• home
 • video
 • pas verschenen

  Meilutyte (22) stopt met zwemmen: "Klaar voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven"

  Ruta Meilutyte wil na een "korte" carrière tijd voor zichzelf.

  De zwemwereld neemt afscheid van een topper. Ruta Meilutyte heeft op 22-jarige leeftijd besloten haar zwemcarrière stop te zetten. De Litouwse zwemster werd op 15-jarige leeftijd olympisch kampioene op de 100m schoolslag in 2012 in Londen. "Ik wil opnieuw gaan studeren", vertelt Meilutyte.

  De 22-jarige kwam vorig jaar naar buiten met het nieuws dat ze te maken had met een depressie. "Bedankt aan iedereen die mij in mijn tocht gesteund heeft", luidt het nu. De olympische kampioene wil de komende jaren een rustiger leven en zichzelf en de wereld ontdekken.

   

  "Ik voel mij klaar om met een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Ik wil opnieuw gaan studeren", vertelt Meilutyte. De Litouwse piekte heel vroeg in haar carrière met olympisch goud op 15-jarige leeftijd en een jaar later pakte ze de wereldtitel op de 100 meter schoolslag.

  Gemiste dopingcontroles

  De Litouwse zwembond heeft begin deze maand aangegeven dat Meilutyte een schorsing van één of twee jaar kan krijgen, omdat ze 3 dopingcontroles gemist heeft op een jaar tijd. Dat zou betekenen dat ze niet naar de Olympische Spelen in Tokio in 2020 zou mogen gaan.

   

  "De zwemster heeft de verantwoordelijkheid voor de gemiste testen volledig op haar genomen", verklaart de bond. Het hoofd van het Litouwse antidopingagentschap, Kristina Jagminiene, beschreef de situatie als "uiterst ongelukkig".

   

  Meilutyte kon zich op het WK in december 2018 in China voor geen enkele finale plaatsen. Sindsdien heeft ze niet meer gezwommen op competitieniveau.

  Meilutyte wint op 15-jarige leeftijd olympisch goud in Londen in 2012

  In 2013 wordt ze wereldkampioene op de 100 meter schoolslag