• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Bij Genk voelden ze ook dat het hart van Clement meer bij Club ligt"

  Philippe Clement

  "Blijkbaar was de liefde voor Club Brugge groot bij Clement."

  Philippe Clement ruilt kampioen Racing Genk in voor vicekampioen Club Brugge in. Peter Vandenbempt legt uit waarom dat eigenlijk geen verrassende keuze is en waarom dit voor Genk geen catastrofe hoeft te zijn.

  Het is niet zo dat Philippe Clement pas deze week is beginnen na te denken. Hij weet al veel langer van de interesse van Club Brugge, hij wist wat er op tafel lag bij Genk en Club. Dinsdag en woensdag heeft hij een laatste gesprek gehad met beide clubs en dan de knoop doorgehakt.

   

  Ik ben overtuigd dat het geen pose was van Clement en hij het echt heel moeilijk had om afscheid te nemen van Genk, waar hij het geweldig deed, het geweldig naar zijn zin had én ook nog perspectief had.

   

  Maar Clement is - nog meer dan andere ex-spelers - ongelooflijk verknocht aan Club Brugge. Hij heeft er een heel lange carrière als speler achter de rug en was er ook lang als assistent aan de slag. Zijn bloed is dus blauw-zwart. Hij heeft ook een verleden bij Genk en dus zeggen ze daar dat hij ook blauw-wit bloed in zijn aderen had. Maar blijkbaar is zijn passie voor Club groot.

   

  In een trainerscarrière moet je ook je momenten grijpen. Als Leko niet weg was gegaan bij Club, blijft Clement gewoon bij Genk, denk ik.  Met alle respect voor Genk, maar Club is ook nog altijd een grotere club. Hij kent er het huis en hij kan er bouwen aan een ploeg. Op termijn zijn daar misschien meer mogelijkheden.

   

  Ik weet niet of hij meer zal verdienen, maar ik ben zeker dat geld geen belangrijke rol heeft gespeeld. Voor zijn gezinssituatie is het wel een verbetering. Hij woont in Waasmunster en dan ben je makkelijker in Brugge dan in Genk.

  Ik ben zeker dat geld geen belangrijke rol heeft gespeeld in zijn beslissing

  Peter Vandenbempt

  "Clement is momenteel hot"

  Dat Clement nu ook succesvol zal zijn bij Club is geen garantie. In principe wordt Gert Verheyen zijn assistent. Dan krijg je toch weer een Brugse verankering. Dat hebben ze al eens geprobeerd met Ceulemans, Van der Elst en Degryse en dat was toen geen succes. Maar nu is de situatie anders.

   

  Clement is hot momenteel. Een paar jaar geleden wou iedereen Hein Vanhaezebrouck, maar nu horen we daar minder over. Je kunt snel komen en gaan. Maar wat Clement bij Genk deed, springt in het oog.

   

  Hij laat zijn ploeg voetballen zoals alle ploegen dat graag zien. Bovendien maakte hij heel wat spelers beter. Dewaest is daarvan de strafste, maar ook Samatta, Trossard,... Dat zien clubs graag, want spelers die beter worden stijgen ook in waarde.

   

  Clement heeft bij Genk ook problemen opgelost. Toen Pozuelo vertrok, dachten we: het is afgelopen met Genk. Maar hij heeft dat briljant opgelost. Hij is een people manager, iemand die een team rond een team kan laten functioneren.

  Clement en Verheyen

  Gert Verheyen (r) wordt wellicht de assistent van Philippe Clement (l).

  "Genk zal nu zeker niet meteen instorten"

  Genk blijft nu met lege handen achter, maar ze voelden daar wel dat dit eraan zat te komen. Ze voelden dat zijn hart meer lag bij Club Brugge. Ik las dat De Condé zei dat ze al een maand op zoek zijn naar een opvolger. Er staat een stevige structuur.

   

  Het grote succes van Genk is ook het succes van De Condé en de scouts. Zij hebben heel wat talenten ontdekt en ontwikkeld. Het is niet zo dat alles nu ineenstort.

   

  Genk moet nu een goeie trainer vinden die in deze structuur kan functioneren, zoals met Clement wonderwel is gelukt. Het enige probleem dat ik zie, is dat naast de spelers die de belofte kregen te mogen vertrekken (Trossard, Berge en Samatta) de spelers die willen vertrekken maar die de club wil houden, zoals Malinovski, nu zullen zeggen: "De coach is weg, dus dan ben ik ook weg." Dat zou een minpunt kunnen zijn. Voor de rest is Genk gewapend om met een goeie keuze als trainer weer bovenin mee te draaien.

   

  Peter Vandenbempt