• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gerechtsjournalist na de matchfixing-pleidooien: "Het kan echt alle kanten uit"

  Wagner

  Heeft bondsprocureur Wagner de leden van de Geschillencommissie kunnen overtuigen van de schuld van KV Mechelen en Waasland-Beveren?

  Gisteren zijn de laatste pleidooien gehouden in de tuchtprocedure van de KBVB over het matchfixingdossier. Pieter Huyberechts, gerechtelijk journalist van Het Nieuwsblad, volgde alle zittingen op de voet. Wat zijn zijn conclusies?

  "Het is héél duidelijk dat er twee kampen zijn die diametraal tegenover elkaar staan", vertelt Pieter Huyberechts aan Sporza.

   

  "In het ene kamp staat bondsprocureur Wagner, die heel hard overtuigd is van matchfixing, met naast hem de clubs die gretig in dat verhaal meegaan: Lokeren, Beerschot Wilrijk en Tubeke. Zij hopen natuurlijk dat KV Mechelen en/of Waasland-Beveren zakken."

   

  "In het andere kamp zijn 2 clubs aan het spartelen om te overleven. Ze voelen dat ze op het punt staan om te degraderen en halen op toch ook wel overtuigende wijze alles naar boven om te ontkrachten dat ze aan matchfixing gedaan hebben. Beide kampen schuwen de harde woorden niet."

   

  "Zelfs als je alle zittingen gevolgd hebt, is het moeilijk om een kamp te kiezen. Je zou geneigd zijn te denken: er is daar van alles gebeurd wat niet koosjer is. Maar wie speelde welke rol?"

   

  "Makelaar Dejan Veljkovic heeft een beetje soloslim gespeeld in dit verhaal, maar je voelt toch ook dat sommige bestuursleden van KVM op zijn minst gepoogd hebben de zaken te beïnvloeden, al dan niet stuntelig."

   

  "En bij Waasland-Beveren hebben ze dan weer dingen niet gemeld of tegengehouden. Er zou met jeugdspelers gespeeld worden, er werd eens gepolst bij trainer Sven Vermant, sterkhouder Camacho speelde niet mee in de slotmatch, er werd gebeld met bestuursleden van KV Mechelen, Veljkovic werd tweemaal ontvangen in de garage en keukenzaak van de voorzitter... Toch allemaal dingen waar je je vragen bij kunt stellen."

  Timmermans

  "Het staat buiten kijf dat bestuursleden gestraft zullen worden, maar moet je dan ook de clubs straffen....?"

  "Verschillende partijen, verschillende interpretaties telefoontaps"

  Cruciaal in het dossier zijn de telefoontaps, waarvan de voetbalbond een selectie kreeg van het gerecht. Huyberechts: "In de eerste dagen werd vooral veel over de procedures gepleit, maar toen ze tegen het einde nattigheid begonnen te voelen, zijn ze die taps toch ook ten gronde beginnen te analyseren om hun onschuld aan te tonen."

   

  "Aan alle telefoontaps worden door de verschillende partijen verschillende interpretaties gegeven. Als het bijvoorbeeld gaat over het wissen van sms'jes, dan zeggen de advocaten van Waasland-Beveren dat dat was omdat voorzitter Huyck gestalkt werd door supporters."

   

  "Voor de ene zijn die telefoontaps de ultieme bewijslast, voor de andere een totaal foute interpretatie van de feiten. Het gaat echt alle kanten uit", stelt de journalist van Het Nieuwsblad vast.

   

  "Ook met de uitspraak kan het nog alle richtingen uit. Ik was een hele week geneigd te denken dat niet alleen bestuursleden gestraft zouden worden, toch zeker van KV Mechelen, maar dat ook de clubs zouden degraderen."

   

  "Maar in hoeverre is een club verantwoordelijk voor de daden van zijn bestuursleden? Het zou kunnen dat de clubs dus toch buiten schot blijven, al lijkt de kans mij nog altijd bijzonder realistisch dat KV Mechelen en Waasland-Beveren allebei zakken."

  Advocaten

  De verschillende partijen brachten een batterij advocaten in stelling.

  "Mogen al blij zijn met uitspraak voor eind volgende week"

  Nu de pleidooien zijn afgerond, ligt de bal in het kamp van de Geschillencommissie Hoger Beroep. Die moet zich door de 1,5 meter papier aan conclusies worstelen. Pieter Huyberechts: "Ik sprak toevallig nog met de voorzitter van de commissie en die zei dat het toch nog lang kan duren voor er een uitspraak komt. Al die conclusies moeten immers weerlegd worden."

   

  "Ik denk dat we blij mogen zijn als er eind volgende week een uitspraak zal zijn. Maar dan kunnen de clubs nog naar het BAS trekken, dus dan is het nog niet voorbij. Ik zou toch niet graag de kalendermaker voor volgend seizoen willen zijn."