• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van 10 naar 1: Wijnants rangschikt Europese traditieclubs die door het ijs zakten

  Grasshopper

  "Jullie zijn het niet waard ons shirt te dragen." Grasshopper-fans nemen de truitjes af na de laatste match van het seizoen.

  De prijzen in de nationale competities zijn verdeeld. Supporters konden juichen als hun club kampioen speelde, de beker won of Europees voetbal haalde. Maar er zijn natuurlijk heel wat clubs die hun fans ontgoochelden omdat ze ver onder de verwachtingen bleven. Stef Wijnants maakt een eigenzinnige top 10 over clubs die het meest ontgoochelden of zoals u wil, de "slechtste" clubs van het seizoen.

  10. FC Sevilla

  Sevilla heeft in Spanje niet meteen de ambitie om het cordon van de grote drie (Barca, Real, Atletico) jaarlijks te doorbreken. Maar na een minder seizoen met een 7e plaats begon het bijzonder sterk aan La Liga. Bij de interlandbreak in oktober stond de ploeg op kop.

   

  De hoop om te profiteren van de mindere prestaties van de grote drie verdween meteen na nieuwjaar toen het uit 9 matchen slechts 5 punten puurde. De crisis was compleet toen de recordhouder van de Europa League/UEFA-cup met 5 zeges begin maart al sneuvelde in de achtste finales van de Europa League tegen Slavia Praag.

   

  Het kostte coach Pablo Machin de kop, ook zijn opvolger Joaquin Caparros zal niet aan het nieuwe seizoen beginnen. Sevilla eindigde als 5e en zal dus volgend seizoen geen CL-voetbal spelen.

   

  Licht in de tunnel is de terugkeer van sportief directeur Monchi. Na een uitstapje van twee jaar naar AS Roma moet hij Sevilla opnieuw naar Europees voetbal brengen met goede transfers.

  9. Panathinaikos FC

  De financiële perikelen hebben de succesvolste Griekse club in Europa monddood gemaakt. Panathinaikos werd vorig jaar door de UEFA voor een periode van 3 jaar uitgesloten voor Europees voetbal.

   

  Bovendien mochten de groen-witten geen transfers doen en begonnen ze aan het seizoen met een achterstand van zes punten. Gedurende het seizoen werden nog eens 5 punten afgetrokken zodat het uiteindelijk met een 8e plaats naast Europees voetbal grijpt.

   

  In normale omstandigheden zou in het altijd vurige Griekse voetbal de coach het gelag betalen. Maar Giorgios Donis (de eerste Griekse speler ooit in de Premier League) behoudt het vertrouwen. Groot probleem is de terugloop van het aantal fans. Met een gemiddelde van 8400 toeschouwers is Panathinaikos afgegleden naar de 5de plaats en gaat de oudste club van het land door woelige wateren.

  Panathinaikos

  De fans van Panathinaikos voelen de bui al hangen na de nederlaag tegen Olympiakos.

  8. AS Roma

  Roma liet voor het seizoen ex-Rode Duivel Radja Nainggolan naar Inter vertrekken maar haalde met Nzonzi (Sevilla), Pastore (PSG) en Kluivert (Ajax) toch de nodige versterking binnen om na Juventus de beste van de rest te blijven. De voorbije vijf jaar eindigde Roma 2e, 2e, 3e, 2e en 3e in de Serie A.

   

  Het werd evenwel een woelig jaar met een ontslag voor trainer Di Francesco en het gedwongen vertrek van TD Monchi. Roma werd in de kwartfinale van de Italiaanse beker vernederd (7-1 Fiorentina) en in de CL was Porto na Nieuwjaar te sterk. Met een 6e plaats krijgt het in Italië het laatste ticket voor de Europa League en moet het al in augustus aan de voorronde deelnemen. 

   

  Het zag wel coach Claudio Ranieri terugkeren, maar na Francesco Totti verdwijnt er opnieuw een legende van de Giallorossi. Daniele De Rossi (36) verlaat na 18 jaar de Romeinen. De Rossi maakte destijds in 2001 zijn debuut in een CL-match tegen Anderlecht.

  7. Manchester United

  Manager José Mourinho bleek na iets meer dan 2 jaar de baarlijke duivel in Manchester en werd in december tot vreugde van enkele spelers, een horde fans en vele "liefhebbers" aan de kant geschoven met een ontslagvergoeding van 17 miljoen euro.

   

  United stond toen op een 6e plaats en dreigde de Champions League te missen. Opvolger Solskjaer gidste Lukaku en Pogba naar 8 opeenvolgende zeges en een voorlopige top 4. Maar de mot zat diep in de spelersgroep en het team (door Mourinho vaak aan de kaak gesteld) zakte alweer snel als een pudding in.

   

  United haalde met 66 punten slechts de zesde plaats (vorig jaar nog tweede met 81 punten), haalde geen bekerfinale en krijgt als troostprijs een stek in de Europa League. Romelu Lukaku scoorde 15 keer in alle competities en blijkt voor Solsjkaer geen eerste keus te zijn.

  6. Fenerbahce SK

  Fenerbahçe behoort met Galatasaray en Besiktas tot de Grote 3 van de Turkse competitie en Europees voetbal is daarom een evidentie. Voor het eerst sinds 2003 moet de club uit het Aziatisch gedeelte van Istanboel het volgend seizoen zonder Europa doen. Het werd pas 6e.

   

  Sterren als Volkan, Victor Moses, Skrtel, Valbuena en Ayew begonnen onder leiding van Philip Cocu met drie nederlagen in vier matchen en holden het hele seizoen van de ene crisis in de andere. Na Cocu mocht Erwin Koeman het een tijdje als coach proberen maar ook hij werd in december aan de kant geschoven voor Ersun Yanal.

   

  Met 19 landstitels en 22 vicekampioenschappen is een 6e plaats met slechts 46 punten en 11 gewonnen wedstijden uit 34 matchen een  regelrechte vernedering voor de heetgebakerde Fener-fans. De eindspurt met 15 op 15 zal daar niks aan veranderen.

  Veel reden om te springen was er dit jaar niet voor de Fenerbahçe-fans

  5. Schalke 04

  Samen met Borussia Dortmund zou Schalke 04 het grote Bayern München het vuur aan de schenen gaan leggen. Schalke eindigde vorig seizoen tweede en beschikte over een homogene spelersgroep. De jonge coach Domenico Tedesco (33 jaar) begon met 0 op 15 maar had een enorm krediet opgebouwd en werd niet bedreigd met ontslag.

   

  Door de kwalificatie in de weliswaar zwakke Champions League poule (met Porto, Galatasaray en Lokomitiv Moskou) en het vermijden van onmiddellijk degradatiegevaar leek rond de kerstperiode de grootste crisis voorbij.

   

  Maar na de winterstop werden 8 opeenvolgende matchen niet gewonnen en tussendoor werden de Duitsers in de CL door Manchester City met 7-0 huiswaarts gestuurd.

   

  Op 14 maart moest Tedesco uiteindelijk toch wijken voor ouwe getrouwe Huub Stevens. Ook de Nederlander kon weinig bakens verzetten. Schalke verloor maar liefst 17 van zijn 34 Bundesliga-matchen. Met een 14e plaats eindigt het net boven de degradatie.

  4. AS Monaco

  Vorig jaar nog vicekampioen, nu tot de 38e en laatste speeldag moeten strijden om degradatie te vermijden. In het prinsbisdom liep het op en naast het veld grondig mis. Na een matig seizoensbegin werd succestrainer Leonadro Jardim begin oktober opgeofferd.

   

  Thierry Henry stapte vanuit de schaduw bij de Rode Duivels over naar sportieve baas. Maar het trainerstalent werd niet meteen gesmaakt met 7 Ligue 1 nederlagen in 13 matchen. Eind januari mocht Henry opkrassen en haalde de steenrijke Russische eigenaar Rybolovlev Jardim opnieuw binnen. De Rus stelde met Petrov ook een nieuwe directeur aan.

   

  In de CL veroverden de Monegasken in de poule met Club Brugge slechts 1 punt en ook in de Franse bekers raakte de ploeg geen poot. Gelukkig verloor Caen op de slotspeeldag of Monaco keek de degradatie in de ogen. Youri Tielemans vluchtte in de winter naar Leicester, waar hij het uitstekend deed. Tielemans blijft wel eigendom van Monaco evenals een andere Rode Duivel, Nacer Chadli. Chadli maakte ook geen sterke beurt met 0 goals in 21 matchen.

  Thierry Henry heeft AS Monaco geen succes gebracht

  3. Real Madrid

  Van alle ‘masterclubs’ in Europa kan Real Madrid het meest met het schaamrood op de wangen op het seizoen terugblikken. Helemaal trofeeloos eindigt het jaar niet. In december won de Koninklijke de wereldbeker voor clubs. Maar dat is enkel een troostprijs.

   

  Drie trainers stelde de almachtige voorzitter Florentino Perez aan. Julen Lopetegui plukte hij tijdens het WK weg bij Spanje maar die moest eind oktober na een 5-1-pandoering in Barcelona opstappen.

   

   

  Opvolger Santiago Solari leek aanvankelijk de machine opnieuw op gang te krijgen maar de sterren gaven niet thuis. Kroos, Modric, Bale, Varane, Marcelo, Ramos leken wel uitgebluste veteranen. Thibaut Courtois stond vaker dan hem lief was in een schiettent. Real verloor maar liefst 18 wedstrijden, op één match na evenveel als de voorgaande drie jaar samen.

   

  Ook de terugkeer van Zinedine Zidane bracht geen zoden aan de dijk. Met een 3e plaats op 19 punten van een matig Barcelona en de uitschakeling in de 1/8e finales van de Champions League kan dit seizoen gecatalogeerd worden als één van de slechtste uit de geschiedenis.

  2. RSC Anderlecht

  Niets wees in augustus in Brussel op het slechtste seizoen ooit. Anderlecht begon met 12 op 12 aan de competitie. Maar coach Hein Vanhaezebrouck kreeg de motor van de beperkte ploeg niet aan. In het najaar werd het in de beker thuis vernederd door Union en in de Europa League verloor de Belgische recordkampioen van een onbeduidende tegenstander als Spartak Trnava. 

   

  Anderlecht wisselde Vanhaezebrouck in voor Rutten, maar onder de Nederlander werd het spelniveau op het veld en de rust in de bestuurskamer niet beter. Dat paars-wit Play-off I haalde bleek het enige succesje van het seizoen. In de strijd om de titel haalde Anderlecht onder alweer een nieuwe coach Karim Belhocine 6 op 30.

   

  De fiere Brusselaars eindigden op een zesde en laatste plaats en spelen voor het eerst in 56 jaar geen Europees voetbal. Met het aanstellen van legende Vincent Kompany als speler-trainer hoopt eigenaar Marc Coucke het verschrikkelijke voetbaljaar snel te vergeten.

  Anderlechtfans stellen al hun hoop op Vincent Kompany

  1. Grasshopper Club Zürich

  Degraderen uit de hoogste klasse is natuurlijk het meest dramatische wat een traditieclub kan overkomen. Met 27 titels en 19 bekers zijn de Grasshoppers de meest succesvolle club van het Zwitserse voetbal.

   

  Het speelt sinds 1951 ook onafgebroken bij de elite. De laatste jaren kampt de club met financiële problemen en wisselden trainers en voorzitters elkaar in sneltempo op. De ploeg die in het bekende Letzigrundstadion speelt, haalde in 36 matchen slechts 25 punten en versleet uiteraard verschillende trainers van wie ex-Bayern München-speler Thorsten Fink de bekendste is.

   

  Enkele weken geleden werd de degradatie een feit op het veld van Luzern. Bij een 4-0 tussenstand in de tweede helft dreigden de fans het veld te bestormen. In ruil voor de shirts van de spelers deden ze dat niet… De spelers waren het niet waard om de clubkleuren van GCK te dragen.