• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Kimmer Coppejans heeft op zijn favoriete toernooi alles te winnen"

  Kimmer Coppejans

  Kimmer Coppejans

  Maandag beginnen heel wat topspelers aan hun Roland Garros, maar Dirk Gerlo heeft zijn plaatsje al geboekt op de kleine baan 4. Daar speelt onze landgenoot Kimmer Coppejans.

  Heel veel toppers, maar ook Kimmer Coppejans

  Een tennismenu om zowaar een indigestie van te krijgen, vandaag aan de Porte d’Auteuil. Rafael Nadal, Novak Djokovic, Dominic Thiem, Serena Williams, Kiki Bertens, Petra Kvitova, Elise Mertens: ze beginnen allemaal aan hun toernooi.

   

  Maar mijn aandacht zal vooral toch naar één van de bijbanen gaan. Naar baan 4, voor een duel tussen twee spelers die de loodzware kwalificaties overleefd hebben. De ene is een Duitser, Yannick Maden. De andere is een landgenoot, Kimmer Coppejans.

   

  Kent u hem nog ? Als beloftevolle jongere snel opgepikt door wat toen nog de Vlaamse Tennisvereniging was. Belgische titel op zijn twaalfde, een paar Europese succesjes zelfs. En toen hij in 2012, hier in Parijs de titel pakte bij de junioren en zelfs eerste op de wereldranglijst werd, leek dit nog maar het begin van een prachtige carrière.

  Stijgende lijn bij de profs kon Coppejans niet doortrekken

  En de overstap naar de profs verliep behoorlijk vlot. Titels in het Future- en Challengercircuit werden beloond met een flinke klim op de wereldranglijst. Van 747 eind 2012 naar 97 in juni 2015. Eén maand later zorgde Oostendenaar Coppejans in buurgemeente Middelkerke zowaar met Bemelmans voor het beslissende punt in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Canada.

   

  Maar de stijgende lijn verder doortrekken lukte niet meer. Coppejans nam afscheid van zijn coach Tom Devries en trok opnieuw naar Tennis Vlaanderen om daar dan weer te vertrekken om met Xavier Malisse te gaan samenwerken.

   

  De resultaten bleven beperkt tot links en rechts een schaarse uitschieter. Het gevolg: een behoorlijk vrije val op de wereldranglijst, uit de top 100 en eind 2017 naar plaats 269. Daar bovenop weigerde Coppejans in 2018 een selectie voor het Davis Cup-team waardoor hij zichzelf buiten het team zette.

  Kentering in Sevilla en Brazilië

  Maar in de zomer van vorig jaar kwam de kentering met een titel in de Challenger in Sevilla, de hernieuwde samenwerking met zijn jeugdcoach ook, Mike Lynch. Coppejans traint deeltijds in Oostende, deeltijds in Bree op de Kim Clijsters Academy.

   

  En begin dit jaar, na een paar goede gesprekken zoals dat dan heet, werd Coppejans de redder van het Belgische team in de eerste ronde van de Davis Cup in Brazilië. Coppejans won er zijn twee wedstrijden tegen Monteiro en Dutra Silva. 

   

  Met zijn kwalificatie voor de eerste ronde op Roland  Garros met regelmatig erg aantrekkelijk tennis is weer een grote stap vooruit gezet. In de verte lonkt de top 150, de top 100 die voor alle tennissers toch het grote doel is.

  Coppejans had het hier vrijdag nog over de moeilijke tijden die hij heeft beleefd. Versta daaronder niet vooral financieel  (niet evident ), maar vooral mentaal. Is het allemaal nog wel de moeite waard?

   

  Nu dus wel. Tegen Yannick Maden heeft Coppejans op zijn favoriete toernooi alles te winnen. Het vooruitzicht van een tweede ronde tegen Rafael Nadal is te aanlokkelijk om de geboden kans niet met twee handen te grijpen.

  Dirk Gerlo