• home
 • video
 • pas verschenen

  Onzeker lot voor KVM, Lokeren, Beerschot en W-Beveren nefast voor transferzomer: "Zitten muurvast"

  KV Mechelen

  Wie komt en wie vertrekt er allemaal bij KV Mechelen?

  Terwijl de meeste Belgische clubs volop aan een ploeg voor volgend seizoen aan het bouwen zijn, weten door het fraudeonderzoek 4 clubs nog niet of ze straks in 1A of 1B zullen aantreden. Wij polsten bij hen hoe ze dit aanpakken.

  1. Waasland-Beveren (nu nog 1A, mogelijk naar 1B)

   

  Hoe moeilijk is het om te bouwen aan een team voor volgend seizoen?

   

  Danny De Maesschalck (sportief manager): “Het is op dit moment een bijzonder zware opgave voor ons. Eerst en vooral om de eigen kern vast te houden, want er is toch een groot verschil tussen 1A en 1B, qua budget en ook qua sportieve ambities. Ook naar versterkingen toe is het heel moeilijk, want er is geen enkele speler die dat risico wil nemen. Zolang die onzekerheid boven ons hoofd hangt kunnen we heel weinig doen.”

   

  “Eigenlijk zitten we muurvast. We proberen wel zoveel mogelijk contacten te leggen, mensen te benaderen en te overtuigen. Zo kunnen we zodra er een beslissing is meteen in actie komen. Maar tot dat moment zijn we heel beperkt. Het is begrijpelijk dat op dit moment niemand mee in ons verhaal stapt, met deze onduidelijkheid.”

   

  “De tijd dringt voor ons, we hebben duidelijkheid nodig. De spelers waarnaar we informeren zijn ook op de hoogte door wat er in de pers verschijnt. Als ze dan lezen dat er mogelijk pas op 30 juni duidelijkheid zal zijn… Ook voor hen is dat nog heel lang, want dan zijn de voorbereidingen al begonnen. Als het effectief zo lang duurt wordt het nog een helse klus, want veel spelers zullen het zekere voor het onzekere willen nemen en niet kunnen wachten tot 30 juni.”

   

  Hoe zit het met de huidige spelerskern?

   

  “We hebben niet zo veel spelers die einde contract zijn. We hebben wel wat gehuurde jongens die zullen terugkeren naar hun club. Ook clausules waarbij spelers bij degradatie weg kunnen, hebben we niet.”

   

  Zijn er financiële en structurele gevolgen voor de club?

   

  “Het straalt toch af op de hele werking van de club. Niemand weet wat er zal gebeuren en dat heeft logische gevolgen voor alle departementen van de club. Mogelijk zullen we dat ook voelen bij onze sponsors. Over de abonnementenverkoop maken we ons nog niet te veel zorgen. We hebben een trouwe supportersschare die zijn club steunt, wat er ook beslist wordt.”

  2. Lokeren (gezakt uit 1A, maar mogelijk opgevist)

   

  Hoe moeilijk is het om op dit moment transfers te realiseren?

   

  Dimitri Mbuyu (technisch directeur): “Dat is heel moeilijk. We balanceren een beetje op een slappe koord, van links naar rechts. Sportief zijn we gedegradeerd, dat is de realiteit en daarnaar schikken we ons op dit moment. Maar toch moeten we ergens nog rekening houden dat het nog 1A wordt. En dan spreken we natuurlijk over andere budgetten en een ander niveau van spelers.”

   

  “Het is heel moeilijk om concreet te onderhandelen want we weten niet voor welke competitie we onderhandelen. Dat is echt frustrerend.”

   

  Hebben jullie nog veel spelers onder contract voor volgend seizoen?

   

  “Absoluut. Ik denk dat er maar 3 spelers einde contract zijn, dus we hebben wel een sterke basis. Maar goed, het is een wereld van verschil tussen 1A en 1B. Er moet sowieso na dit dramatische seizoen flink bijgestuurd worden. Als het 1B wordt, dan gaan de budgetten ernstig naar beneden en zullen we wat creatiever moeten zijn. Maar er zijn ook gewoon spelers waar we vanaf willen. Jongens die sportief niet gebracht hebben wat we wilden en ook jongens die budgettair te zwaar doorwegen.”

   

  Het is toch nog steeds de hoop om in 1A te blijven?

   

  “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet zo is. De realiteit is dat we sportief zijn gezakt, maar als de bondsinstanties aantonen dat er is valsgespeeld dan is het logisch dat we daar naar uitkijken. De middelen zijn ook voorhanden om er in 1A nog een succesverhaal van te maken. Er zal sowieso al meer televisiegeld zijn en bovendien is er in Lokeren nog altijd een dynamiek en een enthousiasme aanwezig. Kijk maar naar de recente supportersacties.”

  3. KV Mechelen (promotie naar 1A, maar mogelijk teruggezet)

   

  Hebben jullie momenteel tijd om te werken aan inkomende transfers?

   

  “We zijn actief bezig met de inkomende transfers. Het gros van onze kern heeft nog lopende contracten, dus wat dat betreft zitten we goed. Er zijn spelers die uitgeleend waren waar we wel mee kunnen spreken, zoals El Messaoudi, die toch een jaar heeft gespeeld in de Eredivisie. Dus er zijn wel enkelen waarmee we over hun toekomst moeten praten. Maar voor de rest lopen eigenlijk alle contracten voort.”

   

  “Onze scoutingscel werkt op dezelfde manier als vorige zomer, dus er zijn zeker spelers die bekeken worden. Maar wat wel zo is: nieuwe deals afsluiten in onzekerheid is niet evident.”

   

  Doen de transferdoelwitten moeilijk vanwege jullie onzekere toekomst?

   

  “We krijgen toch nog heel vaak de repliek dat we na de G5 in België nog steeds bij de top of the list horen. Natuurlijk zal dat in een rampscenario – waar we nog steeds niet van uitgaan – lichtjes anders zijn. Maar volgens ons hadden we met deze ploeg goed kunnen meedraaien in 1A.”

   

  Hebben sommige spelers clausules dat ze weg mogen bij degradatie?

   

  “Onze spelers hebben in principe gewoon contracten voor professioneel voetbal, met dan wel lichtjes andere voorwaarden voor 1A dan voor 1B, dus dat soort clausules zijn er niet. We gaan in ieder geval niemand wegdoen voor een prijsje.”

  4. Beerschot (nu nog 1B, maar mogelijk opgevist voor 1A)

   

  Bemoeilijkt de huidige situatie jullie transferzomer?

   

  Walter Damen (bestuurslid): “Dit is een heel vervelende situatie, want inkomende transfers zijn zo goed als onmogelijk. Spelers willen wachten op duidelijkheid over de reeks waar ze zullen terechtkomen. Sommige spelers hadden ook in hun contract een clausule dat ze bij promotie andere voorwaarden kregen, ook dat speelt een rol. Het omgekeerde ook. Sommige spelers weten dat ze veel meer tot hun uiting komen in 1B  waar ze meer speelkansen hebben dan in 1A.”

   

  “Vervelend is ook dat sommige spelers echt naar 1A willen en wellicht zouden willen vertrekken als het 1B blijft.”

   

  "Beerschot houdt nu rekening met 2 scenario's en werkt die momenteel allebei uit. Er worden spelers gevolgd met het oog op promotie naar 1A, maar er wordt ook aan een schaduwelftal gewerkt voor 1B."

   

  “De beslissing van de kortgedingrechter was wel belangrijk. We weten nu zeker dat begin juni een beslissing door de Geschillencommissie wordt genomen waarbij de motivering wel eens doorslaggevend kan zijn voor de inschatting of we naar 1A gaan. En dat er dan ook wat transfers betreft, nog veel knopen kunnen worden doorgehakt.”