• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Warriors kunnen winnen zonder Durant, mét hem zijn ze onklopbaar"

  Kevin Durant (r) in duel met Kawhi Leonard.

  Kevin Durant (r) in duel met Kawhi Leonard.

  Komende nacht om 3u Belgische tijd staat de eerste wedstrijd in de NBA-finale op het programma. Pakt Golden State zijn 3e titel op een rij of kronen de Toronto Raptors zich voor het eerst tot kampioen? Play Sports-journalist en basketbalcommentator Dennis Xhaët laat zijn licht schijnen over de Finals.

  "Toronto heeft meer dan genoeg kwaliteiten om het Golden State heel moeilijk te maken", begint Dennis Xhaët. "In de play-offs zijn de Raptors de best verdedigende ploeg. "Defense wins championships", luidt het cliché en elk jaar opnieuw blijkt dat te kloppen."

   

  "Kawhi Leonard werd al 2x verkozen tot beste verdediger in de NBA. Daarnaast heb je ook Marc Gasol. Die oogt misschien wat log, maar is wel heel belangrijk in alle kleine dingetjes die hij doet. Hij is een anker in de verdediging en stuurt de ploeg."

   

  "Leonard wordt uiteraard de sleutel voor Toronto, dat weet iedereen. Hij draagt de hoop en de verwachtingen van heel Canada op zijn rug. Na 24 jaar staan ze eindelijk in de finale, allemaal dankzij hem."

  Kawhi Leonard met een dunk tegen Milwaukee.

  Kawhi Leonard met een dunk tegen Milwaukee.

  "Ervaring wordt heel belangrijke factor"

  Wat is de sterkte van Toronto? "Ze zijn er heel goed in om andere teams trager te maken en een ongemakkelijk gevoel te geven. Alleen is het afwachten of ze dat ook met de Warriors kunnen doen", zegt Xhaët.

   

  "In het reguliere seizoen heeft Toronto de Warriors 2x verslagen, maar dat is nu van geen enkel belang meer. Het is de finale. Er komen veel meer zenuwen bij kijken en de voorbereiding is veel beter. Golden State heeft een week rust gehad en zal perfect voorbereid zijn."

   

  "De Warriors zijn de eerste ploeg sinds de jaren 60 die 5x op rij in de finale staat. Dat is echt onwaarschijnlijk. Golden State zal niet nerveus zijn. Bij Toronto hebben alleen Leonard en Danny Green ervaring in de NBA-finale. Dat zal een een gigantisch verschil zijn met de Warriors. Hun ervaring wordt een heel belangrijke factor."

  Leonard en Green speelden al NBA-finales met San Antonio.

  Leonard en Green speelden al NBA-finales met San Antonio.

  "Draymond Green is het kloppende hart van de Warriors"

  Golden State mist voorlopig wel topschutter Kevin Durant met een blessure. Het is voorlopig nog niet zeker of en wanneer hij zal spelen in de Finals. "Zonder Durant spelen de Warriors heel mooi basketbal", stelt Xhaët vast. "Het is weer het Golden State waar iedereen verliefd op geworden is, voor Durant kwam. Daar wachtte iedereen al jaren op om dat nog eens te zien."

   

  "Ook zonder Durant kunnen de Warriors kampioen worden, maar mét hem zijn ze onverslaanbaar. Nu kun je Toronto zeker een kans geven."

  Golden State kan ook zonder Kevin Durant kampioen worden. Maar mét hem zijn ze onverslaanbaar.

  Dennis Xhaët

  Sinds de blessure van Durant is Draymond Green wel helemaal op het voorplan getreden bij de Warriors. "Na het uitvallen van Durant is hij de beste speler in de play-offs. Hij doet echt alles wat je op een basketbalveld kunt doen, behalve driepunters gooien. Als je de nuances van het basketbal niet kent, ga je hem misschien niet kunnen waarderen, maar het is echt waanzinnig wat hij allemaal kan en doet."

   

  "Draymond Green is het kloppende hart van Golden State. Bovendien is hij ook gestopt met zagen, eindelijk. Hij heeft ingezien dat zijn geklaag nefast is voor het team en is nu een veel betere leider voor zijn ploeg. Green is nu veel aangenamer om naar te kijken."

   

  En dan zijn er natuurlijk ook nog de "Splash Brothers" Curry en Thompson. "Als Curry, Green en Thompson spelen zoals de laatste 5,5 wedstrijden zonder Durant, wie zal hen dan stoppen?  Die drie maken iedereen rond zich zoveel beter en iedereen stijgt boven zichzelf uit. Dat is het geheim van de Warriors."

   

  "Als neutrale kijker hoop ik vooral op een spannende finale. Ik denk dat het best een boeiende en lange serie kan worden."

  NBA-finale (best-of-7)

  Toronto - Golden State 4-2
  Toronto Golden State 118-109
  Toronto Golden State 104-109
  Golden State Toronto 109-123
  Golden State Toronto 92-105
  Toronto Golden State 105-106
  Golden State Toronto 110-114