Ex-ploegmaat: "Als Roglic bij Astana reed, dan hadden we een heel ander idee gehad"

  Primoz Roglic is de topfavoriet voor de eindzege in de Giro.

  Primoz Roglic kuist voorlopig de Ronde van Italië in zijn eentje op. De 29-jarige Sloveen won al twee tijdritten en heeft al een stevige bonus in het algemene klassement uitgebouwd. De almacht van Roglic roept vragen op bij Stef Clement, tot vorig jaar ploegmakker van Roglic. "Hij transformeert in vijf jaar tijd van skispringer tot groterondewinnaar."

  Stef Clement (36) zette eind vorig seizoen een punt achter zijn profloopbaan. De Nederlander fietste in de laatste twee jaar van zijn carrière bij Lotto-Jumbo samen met Primoz Roglic, die momenteel de Giro naar zijn hand zet.

   

  "Elke rittenkoers die Roglic dit jaar gereden heeft, heeft hij gewonnen. Dat zijn geen normale stappen, maar reuzenstappen", vertelt Clement bij de NOS in het Sportforum.

   

  "Simon Yates en Vincenzo Nibali hebben al grote rondes gewonnen en worden op minuten gereden. Wat doen die mannen dan fout? Waarom kan de rest niet mee? Het verbaast me dat het nog mogelijk is om er zo ver bovenuit te steken. Want de kennis lijkt in het hele peloton hetzelfde en de marginal gains uiten zich niet in minuten voorsprong.”

   

  Clement lijkt de evolutie van Roglic niet helemaal te vertrouwen. "Hij transformeert in vijf jaar tijd van skispringer tot groterondewinnaar. Als deze jongen bij een ploeg als UAE-Emirates, Katjoesja of Astana had gereden, hadden we er met zijn allen een heel ander idee bij gehad. Bij een ploeg die gerund wordt door een boef als Vinokoerov denk ik altijd dat er iets niet klopt."

   

  "Mijn oud-ploegmakker Jarlinson Pantano, die ik als goede vriend beschouw, gaat ook gewoon nat bij Trek, een ploeg waar we niets van denken. Het is niet zo dat als je bij de ploeg van Richard Plugge (ploegbaas Jumbo-Visma, red) fietst, alles koek en ei is."

  Stef Clement heeft nog een functie in de marketingcel en hospitality van Jumbo-Visma.

  Ploegleider Engels: "Het is niet abnormaal wat Primoz doet, zeker niet"

  "Ik denk dat ik begrijp wat Stef probeert te zeggen", reageerde ploegleider Addy Engels bij Eurosport op de uitlatingen van Stef Clement. "Maar Primoz zou op die manier in een kwaad daglicht kunnen komen te staan en dat is niet eerlijk."

   

  "We doen als ploeg alles om onze renners te faciliteren op elk vlak. Daar zijn we niet de enige ploeg in, maar we zijn wel een leider. Dat gaat over voeding, training, materiaal, innovatie, coaching,..."

   

  "Naast een heel strikt antidopingbeleid is dat wat we onze renners aanbieden, om op die manier te voorkomen dat ze dingen doen die niet mogen. Die omgeving heeft Primoz doen besluiten om voor onze ploeg te kiezen en te blijven kiezen."

   

  "Of ik me zorgen maak? Primoz rijdt al sinds 2016 bij ons. Zijn progressie is al een paar jaar aan de gang. We volgen hem op de voet. Het is niet abnormaal wat hij doet, zeker niet."

   

  Clement is nog werkgever bij Jumbo-Visma. "Wat ik hier zeg, weet Stef ook. Daarom is het een gemiste kans voor hem om net te kunnen zeggen hoe wij als ploeg werken. Ik denk dat het een storm in een glas water is, maar op dit niveau en in deze ronde kan zoiets veel groter worden dan het is. Daar hebben we geen zin in."