• home
 • video
 • pas verschenen

  Tinne Gilis stunt op Britse Open: zet punt achter carrière ex-nummer 1

  De 2e ronde van de Britse Open was het eindstation van Massoro's carrière.

  Tinne Gilis (21) klopt Laura Massoro (35) in haar laatste toernooi.

  Tinne Gilis heeft zich gisteren in de geschiedenisboeken van het squash geschreven. De 21-jarige Belgische stuntte in de 2e ronde van de British Open Squash tegen thuisspeelster en voormalig nummer 1 van de wereld Laura Massaro. Voor Massaro was het haar afscheidstoernooi.

  Massaro won de Britse Open - naar eigen zeggen het Wimbledon van het squash - in 2013 en 2017 en wilde in schoonheid een punt zetten achter haar indrukwekkende carrière. De 35-jarige Engelse stond begin 2016 enkele maanden op de hoogste positie van het vrouwensquash.

   

  Als nummer 10 van de wereld nam ze het op tegen de 14 jaar jongere Gilis, de nummer 39. Massaro was torenhoog favoriet, maar Gilis speelde onbevangen een geweldige match en haalde het overtuigend met 3-1 (11-5, 2-11, 11-7, 11-5).

   

  "Dit is de grootste zege uit mijn carrière", glunderde ze. "Na een lang seizoen verwachtte ik niet veel van dit toernooi. Mentaal was het lastig, maar ik gaf alles. Het is een eer dat ik tegen Laura mocht spelen in haar laatste match. Ik weet hoeveel dit toernooi voor haar betekende, dus ben ik ook wat triest voor haar. Maar ik wens haar het beste voor de toekomst."

  Het laatste punt van de match:

  Er zit zeker een Gilis in de kwartfinale

  In de volgende ronde wacht Tinne haar 2 jaar oudere zus Nele. De nummer 24 van de wereld versloeg de nummer 17 uit Egypte, Hania El Hammamy, met 3-2. Zo zit er alvast 1 Belgische in de kwartfinale. Tinne: "Ik kan niet geloven dat we elkaar treffen in de derde ronde. Voor allebei is dit een droom. Moge de beste winnen."


  Voor Massaro zat haar carrière er prompt op en dat bracht wel wat emoties teweeg. Bij de speelster, maar ook bij haar entourage en het publiek. Op haar rijke palmares staan 21 titels, onder meer een WK, 2 keer de British Open en 2 keer de US Open.

   

  "Ik kan moeilijk mijn gevoelens beschrijven. Ik had de hele dag zenuwen, wat een beetje stom is, want ik heb al voor hetere vuren gestaan. Ik wist niet zo goed hoe Tinne bezig was, maar ze bewees een geweldige speelster te zijn. Ik ben enorm ontgoocheld over mijn prestatie van vandaag en van zo te moeten eindigen. Maar tegelijkertijd moet je er klaar voor zijn om afscheid te nemen. Dit is het juiste moment."

  Massaro neemt afscheid van het publiek en de squashsport:

  Meer tweets over de wedstrijd: