FIFA laat plan voor 48 teams op WK Qatar varen

  December 2010: Qatar krijgt de organisatie voor het WK van 2022 toegewezen.

  Het WK voetbal van 2022 in Qatar wordt met 32 landen gespeeld en niet met 48. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA nu definitief beslist.

  De wereldvoetbalbond droomt al langer van 48 clubs op de WK-eindronde. Die uitbreiding is voorzien voor 2026, maar steeds meer stemmen gingen op om de wijziging al vanaf het eerstvolgende WK door te voeren. Onder meer FIFA-voorzitter Gianni Infantino was een voorstander van de uitbreiding en in maart werden de plannen voor de vervroegde uitbreiding goedgekeurd.

   

  De finale beslissing zou dan op het FIFA-congres in juni in Parijs genomen worden, maar een haalbaarheidsstudie heeft uitgewezen dat er onvoldoende tijd is om de plannen uit te voeren. Bovendien zou er in Qatar dan ook moeten worden uitgeweken naar de buurlanden, wat niet voor iedereen haalbaar leek gezien de politieke spanningen in de regio. De eindronde wordt dus nog een keer met 32 landen gespeeld.

   

  Het WK in Qatar vindt van 21 november tot 18 december 2022 plaats. Op het WK van 2026 in Mexico, Canada en de Verenigde Staten zullen er voor de eerste keer 48 landen aantreden.

  WK