• home
 • video
 • pas verschenen

  "Op het WK-feestje in Verona heeft Sarah voor het eerst een andere Frank gezien"

  Frank Vandenbroucke trekt - met twee gebroken polsen - het feest op gang.

  In de vijfde aflevering van de Canvas-docu "VDB. Ik ben god niet" staat het WK van 1999 in Verona centraal en het turbulente jaar 2000. Van het feest in Verona over geveinsde blessures tot de trouw met Sarah: bekijk hier enkele fragmenten uit de docureeks. 

  "Frank was in trance na het WK in Verona"

  "Met Frank Vandenbroucke lijkt het erop dat het niet kan misgaan bij de Belgen": commentator Mark Vanlombeek schetst het gevoel van elke (Belgische) wielerfan bij de start van het WK in Verona in 1999.

   

  Gestuwd door de vlinders in de buik wil Vandenbroucke de regenboogtrui veroveren, maar een Italiaans lint beslist er anders over. VDB komt ten val en breekt zijn twee polsen. De wereldtitel is die dag weggelegd voor Oscar Freire.

   

  "En dan doet Frank weer iets speciaals", getuigt Wilfried Peeters, ploegmaat van VDB op het WK. "Na een WK gingen we altijd iets drinken. Frank had ineens een ruimte gehuurd in een discotheek. Alles kregen we. We moesten niets betalen. Met twee gebroken polsen. Hij was zo gul voor zijn ploegmaats en wou alles weggeven. En natuurlijk was Gaumont er ook weer bij..."

   

  Vader Jean-Jacques Vandenbroucke: "Op een dag vertelde Sarah me dat ze na het WK naar het feestje van de Belgische ploeg was geweest en dat ze daar voor het eerst een andere Frank had gezien. Hij was in trance."

  Video player inladen...

  "Polsblessure" houdt VDB uit Parijs-Nice

  Frank Vandenbroucke worstelt in het voorjaar van 2000 met zichzelf. VDB schrapt Parijs-Nice na een val van de trap thuis. Of zo wilde VDB het toch laten uitschijnen.

   

  Manager Paul De Geyter: "Het komt tot een climax waarbij hij zichzelf verwondt om niet te moeten meedoen aan Parijs-Nice, omdat hij zo bang werd om af te gaan. Hij heeft op zijn hand geslagen om die te breken. Het toont in welke hoek hij gedreven was."

   

  Ook in de Tour volgt een gelijkaardig verhaal. Fysiek kon VDB nog mee, maar mentaal zat het toptalent aan de grond. VDB stapt af in de 10e rit. "Knieproblemen", klonk het, maar VDB wist zelf wel beter. Al betrapte hij zichzelf bijna op mislukt acteerwerk.

  Video player inladen...

  "Hij was zo emotioneel op zijn trouwfeest"

  Ook de relatie met Sarah Pinacci vertoont in 2000 stevige barsten. De oplossing in het hoofd van Frank Vandenbroucke: trouwen met zijn Italiaanse verovering. Een bewogen huwelijk, dat niet door iedereen in de familie gesmaakt werd. 

   

  Het huwelijksfeest was er een "à la Frank": "Alles erop en eraan." Ferrari's, vuurwerk en een legendarische Italiaanse wijn als "huiswijn". "Na middernacht kwam hij bij ons", vertelt Wilfried Peeters. "Hij zei: ik moet toch weer bij jullie kunnen rijden?"

   

  "De tranen liepen uit zijn ogen. Hij was zo emotioneel op zijn trouwfeest. En het jaar nadien reed hij bij ons. Dat was Frank."

  Video player inladen...

  Bekijk een extra fragment uit de reeks

  Manager Paul De Geyter neemt een getormenteerde Frank Vandenbroucke onder zijn vleugels en geeft de wielrenner onderdak. Maar ook hun relatie staat onder druk, met een hevige ruzie tot gevolg. Uiteindelijk stuurt VDB zelf aan op een verzoening.

  Video player inladen...