• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Goed voor basketbal dat het spannender is, maar finale ligt wel al vast"

  " "

  Jean-Marc Mwema (9 bij Oostende) en Jae'Sean Tate (8 bij Antwerp).

  Vanavond beginnen de play-offs in het Belgische basketbal. 8 ploegen maken nog kans op de titel. Maar voor Kris Meertens, de basketbalspecialist van Sporza, is het duidelijk: "99% kans dat het een finale Antwerp-Oostende wordt."

  "1% kans voor Charleroi"

  Voor wie is die ene overblijvende procent dan nog weggelegd? “Charleroi, maar enkel en alleen omdat het de naam Charleroi  is en zij de voorbije jaren vaak het dichtst bij Oostende kwamen. Maar dit Charleroi is ook niet goed genoeg”, moet Meertens toegeven.

   

  Antwerp-Mechelen, Brussels-Bergen, Oostende-Aalstar en Charleroi-Limburg United zijn de affiches van de eerste ronde. Voor de topfavorieten wordt dat een "walk in the park", weet Meertens: “Mechelen, Aalst en Bergen zijn zeer zwakke teams. Ik verwacht dat de Giants met 2-0 winnen van Mechelen en Oostende met 2-0 van Aalst.”

  “Oostende zal in de aanloop al een niveau hoger moeten spelen, dat kan in hun voordeel spelen”

  “In de halve finale zullen de Giants het wellicht moeten opnemen tegen Brussels, waar coach Crevecoeur het maximum uit zijn groep haalt. Maar die is kwalitatief niet goed genoeg, dus dat zal wellicht opnieuw een 2-0 worden”, voorspelt Meertens.

   

  “Oostende zal het in de halve finale iets moeilijker hebben tegen wellicht Charleroi. Dan zullen ze toch wel een niveau hoger moeten spelen dan tegen Aalst. Dat kan weleens in hun voordeel spelen, aangezien de Giants dat minder zullen hebben. Die opstap richting de eerste finalewedstrijd zal dan moeilijker worden om  het niveau op te krikken.”

  " "

  Dario Gjergja kan met Oostende een 8e opeenvolgende titel pakken.

  "Antwerpse hoogmoed? Enkel bij de supporters"

  Antwerpenaren staan niet echt bekend om hun bescheidenheid. De Giants bereikten de Final Four in de Champions League en midden in die drukke Europese kalender behaalden ze in de competitie een indrukwekkende reeks van 10 overwinningen op een rij. In de bekerfinale in maart klopten ze ook al Oostende. Sluipt de hoogmoed niet in de kern? “Dat denk ik niet", antwoordt Meertens.

   

  "De supporters gaan er wel van uit dat ze gewoon gaan winnen, maar de kern niet. Coach Roel Moors is van Lier, niet van Antwerpen, en is geen "hoera-coach". Hij zal de nuchterheid wel in de groep houden."

  " "

  Roel Moors loodste de Giants naar bekerwinst in het voorjaar, tegen Oostende.

  "Niemand in België weet zo goed wat winnen is als Djordjevic"

  De beker was de eerste trofee voor Antwerp sinds 2007. De prijzenkast van Oostende puilt uit: het was 7 jaar op een rij landskampioen. Meertens is blij dat Oostende eindelijk op weerwerk krijgt. "Het is goed dat het basketbal wat spannender is." Maar voorlopig lijkt het toch maar 1 team te zijn dat zijn voet naast Oostende kan zetten. 

   

  Welke spelers van die 2 ploegen zullen opstaan in de titelstrijd volgens Meertens? "Djordjevic is een ongelooflijk belangrijke speler voor Oostende. Hij is al 36 jaar, maar zal er zeker staan. Zijn présence, zijn inzicht, zijn mentaliteit. Djordevic heeft de 7 titels meegemaakt bij Oostende en niemand in België weet zo goed wat winnen is.”

   

  Maar niet alleen Djordjevic zal belangrijk zijn. “De nieuwe center Thompson is ongelooflijk sterk. Met zijn 2,13 meter is hij een gesel voor elke ploeg.”

   

  Tegen de Giants zal Bako zijn directe tegenstander worden. “Bako is dit jaar helemaal ontploft. Maar ik heb het hem nog nooit zo lastig zien hebben dan tegen Thompson, zelfs niet in de Champions League.”

   

  “Langs de kant van de Giants zijn het de usual suspects Lee-Kalinoski en dan Bako. Lee zit nu in zijn tweede jaar als guard en dat is superbelangrijk. In je eerste jaar als guard, zeker als je van Amerika komt, is het altijd minder. Maar als je zulke spelers tijd geeft,
  kunnen ze superbelangrijk zijn en net dat komt er nu uit.”

   

  Meertens concludeert: "Dat Oostende voor de 8e keer op een rij kampioen kan worden, is iets fantastisch. Maar afwisseling zou ook eens leuk zijn.

  Eerste ronde
  Antwerp Giants Mechelen 94-72
  Mechelen Antwerp Giants 76-87
  Eerste ronde
  Brussels Bergen 75-61
  Bergen Brussels 73-75
  Eerste ronde
  Oostende Aalstar 114-64
  Aalstar Oostende 74-91
  Eerste ronde
  Charleroi Limburg United 84-86
  Limburg United Charleroi 103-101 (n.v.)