• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Thiam op WK-koers: "Ik zie nu licht aan het einde van de tunnel"

  Nafi Thiam

  Nafi Thiam maakte haar comeback op een interclub in Doornik.

  Een kuitblessure hield Nafi Thiam negen maanden lang uit competitie waardoor ze het volledige indoorseizoen miste. Nu is alle miserie achter de rug en lijkt de olympisch kampioene helemaal klaar voor het outdoorseizoen. "Ik maak me geen zorgen om de WK-limiet, wel om mijn blessure", blijft Thiam enigzins voorzichtig.

  Thiam: "Zie opnieuw licht aan het einde van de tunnel"

  Op een kleine interclubmeeting in Doornik bewees Nafi Thiam dat ze helemaal klaar is voor wat nog komen moet dit seizoen. De zevenkampster maakte er na negen maanden haar comeback en scherpte haar persoonlijk record op de 200 meter aan: 24"37.

   

  Door haar langdurige blessure kon Thiam haar Europese indoortitel niet verdedigen. "Het was een moeilijke winter, maar ik zie licht aan het einde van de tunnel", vertelt ze in Sportweekend. "Alles gaat goed nu. Ik ben blij dat ik die periode goed doorgekomen ben. Ik hoop ondanks alles nog een goed seizoen te hebben."

   

   "Of mijn kuitblessure verleden tijd is nu? Ik hoop het. Ik heb al enkele weken geen last meer van mijn kuit, maar ik blijf wel voorzichtig."

   

  Met bijna 53 meter in het speerwerpen en haar nieuwe persoonlijke record (ondanks tegenwind) op de 200 meter in Doornik doet Thiam het beste verhopen voor de rest van het seizoen. "Het is een mooie verrassing, ik ben tevreden" verklaart Thiam. "Het geeft me vertrouwen. Daarvoor ben ik ook naar hier gekomen."

   

  "Maar het is zelfs nog beter, want mijn prestaties zijn boven mijn verwachtingen. Ik heb nog een maand om me voor te bereiden op mijn eerste zevenkamp (op 23 juni in Talence, Frankrijk, red). Alles gaat dus goed."

   

  De verwachtingen voor Thiam? "Als ik daar de limiet niet haal, heb ik een probleem. Maar ik maak mij niet echt zorgen om die limiet, eerder om mijn blessure. Hoe gaat die reageren op een weekend en zeven onderdelen? Ik heb enkele maanden achterstand. Maar het is dus niet echt de limiet waar ik me zorgen om maak. Op het WK zelf hoop ik natuurlijk te winnen, maar er zijn hoogtes en laagtes. Ondanks de laagtes dit seizoen, hoop ik dat het toch goed zal gaan op het WK."

  Nafi Thiam en haar coach Roger Lespagnard.

  Nafi Thiam en haar coach Roger Lespagnard.

  Lespagnard: "Verwacht dat Thiam opnieuw wereldkampioen wordt"

  Ook coach Roger Lespagnard is tevreden na de knappe comeback van Thiam in Doornik. "Ze voelt zich weer goed na haar blessure. We hebben gedaan wat we moesten doen en dat was perfect zo voor vandaag. Maar haar blessure is volledig genezen, ze heeft geen pijn meer", verklaarde hij op de meeting in Doornik aan Sporza.

   

  De afgelopen maanden wogen zwaar door op Thiam, zo weet ook Lespagnard. "Maar we hebben ons goed kunnen voorbereiden op wat nu nog komen moet. Binnenkort is er de meeting in Talence, nadien het WK. Voor Talence verwacht ik dat ze aan 80% van haar niveau zal zitten , voor de volle 100% moeten we nog evolueren naar het WK toe uiteraard."

   

  "Wat ik verwacht van het komende WK? Dat ze wint natuurlijk. Maar dat is wat ze altijd doet, meedoen om te winnen. Op het EK indoor in Berlijn vorig jaar zagen we dat niet alles perfect verliep (al pakte Thiam toch goud, red), maar als haar zevenkamp correct verloopt, mogen er geen problemen zijn. We hopen dat ze opnieuw wereldkampioen wordt."

  Bekijk de volledige Sportweekend-reportage