• home
 • video
 • pas verschenen

  Brys en Van Zandweghe klaar voor de wereldtop: "Medaille op de Spelen is mogelijk"

  Vorig jaar pakte het duo de eindoverwinning in de Wereldbeker.

  Vorig jaar pakte het duo de eindoverwinning in de Wereldbeker.

  Roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe wonnen eerder deze maand als eerste Belgische duo in 18 jaar een dubbeltwee in een Wereldbekerwedstrijd. Sportweekend zocht hen op voor een babbel over hun toekomstplannen en over wat hen als duo zo complementair maakt. "Alles staat nu in het teken van Tokio."

  De overwinning in Plovdiv, in Bulgarije, kwam niet als een verrassing voor Brys en Van Zandweghe. "Toen we de tegenstanders zagen, wisten we dat we een grote kans maakten. De Polen komen we bijna altijd tegen en zijn geduchte tegenstanders, ook de Chinezen kwamen we al een keer tegen. Maar we zijn met ambitie naar daar getrokken en wilden meestrijden voor winst", vertelt Brys.


  Vorig jaar roeide het Gents-Brugse duo met constante prestaties naar een eindoverwinning in de Wereldbeker. "We trainen veel meer dan we wedstrijden varen. Het is niet zoals bij voetbal waar je elk weekend een competitiewedstrijd speelt. Wij hebben 3, maximaal 4 races op een jaar, dus als je dan tussentijds een goede wedstrijd vaart, geeft dat wel vertrouwen in wat we doen", zegt Van Zandweghe.


  "Die goede prestaties leiden niet tot extra druk. Wij willen altijd winnen, dus leggen we onszelf altijd een beetje druk op. Maar dat is gezond en we kunnen daar zeker mee omgaan", voegt Brys eraan toe. 

  Roeien is niet zoals voetbal waar je elke week competitie speelt. Wij varen maximaal 4 races per jaar.

  Niels Van Zandweghe

  Door de vele tijd die ze samen doorbrengen zijn de 2 roeiers ondertussen perfect op elkaar ingespeeld. "Dat we zo complementair zijn, is onze grootste sterkte. Op het water is Tim bijvoorbeeld heel goed in snel starten en ik in snel finishen", begint Van Zandweghe.

   

  "Van 9 uur 's morgens tot 17 uur 's avonds zijn wij samen, dus dan leer je vanzelf met elkaar omgaan. Je moet elkaar wel appreciëren, want anders zal de samenwerking in de boot ook niet goed gaan", vult Brys aan.

   

  Gentenaar Brys en Bruggeling Van Zandweghe willen op hetzelfde elan voortgaan. "Op korte termijn varen we het EK in Luzern. Eind augustus volgt het WK in Oostenrijk, waar we ons kunnen plaatsen voor de Spelen", legt Brys hun komende doelen uit. "Alles staat nu in het teken van Tokio. We kunnen zeker nog groeien."

   

  Door de beperkte selectiemogelijkheden voor ons land moesten de roeiers de Spelen in Rio laten schieten, maar ze zijn niet van plan om wraakgevoelens te laten domineren. "De motivatie om het goed te doen in Tokio is groter dan de frustratie die er misschien nog over is van Rio. En als alles goed blijft lopen, zou een medaille zeker realistisch moeten zijn", besluit Van Zandweghe.

  Bekijk hier de volledige Sportweekend-reportage: