serrù eisen Primoz Roglic en Vincenzo Nibali een eerste keer alle aandacht op. De Giro lijkt uit te draaien op een tweestrijd, maar de twee protagonisten lonken voortdurend naar elkaar en wagen zich aan het betere spelletje poker op twee wielen. 

   

  Movistar lacht in zijn vuistje, want Mikel Landa knabbelt aan zijn achterstand met een stevig offensief. Maar in de slotkilometers doet de sluwe Richard Carapaz ook zijn duit in het zakje. De "luxeknecht" buffelt indrukwekkend naar boven en sluipt stiekem dichterbij. Hij loopt 1'19" in.

   

  Klassement:

  1. Jan Polanc
  2. Primoz Roglic - op 2'25"

  5. Vincenzo Nibali - 4'09"
  6. Richard Carapaz - 4'22"

  14e etappe: dubbelslag voor Carapaz

  Op dag 14 zet Richard Carapaz de Giro helemaal naar zijn hand. De klimmer fladdert naar zijn tweede ritzege, met de roze trui als toetje. Opnieuw loeren Primoz Roglic en Vincenzo Nibali voortdurend naar elkaar.

   

  Aan de finish staan ze 1'54" toe, Carapaz pakt het roze met amper 7 seconden. Een slimme zet van Jumbo-Visma om het veroveren van de roze trui nog even uit te stellen, wordt dan nog geopperd. Enkele dagen later zal de hemel er minder rooskleurig uitzien.

   

  Klassement:

  1. Richard Carapaz
  2. Primoz Roglic - op 7"
  3. Vincenzo Nibali - 1'47"

  15 etappe: fietswissel en val van Roglic

  Net voor de tweede rustdag wordt er in een miniversie van de Ronde van Lombardije nog eens stevig met de kaarten geschud.

   

  Primoz Roglic wordt achtervolgd door de pechduivel, met een fietswissel zonder volgwagen in de buurt en een schuiver in de afdaling. Richard Carapaz beantwoordt de aanval van Vincenzo Nibali en bereikt de finish in het spoor van de Italiaan.

   

  Klassement:

  1. Richard Carapaz

  2. Primoz Roglic - op 47"

  3. Vincenzo Nibali - 1'47"

  16e etappe: Nibali slacht, Roglic kraakt, Carapaz bibbert

  De Mortirolo wordt het Waterloo van Primoz Roglic, die breekt na een aanval van Vincenzo Nibali. De roze trui en de eindzege kruipen meter per meter weg uit het kamp van de Sloveen.

   

  Vincenzo Nibali pakt uiteindelijk geen seconden op Richard Carapaz, die wel geen rimpelloze indruk gaf. De Ecuadoraan zag vooral af in de koude en regen, maar kon op uitmuntende ploegmaats rekenen. 5 ritten voor het einde ziet zijn bonus in de stand er riant uit.

   

  Klassement:

  1. Richard Carapaz

  2. Vincenzo Nibali - op 1'47"

  3. Primoz Roglic - 2'09"

  En nu, Vincenzo?

  Nog 5 dagen heeft Vincenzo Nibali, eindwinnaar in 2013 en 2016, om toch weer sant in eigen land te worden. Richard Carapaz, die vandaag 26 jaar kaarsjes mag uitblazen, kan de komende dagen nog voldoende bestookt worden.

   

  Vandaag volgt weer een dagje in de bergen met een korte en pittige slotklim, donderdag komen de sprinters zowaar nog eens aan hun trekken.

   

  Vrijdag finisht de Giro op een col van 2e categorie, zaterdag kan nog eens alles of niets gespeeld worden in een loodzware etappe met liefst 5 cols en aankomst boven.

   

  Als de beslissing dan nog niet gevallen is, dan vindt de ontknoping in Verona plaats met een tijdrit van 17 kilometer. De Torricelle-klim kan nog een rol spelen in die slottijdrit. Zondag rond 17.15u weten we wie de roze trui in het amfitheater mag aantrekken.