• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Play-offs blijven behouden, competitie met 20 teams haalt niet genoeg stemmen

  Peter Croonen

  Kersvers Pro League-vooorzitter Peter Croonen (l) is een voorstander van de huidige formule.

  De play-offs zullen nog niet meteen verdwijnen uit de Belgische eerste klasse. Het competitieformat met 20 teams behaalde wel een meerderheid, maar geen gekwalificeerde meerderheid (van 80 procent).

  Bart Verhaeghe (Club Brugge) boos

  Er is geen akkoord gevonden over een normale competitieformule met 20 ploegen in de 1e klasse, zonder play-offs. Dat meldde Joseph Allijns, voorzitter van KV Kortrijk, na een bijzondere algemene vergadering. 

   

  Het format dat de meeste steun genoot, was een competitie met 20 ploegen zonder play-offs. "Maar dat voorstel werd nipt weggestemd", zegt Allijns aan de verzamelde pers in Diegem.

   

  Er was een meerderheid van 80 procent nodig, ofwel 36 van de 45 stemmen. En zoveel stemmen kreeg de competitieformule van 20 teams niet. Dat betekent dat er ook volgend seizoen met de huidige formule van play-offs wordt gewerkt.

   

  Bart Verhaeghe, grote voorstander van een competitie met 20 ploegen, liep als eerste boos buiten bij het Parker Hotel in Diegem, waar de 24 profclubs sinds vanochtend bijeenzaten over tal van hete hangijzers. 

  Bart Verhaeghe (m) had liever een competitie met 20 teams gezien.

  Peter Croonen (RC Genk) tevreden

  Peter Croonen, naast voorzitter van kampioen RC Genk nu ook preses van de Pro League, is tevreden over het behoud van de huidige competitieformule. Hij koppelde zijn kandidatuur zelfs aan het behoud van de formule met play-offs.

   

  "Met een reguliere competitie van 20 clubs was ik geen Pro League-voorzitter geworden", stelt Croonen. "Ik sta voor een bepaalde visie en zie mezelf ook niet een contract onderhandelen voor een format waar ik niet achter sta. Daarom hebben we eerst de discussies over een eventuele hervorming gehouden en nadien pas gestemd over het voorzitterschap."

  Ik sta voor een bepaalde visie en zie mezelf ook niet een contract onderhandelen voor een format waar ik niet achter sta. 

  Peter Croonen