Maak kennis met Canadese kleindochter van Eddy Merckx: "Wil heel graag voor België zwemmen"

  Opa Eddy mocht Axana vorig weekend op het BK een gouden medaille overhandigen.

  Opa Eddy mocht Axana vorig weekend op het BK een gouden medaille overhandigen.

  Axana Merckx (18) was tot voor het weekend een nobele onbekende in ons land. Maar op het BK zwemmen in Antwerpen ontpopte de kleindochter van Eddy zich tot een van de lichtpuntjes. Wat houdt de toekomst in voor het opkomende talent uit de Merckx-clan? Sportweekend zocht het uit.

  Axana Merckx: "Ik wil mezelf geen limieten opleggen"

  De familienaam Merckx doet in de sportwereld natuurlijk heel wat belletjes rinkelen. Maar ondanks dat ze de kleindochter van Eddy en de dochter van Axel Merckx is, bleef Axana tot nu toe onder de radar van de Belgische pers. Geboren en getogen in België verhuisde Axana op jonge leeftijd namelijk naar het land van haar moeder: Canada.

   

  Op het BK - haar eerste wedstrijd in haar geboorteland - ging het er bij Axana vooral om om uit te vissen hoe ver ze nu staat op competitievlak. Ze zwom naar zeges op de 200 meter rugslag en de 400 meter wisselslag. "Op mijn leeftijd draait alles rond ervaring opdoen en over het algemeen denk ik wel dat ik op een geslaagd BK mag terugkijken."


  "Ik wil mezelf geen limieten opleggen. De Olympische Spelen zijn natuurlijk de grote droom, omdat ik dan in de voetsporen van mijn vader kan treden. Maar nu moet ik het dag per dag bekijken en vooral heel hard werken", vertelt Axana.

  "De 400 meter wisselslag kan moordend zijn, maar ik hou van een uitdaging."

  Axana Merckx

  Dat Axana er niet voor terugschrikt om hard te werken, blijkt ook wanneer ze het over haar favoriete zwemdiscipline heeft. "Momenteel is dat de 200 meter wisselslag, maar wanneer ik als zwemmer en atleet sterker word, zie ik mezelf ook in staat om mijn potentieel op de 400 meter wisselslag te bereiken. Dat kan inderdaad moordend zijn, maar ik hou van een uitdaging."

   

  Ondanks alle verwachtingen die met haar achternaam gepaard gaan, ziet Axana die naam niet als een vergiftigd geschenk. "Ik mag mezelf gelukkig prijzen met de familie die ik heb. Iedereen kan mij wel iets bijbrengen, niet enkel mijn vader en grootvader. Het is mij hier op het BK goed gelukt om mij op mijn wedstrijden te concentreren zonder afgeleid te worden door wat er rond mij gebeurde."

   

  De vraag rest voor welk land Axana wil uitkomen mocht haar olympische droom ooit in vervulling gaan. Met een Belgische vader en een Canadese moeder zwom ze al kampioenschappen in beide landen. Haar antwoord is duidelijk: "Ik wil enorm graag voor België zwemmen. Dit is mijn geboorteland en ik voel mij hier thuis."

  Eddy Merckx: "Ze heeft veel wilskracht en trainingsvermogen"

  Opa Eddy Merckx is trots op de prestaties van zijn kleindochter. "Ik heb heel veel respect voor wat Axana doet. Als je kleindochter medailles haalt, kan je alleen maar fier zijn. Ze heeft veel wilskracht en trainingsvermogen. En ze gaat er altijd voor." Een typisch Merckx-karakter dus.

   

  Dat karakter kan volgens Eddy zeker van pas komen. "Die Merckx-genen krijg je van de natuur, maar dat volstaat niet, hoor. Je moet er ook hard voor werken, want zonder kan je niets bereiken in de sport."

   

  Wat de vijfvoudige Tourwinnaar zeker niet wil doen, is zijn kleindochter te veel druk opleggen. "Axana is nog maar 18 jaar, dus laat ons hopen dat ze nog kan verbeteren en ooit kan deelnemen aan de Spelen, maar dat is iets voor later natuurlijk. Nu gaat ze eerst studeren."

   

  Dat Axana niet voor het wielrennen koos, vindt Eddy allesbehalve een probleem. "Je moet de kinderen laten doen wat ze graag doen en als haar passie bij het zwemmen ligt, dan moet je ze dat laten doen. Het is geen gemakkelijke sport, maar alle sporten zijn zwaar als je het aan de top wil doen", besluit Merckx.

   

  Coach Stefaan Maene: "Axana is een "zot gat" die met haar voeten op de grond staat"

  De coach van Axana is ook niet de eerste de beste. Stefaan Maene brak in zijn carrière maar liefst 78 Belgische records, waarvan er nu nog steeds eentje op de tabellen staat. Maar zijn strafste prestatie leverde hij misschien wel in 1992 in Barcelona. Toen kon hij zich als 20-jarige plaatsen voor de olympische finale van de 200 meter rugslag.

   

  "Dit BK was een mooie ervaring voor Axana en de resultaten waren goed. Vooral vrijdag toen ze 2 persoonlijke records zwom. Na vrijdag zag je toch de vermoeidheid en jetlag opduiken, maar we mogen heel tevreden zijn over dit weekend", zegt Maene.

   

  Als ex-olympiër is Maene de geknipte man om uitspraken te doen over haar toekomst. "Het is moeilijk om in te schatten hoe ver haar potentieel reikt, maar ze heeft zeker capaciteiten op de rug- en wisselslag. Het is nog een heel lange rit om er te geraken, maar de motivatie is aanwezig en ze heeft een doel. Volgend jaar zullen we al veel meer weten, als we zien hoe ze evolueert op de universiteit."

  "Axana beseft dat ze niets cadeau zal krijgen en keihard zal moeten werken."

  Stefaan Maene

  Aan werklust is er bij Axana alvast geen gebrek. "Ze is zelf heel nuchter en beseft dat ze nog keihard zal moeten werken en dat ze niets cadeau zal krijgen. De coach met wie ze in Arizona zal samenwerken, staat ervoor bekend om vele meters af te malen. Maar ze kan dat aan", vertelt Maene.

   

  Ook met de druk van haar achternaam heeft zijn pupil volgens hem geen last. "Axana is een heel vlotte en ze zal daar goed mee omgaan. Haar ouders en ikzelf zullen haar daar ook bij helpen. Het is een vrolijke meid, die met haar voeten op de grond staat en altijd beleefd is. Echt een "zot gat", besluit Maene.