• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Een advocaat fluisterde me toe dat ze maandag met een bom komen"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt

  In het proces rond matchfixing heeft bondsprocureur Kris Wagner vandaag gepleit. Peter Vandenbempt was een aandachtige toeschouwer.  Hij schetst ook hoe het nu voortgaat met de procedure.

  Rond de figuur van Kris Wagner is sinds de zaak-Malinovski veel te doen. Stal de bondsprocureur weer de show? "Eigenlijk niet. Het was een sereen betoog, zoals we van een ernstige bondsprocureur mogen verwachten", vertelt Peter Vandenbempt.

   

  "Er was geen show deze keer, al werd het een klein beetje hilarisch toen Wagner telefoontaps naspeelde en daarbij een beetje een Mechels dialect aanhief. Maar verder was het volstrekt normaal."

   

  "Ik heb ook begrepen dat de voetbalbond een paar weken geleden niet opgezet was met de manier waarop hij zich heeft geprofileerd op die zitting in de zaak-Malinovski. Die door waarnemers als hilarisch werd aanschouwd, één grote personality show was en nadien ook door interviews te geven in allerlei media dus wat dat betreft was het toch een stuk minder. Hij heeft dan toch de les die de mensen van de voetbalbond hem hebben aangeleerd, goed begrepen. Hij heeft zijn werk prima gedaan."

  "Wagner maakte mooie vergelijking met schilderij"

  Wagner maakte meteen een statement, hij had het over de grond van de zaak. "Wagner zei: "Ik ga vandaag proberen de vraag te beantwoorden wie wat heeft gedaan. Want al die procedurekwesties zijn alleen maar pogingen van advocaten om het proces stokken in de wielen te steken. Kijk, dat is dan blijkbaar toch niet gelukt", verwees hij naar de uitspraak van de rechter in kort geding."

   

  "Hij maakte ook een mooie vergelijking. Een procedure is eigenlijk een kader rond een prachtig schilderij van bijvoorbeeld Picasso, je zou kunnen zeggen dat het een fantastisch schilderij is, maar het kader is toch een beetje bleek. Al die elementen die zijn aangereikt, behoren tot het strafrecht, terwijl dit toch een burgerlijke procedure is."

   

  "Al die bezwaren die hier zijn geuit vervallen hier eigenlijk. Dat is ook wat de rechter in kort geding heeft gezegd: de procedure is gerespecteerd, de rechten van de verdediging zijn gerespecteerd. Daarover gaat het niet, ik ga het vandaag hebben over de grond van de zaak."

  "Geen straf zou einde van de sport betekenen"

  De advocaten van KV Mechelen en Waasland-Beveren vinden dat clubs niet gestraft kunnen worden door fouten van individuele bestuurders. "Dat is een belangrijk element in de pleidooien van de advocaten van KV Mechelen en Waasland-Beveren", weet Vandenbempt.

   

  "Want dat is voor die clubs het belangrijkste: individuele bestuursleden die gestraft worden is vervelend voor hen, maar zij willen natuurlijk dat de club gevrijwaard blijft  en daarom hadden die advocaten aangedragen dat de clubs KV Mechelen en Waasland-Beveren niet in verdenking zijn gesteld door het gerecht."

   

  "Maar Wagner zei: "Neen die opmerking is onterecht, want het zijn relevante personen die die club vertegenwoordigen. Zij hebben de feitelijke beslissingsmacht en de club heeft eigenlijk de enige die voordeel  heeft bij matchfixing." Dus is de club wel degelijk verantwoordelijk. En als we in deze de clubs vrijuit laten gaan, dan is dat in het nadeel van de clubs die het spel wel eerlijk spelen. En met beetje zin voor dramatiek zei hij dan dat dat het einde van de sport zou betekenen."

  Maffiapraktijken van bestuursleden

  Volgens Wagner zijn de individuele bestuursleden van KV Mechelen en Waasland-Beveren niet onschuldig. "Hij overliep ze allemaal en hij probeerde telkens hun schuld aan te tonen met extracten van de telefoontaps."

   

  "Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen, noemt hij een van de spilfiguren. Die heeft bijvoorbeeld ongelooflijk veel gebeld met Dejan Veljkovic. En de inhoud van die gesprekken die laten geen twijfel bestaan. Ook het gebruik van codetaal en het wisselen van nummers en telefoontoestellen: dat zijn maffiapraktijken."

   

  "Wagner was ook keihard voor Timmermans. Als jarenlang lid van de Raad van Bestuur van de Voetbalbond en van de Pro League had hij beter moeten weten. Dat Timmermans als jurist en advocaat zich heeft bezondigd aan dergelijke laakbare praktijken is een schandvlek voor de hele beroepsgroep. Hij had iedereen tot de orde moeten roepen en had het moeten melden."

   

  De conclusie van Wagner was duidelijk. "Alle acht de bestuursleden die terecht staan, waren minstens op de hoogte en velen hebben er actief aan meegewerkt. Dus geen genade."

  "Advocaat fluisterde me toe dat er maandag een bom komt"

  Hoe moet het nu voort met de tuchtprocedure? We krijgen maandag en dinsdag nog 2 pleidooidagen. Maandagochtend voor de tussenkomende partijen (Lokeren, Beerschot-Wilrijk en Tubeke) en maandagnamiddag mogen dan de advocaten van de makelaars aan het woord komen."

   

  "En dan is het dinsdag de beurt aan KV Mechelen en Waasland-Beveren en de individuele bestuurders. Ze mogen nu allemaal nog kort (ze krijgen maximaal een halfuur) repliceren op wat bondsprocureur Wagner vandaag heeft verteld."

   

  "En we zijn benieuwd, want een van de advocaten fluisterde mij nog toe dat ze maandag nog met een bom komen. Daarna zal de geschillencommissie zo snel mogelijk een uitspraak doen. Ik denk dat dat tegen het einde van de week zal zijn, want er is ook nog een beroepsmogelijkheid bij het BAS en de Voetbalbond wil dat iedereen voor het begin van de vakantie weet in welke afdeling hij aan de slag kan."