• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanmarcke past voor Tour: "Ik focus me liever op wedstrijden die me wel liggen"

  Vanmarcke wil scoren in het najaar.

  Vanmarcke wil scoren in het najaar.

  Ondanks de Tour-start in Brussel zal Sep Vanmarcke (Education First) de Tour dit jaar toch overslaan. "Zonder de Tour kan ik het najaar frisser en met meer motivatie aanvatten", legt onze landgenoot uit.

  "In de Tour vraag ik me af waar ik in godsnaam mee bezig ben"

  In de laatste 6 jaar stond Sep Vanmarcke 5 keer aan de start van de Tour de France. Dit jaar laat hij het Tour-circus aan zich voorbijgaan.

   

  "Ik had dat afgelopen winter al beslist met de ploeg. Ik had zelf aangegeven dat ik nog nooit veel plezier heb gehad in de Tour en dat ik het niet erg zou vinden om de Tour over te slaan", zegt Vanmarcke.

  "De enige reden om eventueel te starten was de Tour-start in Brussel. Maar dat vind ik een slechte reden om de plaats van iemand anders af te pakken."

   

  "Veel wielerkenners zullen zeggen dat het een slechte beslissing is om geen Tour te rijden. Maar ik zie het anders. De koers en de Tour zijn zo geëvolueerd dat een renner zoals ik, van 80 kg en die niet kan sprinten, er weinig kan rapen. De prijzen zijn vooral voor sprinters en klimmers."

   

  "Het enige wat ik in de Tour kan doen, is de ploegmaten helpen. Maar er is heel veel stress in de Tour. En je moet bergop elke dag vechten om de tijdslimiet te halen omdat het niveau zo hoog ligt. Dan vraag ik me af waar ik in godsnaam mee bezig ben in de maand juli."

   

  "Ik wil koersen om prestaties neer te zetten. En in de Tour is dat voor mij niet weggelegd. Bij Education First zetten we alles op Uran en andere klassementsrenners. Vorig jaar reed ik zelf tijdens de kasseirit in dienst van Uran, waar ik niets op tegen had. Maar er is dus weinig ruimte in de Tour voor eigen ambities."

  "Op het WK zou ik mijn mannetje moeten kunnen staan"

  Vanmarcke focust zich liever op het najaar. "De wedstrijden in die periode liggen me wél heel goed. Ik werk daar heel graag naar toe. Zonder de Tour kan ik augustus fris en gemotiveerd aanvatten."

   

  "2 jaar geleden heb ik voor het eerst in jaren de Tour niet gereden. Ik had me goed voorbereid in juli en reed mijn beste zomer. In alle WorldTour-koersen reed ik daarna in de top 5 of 10. Ik voelde me mentaal fris. Maar toen ik de Tour reed, voelde ik daarna telkens een beetje decompressie.

   

  Ook het WK zit in Vanmarckes gedachten. "Ik zou graag nog eens geselecteerd worden voor het WK, het is al een aantal jaar geleden. Ik heb het parcours nog niet verkend. Maar als ik de dingen zo hoor en zie, dan zou ik er wel mijn mannetje moeten kunnen staan."