• home
 • video
 • pas verschenen

  Felix uit kritiek: "Na zwangerschap wilde Nike mij 70% minder betalen"

  Felix kon geen garanties krijgen dat ze niet afgestraft zou worden, mocht ze niet opnieuw onmiddellijk op topniveau presteren.

  Felix kon geen garanties krijgen dat ze niet afgestraft zou worden, mocht ze niet opnieuw onmiddellijk op topniveau presteren.

  De Amerikaanse sprintster Allyson Felix (33) heeft sportgigant Nike onder vuur genomen. Aan de New York Times verklaart ze dat ze na haar zwangerschap geen garanties kreeg dat ze niet financieel gestraft zou worden, mochten haar prestaties minder goed zijn dan voordien.

  Door met haar verhaal naar buiten te komen, sluit Felix zich aan bij uitspraken van voormalige Nike-atleten Alysia Montano en Kara Goucher. "Zij hebben zich uitgesproken over iets wat alle atleten weten, maar wat niemand publiek bekend wil maken: als we zwanger worden, riskeren we tijdens en na onze zwangerschap loonsverlagingen te ondergaan", zegt Felix.

   

  "Dat toont nog maar eens aan dat de regels in de sportwereld grotendeels voor en door mannen geschreven worden", voegt de zesvoudige olympische kampioene eraan toe.

   

  Na haar zwangerschap bood Nike de Amerikaanse wel een nieuw contract aan, maar zou ze maar liefst 70% minder verdienen dan voordien. "Als dat is wat ze denken dat ik nu waard ben, was ik bereid dat te accepteren. Maar ik wilde zeker zijn dat ik niet financieel gestraft zou worden, mocht ik niet onmiddellijk na mijn zwangerschap op topniveau presteren. Die garantie konden ze mij niet geven", vertelt Felix.

   

  "Ik wil een nieuwe standaard zetten. Als ik, jarenlang een van de grote uithangborden van Nike, geen zekerheid kan krijgen, wie dan wel? Nike heeft mijn aanbod geweigerd en sindsdien is er geen contract meer getekend", besluit Felix.