• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Na het vertrek van Viviani: wie wist de nul uit bij de blauwe brigade?

  Vult dit jaar nog iemand de plek van Kittel, Gaviria en Viviani in?

  Deceuninck-Quick Step blijft in de Ronde van Italië voorlopig op zijn honger zitten. Na 11 etappes zonder dagzege is er nog geen man overboord, maar zo'n lange droogte in een grote ronde is bij de ploeg van Patrick Lefevere zeker geen dagelijkse kost.

  Viviani vertrekt: wie zorgt voor eerste ritzege?

  De blauwe succesformatie heeft enkele boerenjaren achter de rug. Niet alleen in de klassiekers werd de voorbije seizoenen stevig geoogst, ook in het rondewerk was de buit meer dan indrukwekkend. Vorig jaar stopte de teller na de slotrit van de Vuelta op liefst 13 ritoverwinningen: 5 in de Giro, 4 in de Tour en 4 in de Vuelta.

   

  Ook in deze Giro mocht Deceuninck-Quick Step al snel de champagne laten knallen, maar nog voor de eerste fles was aangerukt, volgde een bittere pil. Op dag 3 schrapte de wedstrijdjury Elia Viviani als ritwinnaar.

   

  De Italiaanse kampioen werd gedeklasseerd en droeg die dubieuze beslissing de afgelopen week met zich mee. Viviani sprintte de voorbije dagen naar drie tweede plaatsen, maar stapte gisterenavond gedesillusioneerd uit de Giro. Zonder ritzege, een flinke tegenvaller als Italiaans kampioen.

   

  Bij Deceuninck-Quick Step wordt nu nog meer naar Bob Jungels gelonkt. De Luxemburger streeft een goed klassement na in deze Giro en zou en passant misschien toch nog de nul kunnen weggeven.

   

  De andere renners in deze Giro - Eros Capecchi, Mikkel Honoré, James Knox, Fabio Sabatini, Florian Sénéchal en Pieter Serry - lijken vooral in een knechtenrol geduwd. Al deed Serry in de 6e rit met een 6e plaats na een ontsnapping al een aardige poging.

  Bekijk de deklassering van Elia Viviani:

  Snelle man laat het deze keer afweten

  Het succesrecept van de ploeg van Patrick Lefevere in de voorbije rondes was duidelijk: met een snelle man wordt de rekening normaliter snel geopend en eens een eerste ritzege op zak zit, volgt al snel een tweede (en een derde, vierde, vijfde of zelfs zesde...).

  Ritzeges Quick Step in grote rondes sinds 2016
  2016 Giro (4x) 2e etappe Marcel Kittel
      3e etappe Marcel Kittel
      8e etappe Gianluca Brambilla
      18e etappe Matteo Trentin
    Tour (1x) 4e etappe Marcel Kittel
    Vuelta (4x) 2e etappe Gianni Meersman
      5e etappe Gianni Meersman
      9e etappe David de la Cruz
      15e etappe Gianluca Brambilla
  2017 Giro (5x) 3e etappe Fernando Gaviria
      5e etappe Fernando Gaviria
      12e etappe Fernando Gaviria
      13e etappe Fernando Gaviria
      15e etappe Bob Jungels
    Tour (5x) 2e etappe Marcel Kittel
      6e etappe Marcel Kittel
      7e etappe Marcel Kittel
      10e etappe Marcel Kittel
      11e etappe Marcel Kittel
    Vuelta (6x) 2e etappe Yves Lampaert
      4e etappe Matteo Trentin
      8e etappe Julian Alaphilippe
      10e etappe Matteo Trentin
      13e etappe Matteo Trentin
      21e etappe Matteo Trentin
  2018 Giro (5x) 2e etappe Elia Viviani
      3e etappe Elia Viviani
      13e etappe Elia Viviani
      17e etappe Elia Viviani
      18e etappe Maximilian Schachmann
    Tour (4x) 1e etappe Fernando Gaviria
      4e etappe Fernando Gaviria
      10e etappe Julian Alaphilippe
      16e etappe Julian Alaphilippe
    Vuelta (4x) 3e etappe Elia Viviani
      10e etappe Elia Viviani
      20e etappe Enric Mas
      21 etappe Elia Viviani

  Op naar een scenario zoals in 2015?

  De laatste grote ronde zonder ritzege voor de blauwe brigade dateert van de Vuelta in 2015. Terpstra, Bouet, Brambilla, De la Cruz, Keisse, Maes, Serry, Velits en Verona bleven toen met lege handen achter.

   

  In 2015 leek ook de Giro vervloekt voor Etixx-Quick Step, ondanks de aanwezigheid van onder meer Rigoberto Uran en... Tom Boonen. Maar op de slotdag werd alle ellende vergeten dankzij Iljo Keisse, die in de straten van Milaan kon stunten. Staat er dit jaar een nieuwe Keisse op?