• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions willen het EK winnen en ticket voor de Spelen pakken

  De Europese kampioenschappen hockey vinden dit jaar plaats in Antwerpen. Voor eigen publiek willen onze wereldkampioenen, de Red Lions, ook deze titel pakken en het bijhorende ticket voor de Olymische Spelen van 2020 in Tokio op zak steken.

  "Iedereen wil ons van de troon stoten"

  "Tien jaar geleden kon je hier enkel maar van dromen en nu spelen we als wereldkampioenen een EK in eigen land", glundert bondscoach Shane McLeod. Zowel hij als zijn spelersgroep zijn erop gebrand om een goed resultaat te behalen en hun positie als nummer één van de wereld te bevestigen. 

   

  "Andere rivalen, zoals Nederland en Duitsland, proberen ons onderuit te halen. Het is een perfect script voor een mooi toernooi." Een gevoel dat ook Thomas Briels deelt: "Iedereen wil ons van de troon stoten. We hebben een target op onze rug. Maar wij weten dat en we zullen er klaar voor zijn."

   

  Dat het EK in Antwerpen is, voor eigen volk, is volgens McLeod nog een extra voordeel. "We willen echt het thuisgevoel creëren. Dankzij de steun van het publiek win je 5 à 10%. Dat zijn extra percentages die je niet kan bijtrainen."

   

  Briels verwoordt het als volgt: "Als je 8.000 Nederlanders tegen je hebt dan speel je toch met een bepaalde stress, een bepaalde druk. Omgekeerd maakt dat wel iets extra los in het team. Het is moeilijk te beschrijven. Maar het kan een soort van vleugels geven op het juiste moment."

  "Unfinished business op de Spelen"

  De Europese titel halen in eigen land is uiteraard mooi, maar de kers op de taart is het ticket voor de Olympische Spelen. Ook dat is voor de coach een doel. In Rio verloren de Red Lions de finale en pakten ze zilver.

   

  "We waren al succesvol op de vorige Spelen maar er is nog unfinished business. We moeten er eerst geraken uiteraard. Door het EK te winnen zijn we gerust. Dan kunnen we alles plannen zoals wij dat willen. Zoniet zijn er nog wel mogelijkheden, maar dan stijgt de druk."

   

  Thomas Briels wil nog niet zover vooruit kijken, maar hij droomt ook wel al van Tokio 2020. "De Olympische Spelen, daar wil elke topsporter bij zijn. Tokio wordt nog specialer omdat alles daar tot in de puntjes georganiseerd zal zijn. Maar eerst moeten we de horde van het EK nemen."

  De Pro League is de voorbereiding op het EK

  Intussen spelen de Red Lions ook mee in de Pro League, een competitie met de beste ploegen van de wereld. Voorlopig heeft België nog geen enkele wedstrijd verloren.

   

  Volgens de bondscoach is deze competitie gewoon de voorbereiding op het EK. "We proberen verschillende dingen uit en gaan op zoek naar de juiste balans in het team. Maar de ploeg is goed genoeg om deze competitie te winnen."

   

  "De Pro League is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Je wint ook niet automatisch een ticket voor de Spelen. Het is een goede training en een leerschool om topwedstrijden te spelen."

  Het is fijn om ongeslagen te zijn en op nummer één te staan 'shinen'

  Thomas Briels

  "Het is niet omdat we nu ongeslagen zijn, dat we het sterkste team zijn," nuanceert Briels. "In de Pro League komen veel teams met andere selecties en er moet veel gereisd worden. Het is niet echt representatief."

   

  "Op het EK zal het niveau véél hoger liggen. Maar intussen is het wel fijn om ongeslagen te zijn en op nummer één te staan blinken."

  Kom de Red Lions aanmoedigen in Antwerpen

  Bekijk hier het interview met Thomas Briels

  Bekijk hier het interview met Shane McLeod