• home
 • video
 • pas verschenen

  Schuermans: "Meer bezig met prestatie in Tokio dan olympische kwalificatie"

  Mountainbiker Jens Schuermans (26) was vorig weekend de beste Belg in de Wereldbeker-wedstrijd in Albstadt, op de 12e plaats. Daarmee toont Schuermans dat hij een stap heeft gezet. "Ik heb een betere startplek en een betere conditie dan vorig jaar", zegt onze landgenoot.

  Schuermans: "Betere startplek dan vorig jaar"

  Op 2'37" van Mathias Flückiger kruiste Jens Schuermans vorig weekend als 12e de streep in Albstadt, de eerste Wereldbekermanche. Een knappe prestatie.

   

  "Vorig jaar eindigde ik op 1 wedstrijd na telkens in de top 20 van de Wereldbekerwedstrijden", zegt Schuermans. "Ik wist vorige week dat ik goed was, want in de shorttrack was ik de vrijdag voor de Wereldbekermanche in Albstadt 5e geëindigd."

   

  Vanwaar die progressie? "Ik ben gezond gebleven en heb goed kunnen trainen. Bovendien heb ik een betere startpositie (bepaald door je plek op de wereldranglijst) dan vorig jaar. Ik ben van bij de start en wordt minder opgehouden. Ik moet ook minder energie in een achtervolgingsrace steken."

   

  Schuermans staat voor een drukke periode. "De Wereldbekerwedstrijden volgen elkaar snel op. Dit weekend zijn we aan de slag in Nove Mesto. Daarna trek ik 4 à 5 weken op hoogtestage. En dan volgen in 10 weken tijd 6 Wereldbekerwedstrijden en 3 kampioenschappen."

  "Shorttrack is leuke toegevoegde waarde"

  Dit weekend wil Schuermans in Nove Mesto (Tsjechië) weer scoren in de Wereldbeker. Eerst staat de shorttrack op het menu. "De invoering van de shorttrack is gebaseerd op het biatlon", legt Schuermans uit.

   

  "Op een rondje van 1 km moet je ongeveer 20 minuten lang rijden. De uitslag van die shorttrack bepaalt je startplek in de Wereldbekerwedstrijd op zondag. Het is wel belangrijk."

   

  "Het is de bedoeling om het mountainbiken op die manier attractiever te maken op tv. Ik vind het alvast een heel leuke toegevoegde waarde aan de Wereldbekerwedstrijden."

   

  Maar die shorttrack zorgt wel voor een extra aandachtspunt. "Het is belangrijk om je recuperatie tussen de shorttrack (vrijdag) en de wedstrijd op zondag te optimaliseren. Want er is maar 40 uur tijd tussen de 2 wedstrijden. Je moet oppassen dat je niet alles geeft in de shorttrack, want dan kan het zijn dat je zondag niet fris genoeg aan de start staat."

  Belangrijk om je recuperatie tussen de shorttrack (vrijdag) en de wedstrijd op zondag te optimaliseren.

  "Het wordt moeilijk om 2 Belgen aan de start te krijgen in Tokio"

  Schuermans zit met zijn hoofd ook al bij de Olympische Spelen in Tokio van volgend jaar. Het kwalificatiesysteem is wel wat veranderd. "In de mannenwedstrijd mogen er maar 40 renners meer starten in plaats van 55", zegt Schuermans.

   

  "Voor België en alle andere landen is het moeilijker om meerdere renners te kunnen sturen. In Rio mocht de top 5 van de landenranking met 3 deelnemers starten, nu mogen enkel nog de 3 beste landen met 3 man starten. De nummers 4 tot 7 van de landenranking krijgen 2 tickets, terwijl dat er in Rio nog 8 landen (6e tot 13e van landenranking) 2 renners mochten afvaardigen."

   

  "België moet dus proberen in de top 7 van de landenranking te staan. Maar dat is niet eenvoudig. Enkel de punten van de 3 beste renners per land tellen. En momenteel zijn er maar 2 Belgen die echt punten sprokkelen, waardoor we nu 10e staan. Het wordt dus heel moeilijk om met 2 Belgen aan de start te staan van de Spelen."

   

  Schuermans staat er wel goed voor. "Ik heb de federatie en het BOIC al laten zien dat ik goed bezig ben. Ik heb de laatste jaren veel UCI-punten gesprokkeld. Die 12e plaats in Albstadt geeft veel vertrouwen. Het is nu zaak om die goede vorm nog een paar keer te laten zien."

   

  "Met de olympische kwalificatie ben ik eigenlijk niet echt bezig, maar wel met mijn prestatie in Tokio zelf."