• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Allijns met KVK in POII-finale: “Maar dit competitieformat blijft toch een misbaksel”

  Allijns is al jaren voorzitter van KV Kortrijk.

  Allijns is al jaren voorzitter van KV Kortrijk.

  KV Kortrijk en Charleroi spelen vanavond de finale van Play-off II. KVK-voorzitter Joseph Allijns is blij met de prestatie van zijn ploeg, maar niet met het opzet van onze competitie. “Het kan niet dat 12 ploegen Play-off II spelen, maar dat de meeste dat niet ernstig nemen.”

  "Bijdrage van Yves Vanderhaeghe was uitermate groot"

  Of KVK het haalt of niet, voor Allijns is het seizoen al geslaagd. “We zijn 8e geworden in de reguliere competitie, we hebben veel gewonnen en we hebben goed voetbal gespeeld", zegt Allijns.

   

  "Bovendien hebben we weer spelers ontdekt en spelers sterker gemaakt. Dat is de bedoeling van een club als KV Kortrijk. Dat is de roeping van onze club. We hebben doorheen de jaren al veel goede spelers afgeleverd aan topclubs in België en het buitenland.”

   

  “Het aandeel van Yves Vanderhaeghe was dit seizoen uitermate groot. Hij past bij onze club en dat voelen wij. Als voorzitter zit ik op mijn gemak in de tribune. De ploeg is sportief in goede handen en dat is een grote geruststelling.”

  “Europees voetbal zou voor hype kunnen zorgen in Kortrijk”

  KV Kortrijk maakt dus nog altijd kans om voor het eerst Europa in te mogen. “Dat is altijd een verre droom geweest, maar we zijn daar nog nooit in geslaagd. Kortrijk is een  stabiele club: financieel, sportief en administratief. Europees voetbal zou een beloning zijn en het zou een kleine hype kunnen veroorzaken in en rond Kortrijk.”

   

  “Maar we moeten met de voeten op de grond blijven. Die eerste match zal al moeilijk zijn en dan moeten we naar Antwerp. Dat zal ook op het scherp van de snede zijn. We zijn dicht bij Europa en we zijn ver van Europa.”

   

  Maar Europees voetbal was ook niet de ultieme motivatie voor KVK. “Van meet af aan heeft iedereen gezegd dat we onze groep in Play-off II wilden winnen. Daarvan hebben we ons doel gemaakt en dat hebben we bereikt."

   

  "Werken zonder doel is niet leuk. We nemen Play-off II ernstig en we voelen dat de supporters dan ook volgen. Dat is ook de enige juiste houding volgens mij. Wij hebben dat gedaan, Charleroi heeft dat gedaan, en misschien nog hier en daar een ploeg. Je hebt nu eenmaal deze competitie, speel ze dan ook en probeer ze te winnen. Maar daarmee zeg ik niet dat ik fan ben van dit systeem.”

  “Play-off II is niet te handhaven”

  Finale of niet, een voorstander van Play-off II zal Allijns niet worden. “Voor KVK was het oké, ook omdat wij er vol voor gegaan zijn, maar algemeen beschouwd is het toch een misbaksel. Bij veel matchen waren er maar 1.000 of 1.500 toeschouwers. Het is niet echt een competitie. Onze competitie eindigt de 2e week van maart. Dat kan niet, dat is nergens zo.”

   

  “Je merkt bij tegenstanders wel dat ze niet echt geïnteresseerd zijn. Wanneer er 1 of 2 goals vallen, dan voel je dat er bij die andere ploegen de kracht ontbreekt om terug te vechten. Het is nu eenmaal zo.”

   

  “Play-off I is een goed product, maar dat is het maar voor 6 ploegen. Als Pro League moeten we toch een juiste formule vinden om het voetbal te geven waar het recht op heeft. Het kan niet dat 12 ploegen Play-off II spelen en de meesten het niet ernstig nemen. POII is in zijn huidige vorm niet te handhaven.”

   

  Straks zit de Pro League, de 24 profclubs in België, opnieuw samen. “Onder andere over het competitieformat. Er moet verandering komen. Hoe vlugger, hoe beter. Hoe langer we het uitstellen, hoe meer moeilijkheden we ons op de hals halen. We zijn met 24 ploegen dus het zal niet evident zijn, maar ik hoop dat gezond verstand wint.”