• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Renaat Schotte: “De Giro is altijd onvoorspelbaar, kan nog alle kanten uit”

  Nibali, Carapaz en Yates

  Staat Richard Carapaz over een week ook nog in het roze?

  Met nog 6 etappes voor de boeg is de Giro stilaan aan zijn apotheose toe. Tijdens de 2e rustdag geniet het Giro-peloton nog even van de stilte voor de storm, want vanaf morgen barst de eindstrijd los. Ook Renaat Schotte verwacht spektakel in de bergen. “Roglic en Nibali zullen hun kaarten op tafel moeten gooien.”

  "We zullen nog spektakel zien"

  Tijdens de tweede week in deze Giro werden de kaarten van de klassementstenoren grondig herschud. Zo werd Primoz Roglic uit zijn luxepositie geslagen door het klimgeweld van Richard Carapaz. Is Renaat Schotte verrast door deze ontwikkelingen aan de top van het klassement?

   

  “Verrast ben ik niet. De Giro is altijd onvoorspelbaar en dat is nogmaals gebleken. De voorsprong van Carapaz is nu 47 seconden en je mag er gif op innemen dat we bij de start van de afsluitende tijdrit zondag een andere situatie zullen hebben, want er komen nog 4 bergritten aan."

   

  "In de bergen zal er zeker nog van alles gebeuren, je hebt dan ook nog het spel van bonificaties en er zijn ook nog wat tactische zaken die meespelen. Noch Roglic noch Nibali heeft bovendien al het achterste van zijn tong laten zien. We gaan nog spektakel
  zien, het kan nog alle kanten uit.”

  "Carapaz is kandidaat-eindwinnaar"

  Richard Carapaz is na 15 ritten de verrassende leider in deze Giro. Bergop maakte de Ecuadoraan indruk met zijn zege in de bergetappe naar Courmayeur afgelopen zaterdag. Kan de huidige roze trui de Giro ook winnen?

   

  “Voor de Giro zullen er niet veel believers zijn geweest, maar op dit moment is hij kandidaat-eindwinnaar. Een deel van zijn voorsprong heeft hij weliswaar cadeau gekregen door tactisch gepoker van de rest."

   

  "Hij is op dit moment misschien wel de sterkste klimmer van de hoop, maar hij zal nu ook niet in elke bergrit minuten gaan pakken. Kijk hoe Yates vorig jaar op de tweede rustdag in het roze zat. Uiteindelijk hadden we aan het einde van de Giro in Rome toch nog een heel ander verhaal.”

   

  "Belangrijk is ook dat zijn ploeg Movistar als enige het ploegenspel kan spelen, want ze hebben Landa nog achter de hand als joker. Hij ligt echt op de loer en kan ook gewoon zelf de Giro nog winnen."

  "Roglic en Nibali hebben elkaar voorlopig gemarkeerd"

  Roglic en Nibali lijken de belangrijkste bestokers van de roze trui. Al kon geen van beiden al imponeren in de bergen. Zijn ze voorlopig niet goed genoeg of spelen ze nog verstoppertje?

   

  “Roglic en Nibali hebben elkaar voorlopig gemarkeerd, maar ook zij zullen binnenkort hun kaarten op tafel moeten gooien. Roglic heeft de zaak denk ik op dit moment nog onder controle, rekening houdend dat Carapaz in de slottijdrit wel een minuut om de oren zal krijgen. Maar dan mag Roglic wel geen extra tijd meer verliezen, natuurlijk."

   

  “De elementen zijn er om ook dit jaar tot een Giro vol onvoorspelbare wendingen te komen. Kijk hoe gisteren Roglic tijd verloor omdat zijn ploegleider net een slecht getimede sanitaire stop maakte. Maar zoals Roglic vandaag op de persconferentie zei: alleen Verona telt, alles wat ervoor gebeurt maakt niets uit.”

  "De Gendt heeft zich tot nu toe wat verstopt"

  Voorlopig was het niet de Giro van de Belgen. Kunnen de overgebleven landgenoten nog succes behalen?

   

  “Ik denk dat De Gendt zeker nog een kans maakt in die laatste week. Hij heeft zich tot nu toe wat verstopt en heeft een paar keer bewust de pedalen stilgehouden. Als hij voelt dat hij niet kan winnen, dan steekt hij er gewoon geen energie meer in. Maar ik denk dat zijn benen nog goed zijn.”

   

  “Ook Bakelants dicht ik nog kansen toe in de laatste week. En Campenaerts is de topfavoriet voor de tijdrit zondag, want de klassementsrenners zullen niet ongeschonden uit de bergen komen.”