• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dury: "Bongonda is klaar voor volgende stap, ik laat hem met plezier gaan"

  Theo Bongonda

  Theo Bongonda is op weg naar Racing Genk.

  Theo Bongonda wordt binnen enkele dagen hoogstwaarschijnlijk de duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs, want Genk zou 7 miljoen euro betalen aan Zulte Waregem voor de winger. Sporza sprak met Thomas Caers, die Bongonda mee ontdekt heeft in de academie, en Francky Dury, die tot tweemaal toe zijn coach was bij Zulte Waregem.

  Thomas Caers, sinds dit seizoen ook hoofd scouting bij Zulte Waregem, leerde Theo Bongonda kennen in de Jean-Marc Guillou Academy, waar jongens op blote voeten trainen om hun techniek te verfijnen.

   

  Caers: “Theo kwam in de academie als een zeer gesloten en achterdochtig persoon. Het was een heel grote verandering, vooral als mens. We hebben hem vooral genomen voor zijn natuurlijk talent als voetballer, dat was toen al duidelijk. Hij heeft zich stap voor stap aangepast aan het academieleven."

  “Hij leerde dat het leven meer is dan voetballen en plezier maken”

  “Spelers komen jong binnen in de academie en je kan hen wel kneden, maar hun karakter zal altijd hetzelfde blijven", zegt Caers. “We hebben dingen meegegeven en die heeft hij wel opgepikt."

   

  "Maar er is ook een natuurlijke evolutie gebeurd. Hij is uit zijn puberteit gekomen, volwassen geworden en ondertussen ook vader geworden. Dat heeft invloed gehad op Theo: het leven is meer dan voetballen en plezier maken, er moeten ook verantwoordelijkheden worden opgepakt. Die lessen maakten hem alleen maar sterker."

   

  "Op basis van zijn talent zagen we heel snel dat hij een heel mooie carrière zou kunnen uitbouwen", zegt Caers. "Maar talent alleen is niet genoeg, je hebt ook een sterk doorzettingsvermogen en karakter nodig."

   

  "Als je die drie kunt koppelen, kom je al heel ver. Die passie voor voetbal en het talent zagen we ook bij Denayer, Amuzu en Benson (3 andere pupillen uit de JMG Academy). Gekoppeld aan een sterk doorzettingsvermogen zie je dat die jongens vroeg of laat doorbreken."

  "Hij had meer tijd nodig om stabiliteit te vinden dan Hazard"

  Zijn huidige coach bij Zulte Waregem Francky Dury merkt ook een verschil tussen de Bongonda die als 17-jarige bij Zulte Waregem debuteerde en de 22-jarige Bongonda die terugkeerde in 2018.

   

  “Hij had meer tijd nodig om die stabiliteit te vinden in zijn leven en in het voetbal. Thorgan Hazard was daar sneller in. Dat kun je hem niet kwalijk nemen. Hij is op zijn 18 ook al vertrokken naar Spanje, wat heel jong is. Maar ondertussen merk je dat hij wat veranderd is. Zijn werkethiek is ook top, hij zit op sommige dagen uren in de gym.”

   

  Bongonda maakte in Spanje het mooie weer bij Celta - hij speelde onder andere in de halve finales van de Europa League tegen Manchester United - maar zijn uitleenbeurt aan Trabzonspor was minder een succes. "Dat begreep ik niet goed", zegt Dury. "Je kunt naar Turkije gaan op het einde van je carrière, maar niet als jonge gast in volle ontwikkeling."

  Theo is samen met Thorgan Hazard de beste speler die we ooit gehad hebben bij Zulte Waregem

  Francky Dury

  "Hij is klaar voor de volgende stap"

  Uiteindelijk kwam Bongonda toch weer bij Zulte Waregem terecht. Dury: "Theo belde me zelf in december 2017 om te zeggen dat hij ongelukkig was en dat hij opnieuw naar Zulte Waregem wou komen."

   

  "Theo is samen met Thorgan Hazard de beste speler die Zulte Waregem heeft gehad, dus als zo’n jongen terug wil komen en ongelukkig is, hoef je niet te twijfelen.”

   

  En dat heeft Zulte Waregem geen windeieren gelegd. Dit seizoen was Bongonda goed voor 14 doelpunten en 13 assists in de competitie. Niet onlogisch dat landskampioen Racing Genk geïnteresseerd is nu het andere goudhaantje Trossard wellicht vertrekt.

   

  Caers is er zeker van dat Bongonda opnieuw naar de Europese subtop kan doorgroeien. “Maar hij moet dat stap per stap doen. Niet zoals ervoor: 3 treden op de ladder naar boven zetten om er dan opnieuw 4 te vallen.”

   

  Ook Dury ziet dat zijn flankaanvaller er klaar voor is. “Hij is klaar voor de volgende stap. En binnen twee jaar kan hij dan misschien nog een stap hogerop zetten. In België is hij bij de beste spelers die er zijn. Ik laat hem nu met plezier gaan, dat was 5 jaar geleden minder omdat hij toen nog heel jong.”