• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Lierde debuteert op 40e verjaardag in Lanzarote: "Heb cadeau in eigen handen"

  Frederik Van Lierde maakt zijn debuut in de Ironman van Lanzarote, "de zwaarste ter wereld".

  Frederik Van Lierde zal zijn 40e verjaardag vandaag nooit vergeten. De Belgische triatleet doet dan mee aan de Ironman van Lanzarote. Voor Van Lierde is het de eerste deelname aan wat beschouwd wordt als de zwaarste triatlon ter wereld. "Ik wil mezelf een verjaardagscadeau schenken."

  De bekendste triatlon ter wereld is de Ironman van Hawaï, die Van Lierde in 2013 won. Maar die van Lanzarote heeft veel meer hoogtemeters. Waarom duurde het zo lang voor hij proeft van deze topwedstrijd op de Canarische Eilanden? "Door de kalender. Meestal was Lanzarote 3 à 4 weken voor Nice en dat was moeilijk te combineren."

   

  Nice is Van Lierdes favoriete triatlon. Op 30 juni gaat hij er voor zijn 6e zege. "Toen ik zag dat er 5 weken tussen zat, dacht ik "Kom, we gaan die dubbel toch eens proberen"."

   

  Het is opvallend dat veel toppers Lanzarote links laten liggen. "Dat klopt, wellicht door de reputatie van de wedstrijd. Die staat bekend als een hele zware door de omstandigheden hier. Persoonlijk hou ik wel van zware parcours en wedstrijden man tegen man. Daarom ben ik ook naar hier gekomen."

  "Constant op en af en heel veel wind"

  Wind, hitte, veel hellingen en nooit vlak, dat zijn de omstandigheden op Lanzarote. "Ik heb woensdag de beginfase  van de wedstrijd een beetje verkend en er is heel veel wind. Vandaag voorspellen ze hetzelfde. Het zal niet makkelijk zijn."

   

  Van Lierde maakt de vergelijking met Hawaï: "Daar is het warmer. Hier is het 23, 24 graden, al bij al valt dat nog goed mee. Vooral gaat het hier constant op en af. De onvoorspelbare wind en de lava zijn in feite de enige gelijkenissen met Hawaï."

  "De vorm is er. Ik kwam met vertrouwen terug na een wedstrijd in Mexico"

  Van Lierde geeft toe dat hij zichzelf een mooi verjaardagscadeau wil schenken. "Die datum viel natuurlijk op bij de planning van het seizoen. Het leek mij een leuke uitdaging om deze wedstrijd op mijn verjaardag aan te gaan. Ik heb het zelf in mijn handen en benen om voor dat cadeau te zorgen."

   

  De vorm is er alvast: "Absoluut. Ik had een erg goeie aanloop. Ik deed een wedstrijd mee in Mexico, die qua conditie goed meeviel. Ik heb er vertrouwen in dat het vandaag ook goed zal gaan." De Belg gaf in Mexico een zege uit handen, omdat hij zijn drinkbus verloor bij het fietsen en leeggereden en -gelopen op het einde nog terugviel.

   

  Het zijn drukke weken voor van Lierde, met tussen Lanzarote en Nice nog de 70.3 van Les Sables d'Olonne in Frankrijk. "We hebben gepiekt naar deze periode en dan speciaal naar Nice. Het is nieuw voor mij, maar ik ga proberen 5 à 6 weken goed in vorm te zijn."

   

  In Lanzarote staan met Dirk Van Gossum, Bert Jammaer en Bart Aernouts (in 2017) al enkele Belgen op de erelijst, naast al hun ereplaatsen. Wat maakt het parcours Belgisch?"Het is een wedstrijd van man tegen man, je moet mentaal sterk zijn en sterk in je benen. Alles komt bij elkaar. De sterkste wint. En daarom presteren de Belgische triatleten hier altijd heel goed."

   

  Toch blijft Nice het hoofddoel voor Van Lierde. "Al is een Ironman zoals vandaag altijd belangrijk. Maar Nice heb ik al 5 keer gewonnen. Het zou fantastisch zijn als dat nog eens lukt."

  In Lanzarote moet je mentaal sterk zijn en sterk in je benen. Alles komt bij elkaar. De sterkste wint. En daarom presteren de Belgische triatleten hier altijd heel goed.

  "Nog niet beslist over Hawaï"

  De tweede helft van het seizoen ligt nog open voor Van Lierde. Wel of geen Hawaï, waar hij de voorbije jaren enkele ontgoochelingen meemaakte met jurystraffen? "Daar heb ik nog niet over beslist. Ik werk eerst deze wedstrijden af."

   

  "Maar momenteel helt mijn gevoel meer over naar zo veel mogelijk andere wedstrijden proberen te winnen in plaats van alles weer op oktober te zetten en weer op een ontgoocheling te lopen. Ik heb Hawaï al een keer gewonnen, dat is mijn mooiste zege. Voor mezelf heb ik daar niks meer te bewijzen. Het zou veel leuker zijn om het einde van mijn carrière af te sluiten met een paar mooie overwinningen."