• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  RETRO: Herbeleef de triomfen van Philippe Clement bij Club Brugge

  Philippe Clement

  Mag Philippe Clement ook als hoofdcoach van Club Brugge aan de champagne slurpen?

  Philippe Clement is de nieuwe coach van Club Brugge en keert zo terug naar de plek waar hij het gros van zijn carrière actief was. Als speler en als trainer beleefde hij er hoogdagen. Wij doken alvast in het archief op zoek naar herinneringen.

  2002: Eerste Supercup, meteen als kapitein

  Het Brugse verhaal van Philippe Clement startte in 1999, toen hij na avonturen bij Beerschot VAC, Racing Genk en één jaartje in Coventry tekende voor Club voor zo'n 40 miljoen Belgische Frank. 10 jaar lang zou hij de blauw-zwarte kleuren verdedigen, om vervolgens weer naar Germinal Beerschot te verkassen.

   

  In 2002 won hij zijn eerste prijs in Brugge met de Supercup, als aanvoerder van het team nota bene. Tegen Racing Genk werd het 0-2. Doelpunten van Ebou Sillah en Olivier De Cock brachten de tiende Supercup naar Jan Breydel.

   

  Ook in de Beker van België was het prijs dat jaar dankzij hattrickheld Andrés Mendoza. Club won met 1-3 van Excelsior Moeskroen, maar zag in die finale Clement wel uitvallen na 24 minuten met een dijbeenblessure. Daardoor miste hij zelfs het WK in Japan.

  Philippe Clement en Olivier De Cock

  Kapitein Clement steekt de Supercup in de lucht samen met Olivier De Cock.

  Philippe Clement blessure bekerfinale 2002

  Clement blesseerde zich tijdens de bekerfinale in 2002 en miste daardoor het WK in Japan.

  2003: De eerste Brugse landstitel voor Clement is binnen

  Een jaar later had Clement zijn eerste landstitel beet. Met 97 punten eindigde Club Brugge - met doelman Dany Verlinden als kapitein - ruim voor eerste achtervolger Anderlecht (71).


  Als centrale verdediger had Clement zijn aandeel in de titel, maar het was vooral Timmy Simons die een gouden jaar kende in 2003. Hij ontving dan ook de Gouden Schoen en werd Profvoetballer van het Jaar.


  In dat kampioenenjaar pakte Clement ook zijn tweede Supercup. Na een beklijvende finale tegen La Louvière stond het op het einde nog steeds 1-1, Nastja Čeh maakte het Brugse doelpunt. Na strafschoppen (5-4) pakten Clement en co dan toch de prijs, de elfde Supercup voor de club.

  Club Brugge viert landstitel 2003

  Clement viert zijn eerste landstitel bij Club Brugge.

  Clement viert Supercup 2003

  Clement viert samen met onder anderen doelpuntenmaker Nastja Čeh.

  2004: Derde Supercup, tweede Beker van België

  Net als 2002 en 2003 waren ook de twee daaropvolgende jaren van Clement bij Club Brugge enorm succesvol. De Supercup belandde voor het derde opeenvolgende jaar in de Brugse prijzenkast. In 2004 ging Anderlecht met 0-2 voor de bijl. Philippe Clement mocht - als invaller - zijn vijfde prijs bij Club in ontvangst nemen.

   

  Ook in de Beker van België kende de centrale verdediger opnieuw succes in 2004. Met een 2-4-overwinning was Club een maatje te groot voor KSK Beveren. Clement speelde de volledige wedstrijd.

  Club Brugge viert Supercup 2014

  Philippe Clement pakt zijn derde Supercup met Club.

  Club Brugge viert Beker van België 2014

  Ook de Beker van België ging in 2014 naar Jan Breydel.

  2005: Klavertjevier in Supercup, tweede landstitel

  In 2005 beleefde Clement zijn tweede kampioenenjaar bij Club Brugge. Maar beginnen deed hij, alweer, met de Supercup. Na strafschoppen vervolledigde hij zijn klavertjevier. Uitgerekend zijn ex-team Germinal Beerschot maakte het leven van Clement nog zuur tot het einde: 1-1 na doelpunten van Bosko Balaban en Mo Messoudi. Maar na een strafschoppenreeks (4-2) moesten de mannen van toenmalig coach Marc Brys zich toch gewonnen geven. 


  En ook de landstitel in 2005 was een feit. Net als in 2003 was het Anderlecht dat net tekort kwam. Dit keer strandde het op slechts drie punten van kampioen Club Brugge. Met Clement, dit keer op het middenveld, verzekerde Club zich thuis tegen aartsrivaal Anderlecht van de titel. 

  Club Brugge viert Supercup in 2005

  Clement maakt zijn klavertje vier in de Supercup compleet met Club Brugge.

  Philippe Clement viert zijn tweede landstitel in 2005.

  De tweede landstitel voor Clement bij Brugge is een feit.

  2007: Eerste Beker van België als kapitein

  De laatste prijs die Clement wist te veroveren als speler bij Club Brugge, was er eentje met een extraatje. De derde Beker van België mocht hij als kapitein in de lucht steken. Tegen het toenmalige Standard van onder meer Witsel, Defour en Fellaini en coach Michel Preud'homme werd het 1-0 na een doelpunt van Manasseh Ishiaku.

  Kapitein Clement steekt de Beker van België in de lucht.

  2015: Clement pakt ook prijs als assistent-coach

  Niet enkel als speler, maar ook als assistent-coach wist Clement prijzen te veroveren in Brugge. In 2015 bracht hij onder hoofdcoach Preud'homme de Beker van België opnieuw naar Club. 

   

  In de finale was het zweten tot het allerlaatste moment voor Clement en co. In de 89e minuut wiste Aleksandar Mitrovic het openingsdoelpunt van Tom De Sutter uit. Maar net voor affluiten zorgde Refaelov nog voor het Brugse delirium. 

  Club Brugge viert Beker van België 2015

  Clement pakt ook als assistent-coach de Beker van België met Club.

  2016: Kers op de taart met landstitel onder Preud'homme

  Maar het orgelpunt van Clement als assistent-coach bij Club Brugge volgde het jaar nadien, toen hij de titel pakte, nog steeds onder leiding van Michel Preud'homme. Na de play-offs hield Club Brugge nog een ruime bonus van 7 punten over op nummer twee Anderlecht. 

   

  Op 15 mei 2016, elf jaar na de vorige titel, stuurde Club Brugge Anderlecht naar huis met een droge 4-0. Daarmee verzekerde het zich van de landstitel, eentje die extra zoet smaakte dankzij de overwinning tegen de eeuwige rivalen uit Brussel.

  Philippe Clement en Michel Preud'homme vieren landstitel 2016

  Philippe Clement en Michel Preud'homme vieren hun landstitel uitbundig.

  2019: Opnieuw naar het oude nest als hoofdcoach

  Op 22 mei 2017 besliste Clement zijn carrière een nieuwe wending te geven en verliet hij Club Brugge. Twee dagen later, op 24 mei, gaf hij het startschot voor zijn carrière als hoofdcoach en werd hij voorgesteld bij Waasland-Beveren.

   

  Dankzij zijn goede resultaten en aantrekkelijk voetbal werd Clement al snel weggeplukt bij Waasland-Beveren. Hij trok naar Racing Genk, een andere ex-club van hem. Daar werd hij onlangs onsterfelijk nadat hij de Limburgse club haar vierde landstitel ooit had geschonken. 


  Op  24 mei dit jaar, exact twee jaar na zijn aanstelling bij Waasland-Beveren, werd Clement voorgesteld als hoofdcoach van Club Brugge, de club van zijn hart. Pakt de nieuwe Club-coach ook als hoofdtrainer prijzen?