• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI houdt Slovenen in de gaten: Manager Bahrein-Merida in het vizier

  Milan Erzen is de man met het witte hemd.

  Milan Erzen is de man met het witte hemd.

  De UCI onderzoekt of er een connectie is tussen de Sloveense wielerwereld en Operatie Aderlass, de bloeddopingaffaire rond een Duitse dokter. Milan Erzen, manager bij Bahrein-Merida, wordt op dit moment geviseerd. "Alle insinuaties over een link tussen mij en Aderlass zijn ongegrond en onjuist", beweert hij zelf.

  Operatie Aderlass kwam aan het licht toen een Oostenrijkse langlaufer op heterdaad betrapt werd op bloeddoping. Ondertussen heeft het schandaal zich uitgebreid naar het wielrennen. Ook tijdens deze Giro werd al een renner geschorst: de Sloveen Kristijan Koren van Bahrein-Merida. Ook ploegleider Borut Bozic werd op non-actief gezet.

   

  Maar binnen die wielerploeg blijken Koren en Bozic niet de enigen te zijn die gevolgd worden door de UCI. De Internationale Wielerunie onderzoekt ook de rol van manager Milan Erzen, ook een Sloveen. Dat heeft de UCI aan Cyclingnews bevestigd. 

   

  Erzen wordt gezien als de baas van het wielrennen in Slovenië. Hij heeft de wielerploeg Bahrein-Merida samen met prins Nadder bin Hamad Al Khalifa opgericht en heeft dus een belangrijke rol binnen het team. Er rijden 6 Slovenen in zijn ploeg. "Alle insinuaties over een mogelijke link tussen mij en Operatie Aderlass zijn ongegrond en onjuist", reageerde hij kort bij Cyclingnews.

   

  Al sinds 2015 houdt de UCI trouwens verschillende Sloveense renners, ploegleiders en verzorgers in de gaten. "Slovenië en Kroatië worden van dichtbij gevolgd", gaf voorzitter David Lappartient toe. 

   

  Nu steeds meer Slovenen uit de wielerwereld onder vuur komen te liggen, wordt er ook al snel gewezen naar huidig Giro-favoriet Primoz Roglic. Die reed tussen 2013 en 2015 voor Adria Mobil Continental, een ploeg van Erzen. Aanwijzingen over dopinggebruik van Roglic zijn er voor alle duidelijkheid niet. "Dit is slecht voor het Sloveense wielrennen, maar de nieuwe generatie is anders", zei hij zelf begin deze week.