• home
 • video
 • pas verschenen

  Eredivisie sleutelt sneller aan format: komend seizoen 2 rechtstreekse degradanten

  Komend voetbalseizoen degradeert niet alleen de nummer 18 rechtstreeks uit de Eredivisie, maar ook de nummer 17. Dat was aanvankelijk pas gepland voor het seizoen 2020-2021, maar na overleg tussen de eersteklassers en de voetbalbond KNVB werd besloten de afgesproken veranderingen nu al in te voeren

  De wijziging moet bijdragen aan de kwaliteit van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal in het algemeen. Er was volgens de clubs geen reden om nog een jaar langer te wachten met de invoering. Naast de kampioen zal voortaan ook de nummer 2 uit de Keuken Kampioen Divisie, de tweede klasse, naar de Eredivisie stijgen.

   

  Tot en met dit jaar zakte alleen de laatste in de stand rechtstreeks uit de Eredivisie. De nummers 16 en 17 speelden barrages voor het behoud. In het nieuwe format blijft de nummer 16 de nacompetitie om het behoud spelen.

   

  Ook aan het format van de KNVB-beker wordt gesleuteld. Clubs die de groepsfase van de Champions League of Europa League bereiken, hoeven vanaf nu minder wedstrijden te spelen in het nationale bekertoernooi. Zij stromen pas in als nog 32 clubs over zijn, dat is de eerste ronde nadat de groepsfase van de Champions League en Europa League is afgerond.

   

  Bovendien is er ook afgesproken om een evenwichtigere verdeling van mediagelden door te voeren die ervoor moet zorgen dat kleinere clubs uit de Eredivisie sterker worden. Clubs die Europees spelen, staan daarnaast een deel van de inkomsten af aan andere clubs uit de Eredivisie, vooral diegene die op gras spelen. Dat moet andere clubs motiveren om af te stappen van kunstgras.

   

  Topclubs Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ hebben verder ook afgesproken om in principe geen jeugdspelers meer van elkaar over te nemen. Gebeurt dat wel, volgt er een geldboete.

   

  De ingevoerde veranderingen gelden voor een periode van 3 seizoenen, nadien volgt een evaluatie.