• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belg in NBA-gek Toronto: "Het hele land staat achter de Raptors"

  Toronto is helemaal in de ban van de NBA-finale.

  Toronto is helemaal in de ban van de NBA-finale.

  De Toronto Raptors staan voor het eerst in de NBA-finale die donderdagnacht van start gaat. De basketbalgekte heeft de Canadese stad dan ook helemaal in haar greep. "Als ze een match winnen in de finale, dan zie ik nog wel iets gebeuren", getuigt de Belg Bjorn Raes vanuit Toronto.

  Bjorn Raes verhuisde in september 2018 naar Toronto, in december ging hij als geluidstechnicus aan de slag bij NBA TV. Hij maakte de Raptors-gekte in de stad dus vanaf de eerste rij mee. "Na de beslissende wedstrijd tegen Milwaukee stond de hele stad tot 2u à 3u 's nachts op straat", vertelt hij.

   

  "Dat is eigenlijk echt niet Canadees. Wat wel typisch Canadees was: de volgende dag liet de politie trots weten dat er geen enkele arrestatie gebeurd was en dat alles goed was verlopen."

   

  "Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Toronto Raptors in de NBA-finale staan en de mensen zijn echt superblij. In de stad duiken muurschilderingen en graffiti op van sterspeler Kawhi Leonard. De spelers van de Blue Jays (het baseballteam van Toronto, red) kwamen gisteren in Raptors-uitrusting naar de training als steunbetuiging. Eigenlijk leeft het in heel Canada enorm hard, niet alleen in Toronto."

  "Voor de jeugd in Toronto staat basketbal nu op 1"

  "De mensen geloven hier echt in de kansen van de Raptors. Op dit moment zijn ze dan ook het belangrijkste sportteam in de stad. Op termijn zal ijshockey wel de grootste sport blijven. Het is en blijft Canada natuurlijk", zegt Raes.

   

  "Maar het basketbal heeft zeker een boost gekregen. Bij de jeugd is dat nu de sport die op 1 staat. Een hele generatie die nu opgroeit met de Raptors is aangewakkerd, dat merk je wel."

   

  "Als Toronto erin slaagt om in de finale een wedstrijd te winnen, dan zie ik nog wel iets gebeuren. Het Jurassic Park, het fandorp naast het stadion waar je de matchen op groot scherm kunt bekijken, stond bij de laatste wedstrijd al afgeladen vol. Er was nog nooit zoveel volk geweest."

   

  "Zelf ga ik de finale natuurlijk ook op de voet volgen. Of ik in het stadion ga kijken? Neen, de prijzen liggen enorm hoog. Uit nieuwsgierigheid heb ik wel eens gekeken naar de ticketprijzen. Maar voor het goedkoopste kaartje in de nok van de zaal betaal je toch al snel zo'n 1.000 euro."

  NBA-finale (best-of-7)

  Toronto - Golden State 4-2
  Toronto Golden State 118-109
  Toronto Golden State 104-109
  Golden State Toronto 109-123
  Golden State Toronto 92-105
  Toronto Golden State 105-106
  Golden State Toronto 110-114