• home
 • video
 • pas verschenen

  WB-voorzitter Huyck: "Ik zweer op mijn kinderen dat de match tegen KVM eerlijk is verlopen"

  Dirk Huyck vandaag op de zitting voor de tuchtcommissie.

  Bij de Geschillencommissie Hoger Beroep worden vandaag de bestuurders van Waasland-Beveren aan het woord gelaten voor hun mogelijke betrokkenheid bij de mogelijke matchfixing op het einde van vorig seizoen. Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck sprak de tuchtcommissie toe: "Ik hoop echt dat het recht mag zegevieren."

  "De laatste zeven maanden moet ik door de modder"

  Maandag kwam KV Mechelen aan de beurt, vandaag mochten de advocaten van Waasland-Beveren en de clubbestuurders hun rol in het vermeende omkoopschandaal toelichten. Ook WB-voorzitter Dirk Huyck vraagt de vrijspraak. Na het pleidooi van zijn advocaat nam Huyck zelf nog het woord.

   

  "Het seizoen begon als een droom, want spelers werden beter en fans vonden opnieuw de weg naar ons stadion. Makelaars begonnen ons weer te respecteren. Ik heb mijn uiterste best gedaan om mijn visie uit te dragen. Ik heb nooit financiële doelen gehad bij de club. Daarvoor heb ik mijn bedrijf", opende hij zijn betoog.

   

  "Toen Dejan Veljkovic aasde op een ontmoeting heb ik eerst geweigerd, maar toen hij aandrong heb ik hem uitgenodigd op het bedrijf voor een korte ontmoeting. Ik heb hem het adres moeten sturen. Dat moet je toch niet doen bij een huismakelaar? Ik heb duidelijk gemaakt dat ik veel respect heb voor KVM, maar dat de competitie eerlijk moest verlopen. Ook de tweede keer heb ik Veljkovic mijn standpunt duidelijk gemaakt en heb ik hem gezegd dat hij er beter van tussen kon blijven."

   

  "Ik zweer u op het hoofd van mijn kinderen dat ik er mee voor gezorgd heb dat de match tegen KVM eerlijk is verlopen. Het etiket dat u op mij kleeft, meneer Wagner (bondsprocureur, red), betreur ik ten zeerste en weegt zeer zwaar. Mijn reputatie is na 57 jaar aan flarden. Ik heb nooit contact gehad met iemand van Mechelen. Ik wou geen contact hebben."

   

  "De laatste zeven maanden moet ik door de modder om mensen uit te leggen wat er is gebeurd. Ik heb meteen de volledige waarheid verteld aan het gerecht en ik heb mijn verklaringen nooit aangepast. Ik ben meteen in vrijheid gesteld. Ik heb ook aan de voetbalbond mijn volledige medewerking verleend en mijn verklaringen bij het gerecht overgedragen aan deze commissie."

  Mijn reputatie is na 57 jaar aan flarden. Ik heb nooit contact gehad met iemand van Mechelen. Ik wou geen contact hebben.

  Dirk Huyck, voorzitter Waasland-Beveren

  "Als stoppen een signaal van schuldbekentenis is, dan doe ik dat niet"

  Ook over de vermeende rol van doelman Davy Roef gaf Dirk Huyck toelichting. "Er wordt mij verweten dat ik Davy Roef niet heb gecontacteerd over mogelijke benadering. Roef aantrekken was een droom. Hij kwam van een topclub en is een toptalent. Uren heb ik aan de telefoon gehangen om hem te overtuigen om voor ons te kiezen."

   

  "Wij leerden Davy kennen als een harde werker, maar ook als een twijfelaar en iemand van wie je het vertrouwen moet winnen. De relatie met Davy ondermijnen door hem te vragen of hij benaderd is, lijkt me een bom leggen onder een langzaam opgebouwde relatie. Ik heb nooit getwijfeld aan de integriteit van Roef."

   

  "Geachte voorzitter, de laatste zeven maanden waren een hel voor mij en mijn familie", richtte Huyck zich tot de Geschillencommissie. "Uiteraard heb ik gedacht aan stoppen, maar als dat een signaal van schuldbekentenis is, dan doe ik dat niet. Ook mijn reputatie heeft een zware duik gekregen. Gelukkig heb ik steun gekregen van veel mensen."

   

  "Financieel hebben we een rampjaar achter de rug. Onze voorbereiding voor volgend seizoen is chaos. Dat is misschien ook wel een soort competitievervalsing. Ik hoop echt dat het recht mag zegevieren. U zal beslissen hoe mijn naam de volgende jaren uitgesproken zal worden. Ik dank u."