• home
 • video
 • pas verschenen

  Filip Joos over Stuivenberg-uitspraak: "Ik zat fout"

  In de aflevering van Extra Time van gisteravond maakte Filip Joos een ongelukkige vergelijking tussen Philippe Clement en zijn voorganger Albert Stuivenberg. Dat wil hij nu graag rechtzetten.

  Dit is een excuus. Geen goedmakertje, want de fout is gebeurd.

   

  Ik heb gisteren in Extra Time een foute vergelijking gemaakt. Omdat het me al een tijd opvalt dat Philippe Clement nooit een onvertogen woord over zijn spelers vertelt, ook niet als er geen camera’s in de buurt zijn, wilde ik dat in de verf zetten.

   

  Waarschijnlijk omdat we het al de hele uitzending over Racing Genk hadden, flitste er een flard conversatie van inmiddels twee jaar geleden door mijn hoofd. Na een uitzending waarin Albert Stuivenberg (toenmalig coach van Racing Genk) te gast was, praatten we nog wat na, en belandde het gesprek op Malinovski, waar ik toen redelijk van onder de indruk was.

   

  De coach dichtte zijn middenvelder ook grote kwaliteiten toe, maar had het ook over groeipunten: opendraaien met de rug naar doel, dat kon nog veel beter. Het is een zinnetje dat altijd in mijn hoofd is blijven zitten, omdat het een soort openbaring voor me was.

   

  Maandagavond gebruikte ik het twee jaar later dus op het verkeerde moment, want wekte ik de indruk dat Stuivenberg achter de rug van zijn speler kwaad over hem sprak. Dat was niet het geval, het gesprek toen was er een tussen twee mensen met een passie voor voetbal, niet meer, niet minder.

   

  Ik had dat nooit op die manier mogen gebruiken, zoals Jan Mulder - alert als immer - meteen opmerkte. Niet eens zozeer omdat het destijds na de uitzending werd verteld, maar vooral omdat de vergelijking niet klopte. Ja, Clement is op dat vlak straf, maar neen, Stuivenberg is niet zijn antagonist die zijn spelers vol in de wind zet, integendeel: in zijn Genkse periode genoot ik meermaals van het voetbal dat zijn team op de mat legde en, als ik even in de boosheid mag volharden en off the record-gesprekken mag aanhalen, over de mens Stuivenberg heb ik nooit een onvertogen woord gehoord in de Genkse entourage.

   

  Ik zou hier kunnen bazelen over een live-uitzending waarin nu eenmaal dingen wel eens fout gaan, maar dat zou al te makkelijk zijn. Ik zat fout. En dank sporza.be: de site is een betere biechtstoel dan de harde houten exemplaren in de kerk.

  Filip Joos