• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boutsen: "Lauda leefde 100% voor zijn sport, glitter en glamour interesseerden hem niet"

  Nelson Piquet, Niki Lauda en Michele Alboreto

  In 1984 kroont Niki Lauda zich voor de 3e keer tot wereldkampioen. U herkent ook Nelson Piquet (l) en Michele Alboreto (r).

  Thierry Boutsen heeft nog tegen Niki Lauda geracet. "Hij was een Formule 1-legende zoals Senna, Fangio en Stewart", vertelt de voormalige Belgische F1-coureur aan Sporza. "Zijn wil om te winnen was enorm."

  "Formule 1 was zijn passie"

  3-voudig wereldkampioen Formule 1 Niki Lauda (70) overleed gisteren in Zwitserland. Thierry Boutsen (61) debuteerde begin jaren 80 in de koningsklasse van de autosport toen Lauda zijn comeback maakte.

   

  "Zijn voorbereiding en zijn concentratie waren uniek. En zijn wil om te winnen was enorm", herinnert Boutsen zich. "Glitter en glamour interesseerden hem niet, daar had hij lak aan. Alleen winnen telde voor hem. Lauda leefde 100 procent voor zijn sport, als coureur en als teammanager. Formule 1 was zijn passie."

   

  In het begin van zijn carrière vocht Lauda legendarische duels uit met de Britse playboy James Hunt, wereldkampioen in 1976. Daarna maakte Boutsen vanaf de eerste rij de duels met Alain Prost mee.

   

  "In 1984 heeft Lauda hem met een half punt geklopt in de strijd om de wereldtitel. Dat zegt veel over hem, want mentaal was Lauda ijzersterk", weet Boutsen. "Daarom is Lauda ook een Formule 1-legende. Net als Senna, Fangio en Jackie Stewart."

  Thierry Boutsen

  Thierry Boutsen: "Lauda's wil om te winnen was enorm."

  VIDEO: Lauda keert razendsnel terug na vuurzee op Nürburgring

  "Hadden dezelfde passies: motorsport en vliegtuigen"

  Thierry Boutsen had een bijzondere relatie met Niki Lauda. "Hij was een collega, een goeie vriend en een bijzondere mens", vertelt de voormalige F1-rijder.

   

  "We hoorden mekaar nog regelmatig, 3 à 4 keer per jaar. Dan hadden we het over onze passies: motorsport en vliegtuigen. Ik verkoop businessjets en Niki Lauda runde een vliegtuigmaatschappij."

   

  "Ik heb altijd heel veel respect gehad voor hem, maar je kon wel gewoon op hem toestappen. Lauda was eigenlijk een heel normale jongen", besluit Boutsen.

  Niki Lauda

  Niki Lauda was ook gek van vliegtuigen.