• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gefrustreerd Barça moet op zoek naar nieuwe Messi of Iniesta

  Messi kan het niet geloven : 4-0 in Liverpool !

  FC Barcelona kan morgen alweer een trofee aan de erelijst toevoegen. In de finale van de Copa del Rey is het favoriet tegen Valencia. Ondanks de mogelijke tweede dubbel (beker en titel) op een rij loopt er niemand vrolijk rond in de Catalaanse straten. De blamage in de Champions League laat diepe sporen na, zo merkt Stef Wijnants op. 

  Krater van frustratie

  Er zal zondag geen overwinningsparade in het stadscentrum van Barcelona gehouden worden. Ook niet als FC Barcelona de hegemonie in eigen land nog maar eens onderstreept. De blaugrana kan voor de vijfde keer na elkaar de Spaanse beker winnen en zo Madrid FC (tussen 1905 en 1908) en Athletic Bilbao (tussen 1930 en 1933) het record van 4 opeenvolgende bekerzeges afsnoepen. 

   

  Eerder werden Messi en co ook al voor de vierde keer in vijf jaar landskampioen. Barcelona heerst over het Spaanse voetbal zoals rivaal Real Madrid in de jaren 60 van de vorige eeuw. En toch is het dus geen aanleiding om te feesten. Officieel omdat coach Ernesto Valverde de spelers na een slopend seizoen sneller op vakantie wil sturen. Maar de echte reden ligt elders.

   

  De uitschakeling in de halve finales van de Champions League tegen Liverpool heeft een krater van frustratie en onvrede geslagen in het Barça-huishouden. "Barça heeft gefaald", is het algemene gevoel voor fans en volgers. De Catalanen waren dankzij een weergaloze Messi grote favoriet op de eindzege van de Champions League. Lionel Messi speelde misschien nooit zo goed als dit seizoen en dus lagen de kaarten erg gunstig. De rest moest een beetje mee volgen.


  Maar teveel spelers haalden geen constant hoog niveau en dan red je het niet in de Champions League. Jordi Alba, Rakitic of Suarez om maar enkelen te noemen presteerden bij vlagen sterk maar kenden toch te veel wisselvallige momenten met als dieptepunt de 4-0-pandoering in Liverpool.

  Teleurstelling bij Barcelona in Liverpool

  Koning Champions League

  De afgelopen jaren communiceerde Barcelona met volle overtuiging dat de dubbel in eigen land de vele overwinningen van Real Madrid in de Champions League kon evenaren. De feestparades op en rond de Ramblas probeerden die stelling kracht bij te zetten. 

   

  Pas nu lijkt in Catalonië het besef door te dringen dat de prijzen in eigen land ondergeschikt zijn geworden aan die allesoverheersende Beker met de Grote Oren. Voor Real Madrid, Bayern München, PSG, Manchester City en nu dus ook Barcelona reikt de ambitie veel verder dan de landsgrenzen.

   

  Neen, een slecht seizoen kan je 2018-2019 voor Barcelona niet noemen. Hoeveel clubs in de wereld winnen immers de dubbel? En toch geen parade. Barcelona moet volgend jaar oppassen dat het geen gefrustreerd slachtoffer wordt van zijn eigen succes. 

  Van opleiders naar kooplieden

  Real Madrid heeft al aangekondigd dat het schoon schip gaat houden in de selectie. Barcelona hoeft niet zo ver te gaan maar heeft ook dringend vers bloed nodig. In de halve finale in Liverpool pakte Valverde uit met 7 basisspelers die 30 jaar of ouder waren.

   

  In tegenstelling tot Real kocht Barcelona de voorbije 3 jaar stevig in. Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho bijvoorbeeld kostten samen 250 miljoen euro. Net die spelers hebben Barcelona niet op een hoger Europees platform gebracht. Vooral Coutinho moet het ontgelden. De socio’s zien de Braziliaan liever vertrekken.

   

  Ex-speler Dani Alves liet zich onlangs uit over de nieuwe politiek van Barcelona. “De speelstijl onder Valverde is een beetje gewijzigd, maar vooral de filosofie zit anders in elkaar. Barcelona koopt nu spelers in plaats van hen op te leiden. Spelers moeten nu al marktwaarde hebben, terwijl het vroeger toch ging om jongeren zelf op te leiden.”

   Barcelona koopt nu spelers in plaats van hen op te leiden. 

  Droogte in La Masia

  Het verhaal van Dani Alves raakt zeker een teer punt. La Masia is het wereldberoemde opleidingscentrum van FC Barcelona. Amor, Ferrer, Guardiola, Puyol, Xavi, Iniesta, ... Allemaal werden ze gevormd in het instituut. Ook van het huidige team komen sterkhouders Messi, Pique, Busquets en Jordi Alba uit de opleidingsschool. Maar alle vier zijn ze op zijn minst 30 jaar en opvolgers vanuit La Masia zijn er nauwelijks.

   

  Sinds 2011 zijn er nog slechts twee spelers vanuit de geroemde opleiding echt tot de A-ploeg doorgegroeid: Sergi Roberto en Rafinha. Zij hebben minstens 20 competitiematchen op de teller, anderen komen daar niet aan en hebben dus geen impact gehad.

   

  In 2010 waren Messi, Iniesta en Xavi de drie finalisten voor de Ballon d’Or, de enige keer dat een jeugdacademie alle finalisten leverde voor de titel van Wereldspeler van het Jaar. Twee jaar later speelde Barça zelfs een competitiematch met enkel maar talenten uit La Masia.

  Academies over de hele wereld

  Nog steeds worden duizenden jongeren volgens de Barça-filosofie opgeleid: aanvallen, balbezit met korte en snelle passing. Op La Masia lopen ruim 40 coaches rond die meer dan 300 jonge talenten begeleiden.

   

  Vooral Spanjaarden want jonge buitenlandse talenten mogen door de strenge FIFA-reglementering slechts bij uitzondering aangetrokken worden. Voorzitter Bartomeu bekloeg zich daar al over: “Als je tennist of golft of handbalt, mag je overal in de wereld gaan spelen. Daar staat geen leeftijdsbeperking op. In het voetbal wel. Zo is het moeilijk om jonge talenten uit arme regio’s zoals Afrika of Latijns-Amerika naar ons te halen.”

   

  Barcelona tracht die wetgeving wel te omzeilen door overal ter wereld academies en voetbalkampen op te zetten. Het telt momenteel 49 academies en 180 kampen in 56  verschillende landen. Zo leren meer dan 45.000 jongens en meisjes trainen en spelen volgens het Barça-concept. Alleen lijkt daar in Camp Nou dezer dagen weinig van te merken.

  Wachten op doorbraak

  Met de aanstelling van technisch directeur Eric Abidal ( juni 2018) hoopt Barça op korte termijn nieuwe talenten bij de grote jongens af te leveren. Coach Ernesto Valverde, voorlopig bestendigd in zijn positie, haalt voor volgend seizoen alvast drie jonge spelers vanuit Barcelona B naar de A-kern: Riqui Puig, Abel Ruiz en Carles Pérez.

   

  Tot de grote doorbraak van de jongeren zal de koopwoede niet gaan liggen. Met Frenkie de Jong en mogelijk Matthijs de Ligt en Antoine Griezmann zou Barça opnieuw tegen de 300 miljoen euro uitgeven om die ene trofee te winnen die boven alle andere prijzen staat. Enkel succes in Europa zal de straten van Barcelona opnieuw laten vollopen. 

  Barcelona moet oppassen dat het  geen gefrustreerd slachtoffer wordt van haar eigen succes.